Rascha Peper: Wie Scheep Gaat


Was ik onlangs zo blij met Verfhuid omdat ik wel zin had in een nieuwe Rascha Peper, kwam ik erachter dat ik ook Wie scheep gaat nog ongelezen in de kast had staan. Mooie verrassing als je net op zoek bent naar een boek om mee te nemen op luiervakantie!

En ook van deze Peper ben ik erg onder de indruk. Vooral de wat  wereldvreemde onderzoeker Gerard, de puber Emma en de kleermaker LeCoultre von ik zo levensecht dat ze gewoon extra gezelschap waren tijdens m'n vakantie. Ontroerend vond ik de relatie tussen LeCoultre en Gerard: ze waarderen elkaar en vinden bij elkaar steun voor het verlies van Hanna. Verdrietig dus, als LeCoultre dood gaat, en nog wel nét voordat Gerard weer in Nederland is. Daarbij kreeg ik het gevoel dat veel in het boek gaat over een dramatisch "te laat", maar bij nader inzien is het ook vaak "te vroeg": Gerard komt te laat naar Nederland om LeCoultre nog te ontmoeten (of: LeCoultre gaat te vroeg dood), Emma ontmoet Robin te vroeg (want als beiden ouder zouden zijn, zou het leeftijdsverschil niet meer van belang zijn) en Sai Kho te laat (had ze hem vóór Robin getroffen dan zou hij haar gewone eerste puberliefde zijn geweest), Hanna sterft te vroeg om terug te komen bij Gerard, en Robin duikt te laat naar de vergane boot om haar aan te treffen en dus ook te laat om überhaupt te weten of ze wel is omgekomen. En aan het eind van het boek komt Emma's moeder Eva te vroeg aan bij haar atelier, zodat ze Waardenburg betrapt, die te laat is met het afleren van z'n afwijkend gedrag.

Met dit alles kon ik de intermezzo's met de gedachten van één van de door Gerard uitgezette plastic eendjes niet zo heel goed plaatsen: leuk bedacht, leuk om te lezen, en vast wel betekenisvol, maar hoe? Gelukkig vond ik bij thuiskomst een heel mooie en aansprekende verklaring in de mail van Paula over dit boek: net als de eendjes hebben mensen een bestemming, maar ze bereiken die slechts zelden, en hebben daar ook maar een geringe invloed op (zo is het eendje aan het eind van het boek rázendtrots dat hij zichzelf heeft omgekeerd, maar hij beseft ook dat hij daarmee maar een nietige invloed heeft op z'n lot). En in het verlengde hiervan ook nog een verlaat antwoord op de vraag van Jop: ja, inderdaad, in de meeste eendjes in het boek is een gaatje geboord, zodat ze wel móeten zinken. Alleen die zónder gaatje ('gebrek'?) kunnen dus hun 'bestemming' bereiken, en da's dan weer, zoals Jop opmerkte, niet hun eigen verdienste. En als je 't op deze manier bekijkt, lijken alle hoofdpersonen in Pepers boek zou hun eigen 'gaatje' te hebben ;-).

Wat ik verder erg leuk vond aan het boek waren de titels van de  hoofdstukken: daarin werd steeds een zin uit het hoofdstuk naar voren gehaald, waardoor die een extra betekenis kreeg. Leuk om daar na lezing van een hoofdstuk steeds even naar terug te bladeren, en zo het gelezene in een nét even ander perspectief te zien. Wat ik minder vond was dat het boek eindigt met zoveel open eindes. Een tikje onbevredigend vond ik dat, omdat het toch ook wel een 'feel good boek' is. Maar aan de andere kant: een happy end op alle punten zou niet geloofwaardig zijn. Toch wel passend dus, dat opene.

Verder jammer dat ik de mails van andere grrls over dit boek niet heb, waarschijnlijk door de computercrash van vorig jaar. Als er nog een bewaargrrl is die ze wel heeft: kun je ze aan me doormailen?

Dan nog een reactie op de mail van Paula die ik wel heb:
Je schreef:

> Toen ik in december in New York was, vielen me meteen de waterreservoirs > op de daken op. Ik wees Hans erop en zei dat ik een boek had gelezen > waarin die reservoirs ter sprake kwamen. Maar shit, ik kon niet op de > titel komen! Toen ik pas geleden aan 'Wie scheep gaat' begon, kon ik > opgelucht adem halen. Ik had het boek nooit gelezen, ik had de mails > erover gelezen!

Ik had ook een soort déja vu ervaring, maar die was niet gebaseerd op de mails over dit boek, maar op een ander boek: De watervang (Waterworks) van E.L. Doktorow. Speelt eind 19e eeuw in New York, en de watertanks speelden er ook een rol in. Hoe of wat weet ik niet meer precies, en ook niet of het een erg goed boek was, want ik las het lang geleden. Maar voor als je net als Gerard geďntrigeerd bent door de New Yorkse watervoorziening, is
het misschien wel lezenswaardig :-)

> Ik heb een foto waarop beide zichtbaar zijn: dat onverwachte licht en > wel 7 watertonnen, mooi, mooi!

't Zal wel niet, en ik ben wel brutaal, maar: als je die digitaal hebt,
houd ik me aanbevolen!

> Voor mij is de enige echte grote vraag waarom Hanna nooit heeft laten > weten dat ze nog in leven is en waar ze bereikbaar is. En daarin is ze > als een van die blauwe eendjes die uitgezet zijn en van wiens vondst > nooit melding is gemaakt.

Mooi, hoe je die eendjes en Hanna ook met elkaar in verband brengt. Ik had al vrij snel het idee dat Hanna misschien helemaal niet verdronken was, maar vond dat aan het eind van het boek uiteindelijk toch nogal in het midden blijven: Robin lijkt er vanuit te gaan dat ze bij het ongeluk uit de boot is geslingerd, maar wél omgekomen. Maar de eendjes kun je inderdaad zien als aanwijzing dat ze er nog wel is, alleen: niet gevonden. Dat geeft het boek nog een extra open eindje...

 

Monalisa
Wil je weten wat ik lees?
Kijk op http://www.monalisa.web-log.nl
Zoek je zelf iets te lezen? Kijk op
http://www.bookcrossing.com/mybookshelf/monalisaa


Wie scheep gaat (2003) is Pepers dikste boek tot nu toe: 480 bladzijden! Maar het is zó meeslepend verteld dat je het uit hebt voor je het weet. Je krijgt een inkijkje in het leven van enkele mensen, die, hoe verschillend ook, het een en ander gemeen hebben. Ze zijn op zoek, sommigen letterlijk. Als eerste leer je Gerard kennen, wetenschapper, werkzaam in New York. Zijn vriendin Hanna is onder onduidelijke omstandigheden verdwenen. Waarschijnlijk is ze verdronken toen ze met een allochtone jongen, min of meer op de vlucht, betrokken was bij een scheepsongeluk voor de kust van Marokko. Haar vader, haar jonge nichtje Emma en Robin, een vriend van Gerard met wie Hanna ook een relatie heeft gehad, zijn allemaal op hun manier bezig met die verdwijning. En dan maak je ook nog kennis met een beschaafde oudere man met een opmerkelijke seksuele 'tic'. Kortom, je leeft enkele uren een aantal interessante levens mee in dit verhaal, komt in verrassende, spannende én grappige situaties terecht en houdt naar alle waarschijnlijkheid aan het einde een plezierige gevoel over van dit boek. Een aanrader dus.
Dossier Lezen


 

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 28/06/06  Eisjen

Terug naar top pagina