;Takuji Ichikawa
Bij jou zijn
Oorspronkelijke titel: Ima, ai ni yukimasu
Uit het Japans vertaald door Geert van Bremen

224 pagina's | Uitgeverij Contact | augustus 2011De planeet in ons hart
Takumi is een jonge alleenstaande vader. Sinds zijn vrouw Mio een jaar geleden overleed kost het hem moeite de draad van het leven weer op te pakken. Takumi heeft een slecht geheugen, raakt om het minste of geringste overstuur en heeft last van angstaanvallen, die zo stelt hij het zich voor, te wijten zijn aan een fout in de bouwtekening die werd gebruikt toen hij werd gemaakt. Mio was dan ook zijn steun en toeverlaat. Hij vertelt zijn zesjarig zoontje Yuji dat degene die de aarde geschapen heeft daarnaast een tweede planeet schiep 'Archief' genaamd, waar alle gestorven mensen naar toe gaan en daar blijven zolang er tenminste iemand is die aan hen denkt. 'Je zou ook kunnen zeggen dat die planeet in ons hart bestaat'. Ongeveer een week voordat Mio stierf zei ze tegen hem: 'Het duurt niet lang meer of ik ga jullie verlaten, maar als de regentijd weer aanbreekt, kom ik terug om te zien hoe jullie het samen redden'.

Opnieuw verliefd
Wanneer Takumi en Yuji, zoals gewoonlijk in de weekenden, naar het bos gaan en even uitrusten op een verlaten fabrieksterrein valt de eerste regen van het regenseizoen in bakken naar beneden. Ergens is de grijze mist van regenflarden zien ze de vage omtrek van een vrouw. Het is Mio die woord gehouden heeft en op deze regenachtige dag in juni is teruggekomen. Takumi heeft zo zijn twijfels, maar ze is het toch echt, alleen zijn al haar herinneringen verdwenen. In de tijd die volgt vertelt Takumi over hun gezamenlijk leven en al vertellende worden ze opnieuw verliefd. Maar ook al lijkt het leven opnieuw een sprookje, de regentijd duurt maar zo'n zes weken en dan zal Mio onvermijdelijk opnieuw uit hun leven zal verdwijnen.

Teder en melancholiek
Een Japanse schrijver wordt tegenwoordig al gauw vergeleken met Haruki Marukami, wiens boeken in Europa en Amerika stukgelezen worden. En er is ook wel een overeenkomst: net als Marukami speelt Takuji Ichikawa in Bij jou zijn met tijd en werkelijkheid, maar zijn schrijfstijl is toch heel anders. Zijn roman is veel tederder en melancholieker geschreven en het moet het dan ook meer hebben van de kalme, vredige overdenkingen dan van een stevige plot. Bij jou zijn ontroert vooral doordat de hoofdpersoon zich maar al te goed bewust is van de kwetsbaarheid van het leven.  Jannekebij jou zijn


Takuji Ichikawa

Takuji Ichikawa

leesfragment
Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 14/01/12  janneke