William Nicholson, SchaduwzijdeDe hoofdfiguur (oeps, had hij nu een naam.........???) is een Engelse jongen die ontevreden is over zijn leven en alleen nog maar op zijn kamer rondhangt en tv kijkt zonder het geluid aan. Hij heeft wel een vriendin, maar meer uit gewoonte dan dat hij echt van haar houdt. Zijn vriendin is wel dol op hem, evenals zijn moeder, zijn vader (die een klein zoontje heeft uit een 2e huwelijk), zijn opa, zijn peettante. In feite is hij een ondankbare hond, die eigenlijk min of meer per toeval en uit bluf van de ene op de andere dag zijn leven in Engeland achter zich laat en gaat liften.

Hij komt in Engeland al op een vrachtwagen terecht (door de magische woorden "Maak geen misbruik van je macht" uit te spreken tegen een vrouw die haar 2 kleine kinderen in een benzinepompcafť niet onder controle kan houden). Dit blijken gevleugelde woorden van Vicino te zijn, een dichter welke in het geheim wordt geadoreerd in een Oost-Europees land, waarin de jongen terecht komt met de vrachtwagenchauffeur.

Hij maakt van alles mee, slaat zelf ook aan het moorden. Ik zal daar niet teveel over verklappen, anders is het niet leuk meer om het boek zelf te lezen. Maar volgens de cover is Schaduwzijde een "literaire thriller", volgens de achterflap "een filosofische masterclass", "een kruising tussen een thriller en een filosofische roman" en "een surrealistisch sprookje met grote ideeŽn en inhoud". Ik houd het maar op een bizar verhaal wat poogt literair te zijn en filosofische diepere lagen erin te brengen. Dat lukt af en toe, maar soms is het te gekunsteld.

Het is verrassend door alle vreemde wendingen. Tegelijkertijd bevreemdend, omdat het verhaal simpelweg niet waar kan zijn. De hoofdfiguur had allang dood moeten zijn, maar blijft leven en zijn leven wentelt zich ook weer ten goede. Ik ben wat allergisch voor sprookjes, science fiction, doorgeslagen thrillers etc. etc.. Het is echt raar, omdat het boek zo afloopt dat je eigenlijk niet weet waar je aan toe bent, is het nu echt gebeurd of niet. Of heeft de jongen het gedroomd terwijl hij ergens in een coma in een ziekenhuis ligt. Dit boek is gewoon niet mijn genre, maar ik kan me wel voorstellen anderen er wel van genieten. 

Marjan


Hij is alles beu en kan ook zijn familie niet meer luchten of zien. Hij besluit weg te gaan, laat zich meenemen door de eerste de beste vrachtwagenchauffeur en komt ergens in Oost-Europa terecht. Dan wordt de vrachtwagen aangehouden en in brand gestoken. De chauffeur wordt vermoord en de hoofdpersoon blijft niet, zoals hij verwachtte, achter met pornovideo's, maar met een filosofisch handboek. Wat volgt is een aaneenschakeling van avonturen vol angst, hoop liefde, geweld, poŽzie en muziek die leiden tot een spetterende apotheose.
(meer bij Crimezone.nl)

De Brit William Nicholson is een veelvuldig bekroonde auteur van romans en toneelstukken. Ook schreef hij scenario's van diverse films, waaronder Gladiator en Shadowlands. Zijn angstwekkend en indringende moderne sprookje De wereld van de anderen is juichend ontvangen door de kritiek in de hele westerse wereld.
 

Uitgeverij Signature,
2006,
ISBN 9056721224,
221 pagina's
 

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 02/05/06  Eisjen

Terug naar top pagina