Els Quaegebeur: Mijn geheim
Het verleidelijke leven van een minnares


Van de achterflap:

Achthondervijfenveertig sms'jes per maand, honder slapeloze nachten per jaar: wanneer X - nog geen dertig jaar oud, rondscharrelend met de wereld aan haar voeten, wonend in een poppenhuis voorzien van een nimmer gevulde koelkast - als een blok valt voor de vijftien jaar oudere, getrouwde journalist Dinges, en hij voor haar, is het hek van de dam. Een onschulde flirt in een kantoortuin loopt uit op een allesoverheersende relatie, waarin X geconfronteerd wordt met facetten van het liefdesleven waar ze nog niet eerder mee te maken had: eenzaamheid, afhankelijkheid, schuldgevoel en de onmogelijkheid erover te kunnen praten met familie en vriendinnen vechten zij aan zij met gevoelens van tederheid, spanning en lotsverbondenheid. Blijft; minnares zijn. Nooit: vriendin zijn.

In twee flinke rukken dit boek uitgelezen. Els Quaegebeur schrijft uitstekend leesbare, klare en snelle taal en het onderwerp was voor mij, met een meer dan 30-jarige relatie, intrigerend. Want dit kan gebeuren. Ik bedoel dan dat je partner er een geheime relatie op na houdt. Je kunt er natuurlijk ook zelf één beginnen, maar dat die met een frisse, 15 jaar jongere minnaar zal zijn is toch iets minder waarschijnlijk :-). En als je partner zoiets doet, hoe voelt dat dan voor hem en voor zijn minnares, daar was ik benieuwd naar.

Spannend, dat was het eerste wat in me naar boven kwam. Lekker sexy spannend, zo voelt dat. Dinges kan voor X al zijn erudiete ervaringen uit de kast halen, die X adorerend en verliefd absorbeert. Ze zijn aan elkaar gewaagd, want X is snel en staat constant op scherp en doet haar uiterste best haar intellectuele kanten te laten zien. Dinges ego wordt door al die adoratie flink gestreeld en de steelse momenten van aanrakingen bouwen de spanning natuurlijk alleen maar op.

Dood vermoeiend, wat het tweede dat ik me realiseerde. Alles moet in het geheim, want Dinges maakt van meet af aan duidelijk dat er geen sprake is van het verlaten van vrouw en kinderen. Dus één keer in de week, op woensdag, na de voetbaltraining sluipt hij over de trap van het studentenhuis waar X nog woont, naar haar 15 vierkante meter om daar de fysieke kant van de relatie te onderhouden. 

Verlammend is voor X de hele situatie. Zij verlangt naar de 'dagelijkse sleur' die Dinges met zijn familie heeft, maar blijft hangen in een verliefdheid die niet verder komt. En als ze er uiteindelijk met 'de kibboets' - haar vriendinnenkring - over praat keuren die het allemaal af. Net als haar moeder, die haar vader op die manier is kwijt geraakt en net als pappie zelf die zijn dochter iets beters gunt dan een getrouwde man.

Dat laatste is trouwens mooi uitgewerkt. Door haar verhouding met Dinges komt X het voor het eerst tot een ongekende diepgang in haar gesprekken met haar vader. Pappa is naar New York vertrokken en daar werkzaam als arts. Woont daar in een mooie loft en heeft als hobby het bereiden van culinaire hoogstandjes voor zijn nieuwe liefdes. X heeft zich vreselijk verlaten gevoeld toen hij naar New York vertrok en haar en haar broers 'achterliet' bij mama die een nieuwe relatie was begonnen en opnieuw trouwde. Het verdriet van haar moeder uit de tijd van pappa's affaire weet ze zich goed te herinneren, maar het helpt haar niet om uit haar onmogelijke situatie te stappen.

Wat wel lijkt te helpen is de realiteit van een 'vakantie' samen. Dinges moet op zakenreis naar New York en X zorgt dat ze er ook is.

Een deels autobiografisch (als ik het goed begrepen heb van het internet), humoristisch boek over een onmogelijke situatie. Ik realiseerde me trouwens ook, dat het als 'vrouw van' in zo'n geval (of je het nou weet of niet) vechten tegen de klippen op is, want jij kunt nooit zorgen voor al die lekkere spannende momenten die leven in de brouwerij van de dagelijkse dag brengen.

In ieder geval een onderhoudend met humor geschreven boek voor een lange vliegreis naar New York. Je krijgt het in die zes à zeven uur waarschijnlijk precies uit en de tijd vliegt!


Eisjen
oktober 2006

 


Els Quaegebeur (1974) is freelance journalist voor onder andere Het Parool en Linda. "Mijn geheim" is haar romandebuut.

augustus 2006
Aantal bladzijden: 264
Uitgever: Uitgeverij 521 Amsterdam

Weeklog Els Quaegebeur bij de Volkskrant

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 09/10/06  Eisjen

Terug naar top pagina