Judith Visser: TegengifHet boek blijkt al opschudding te veroorzaken voordat het zelfs uitgegeven is.En waarom? Omdat er seks in voorkomt? Ja, en wat dan nog? Omdat eventuele klanten herkend kunnen worden? Ik denk dat de heren te ijdel zijn!

Het verhaal gaat over Kim die haar grote liefde betrapt in bed met een 'dikke papgriet'. Kim woonde samen met Edwin en dacht dat alles okÚ was. Niet dus. Hij hield er vele vriendinnen op na en 'had moeite zich te binden' zoals hij haar 'eerlijk' bekende.

Ze gaat terug naar haar ouderlijk huis en is woedend. Nooit zal zij zich meer laten kwetsen door een man. Maar hoe bereikt ze dat? Ze besluit prostituee te worden en met de meest walgelijke mannen naar bed te gaan, zo walgelijk dat ze nooit meer verliefd zal worden op een man. Dit zal werken als tegengif voor haar gekwetste gevoelens. Ze verzint een smoes voor haar ouders en stapt 'het leven' is. Maar dat blijkt nog niet zo makkelijk als zij gedacht had. Ze vindt het Úcht walgelijk en er blijkt nog een heel verschil te zijn in escort-service, privÚ-huizen, luxe clubs enz. Uiteindelijk vindt ze iets waar ze zich redelijk prettig voelt en het tegengif begint te werken..

Het verhaal is recht voor zijn raap en soms walg je mee als je leest wat de 'heren' voor wensen hebben. Maar toch is het geen hitsig, platvloers seksverhaal. Kim doet verslag van een periode in haar leven en dat leven bestaat op dat moment uit werken als prostituee. Ze vertelt over haar ervaringen in diverse sekshuizen, al dan niet luxe. Hoe de 'bazen' zijn, hoe de klanten zijn en wat hun wensen zijn, hoe de meisjes onderling met elkaar omgaan en vooral hoe zij dit alles ervaart.

Het begin van het verhaal vond ik vrij zwak, prostituee worden omdat je vriend vreemd blijkt te gaan? Het was duidelijk dat er een
aanleiding nodig was om de hoofdpersoon te laten beslissen de prostitutie in te gaan. De kwaadheid van Kim kwam niet overtuigend over. Als Kim eenmaal die beslissing heeft genomen loopt het verhaal vlot en is het een stuk geloofwaardiger. Apart is dat Judith Visser de verschillende typen man neerzet. De rijke pleziermaker, de lieve oude man, de vieze stinkende recht toe recht aan man Ún de man die eigenlijk alleen maar even gezelligheid en warmte wil, wat ontroerend beschreven wordt. Maar ook de vrouwen en h˙n karakters worden uiteengezet. Van de vrouw die er totaal niet mee zit prostituee te zijn en plezier in haar werk heeft tot de vrouw die puur werkt voor het geld en zo snel mogelijk wil stoppen. Naar het einde toe wordt het boek steeds beter, alsof de schrijfster steeds meer in het verhaal komt, en het slot is verrassend.

Persoonlijk denk ik dat het in de werkelijkheid nog erger, harder, meer bizar is dan nu geschetst wordt. Zoals altijd met dit soort onderwerpen zullen de reacties op dit boek heel wisselend zijn maar het is goed geschreven, vooral het laatste gedeelte.
Al met al een apart verhaal dat steeds meer ging boeien.

Zelf de drukproef gelezen maar het boek verschijnt 29 september 2006


Dettie

 


Judith Visser

ISBN 90 5452 158 9
uitgeverij Passage

 

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 07/08/06  Eisjen

Terug naar top pagina