Anchee Min: The Last Empress


Een zeer gedetailleerde beschrijving van het leven in de Verboden Stad in het 19e eeuwse China gecombineerd met menselijke emoties en innerlijke strijd van de hoofdpersonen maken dit boek tot een bijzonder tijdsdocument. Of het historisch juist is laat ik in het midden want Anchee Min heeft ervoor gekozen dit boek in de ‘ik’-vorm te schrijven en laat Keizerin Tzu-Hsi haar eigen verhaal vertellen. En wie spreekt ooit kwaad over zichzelf? Een boek in de ‘ik’-vorm is altijd even slikken maar  deze wijze van schrijven geeft juist dit boek een extra dimensie. Ik had het gevoel naar een prachtige film te kijken terwijl de hoofdpersoon in
een voice-over haar eigen verhaal verteld. Het verhaal van een zeer intelligente (of is het geslepen?) persoonlijkheid in de laatste dagen van de Ching dynastie. Een vrouw die zich op weet te werken uit een groep van 3000 concubines tot Keizerin van China moet wel heel sterk in haar schoenen staan en een goed stel hersens hebben.

Anchee Min schrijft met groot gevoel voor detail en weet op iedere pagina te boeien maar laat ook geen twijfel bestaan over het feit dat haar sympathie bij “The Dragon Lady” ligt. Wat zich werkelijk heeft afgespeeld binnen de muren van de Verboden Stad zullen we wellicht nooit te weten komen maar wie zich in de geschiedenis verdiept moet wel tot de conclusie komen dat de Keizerin vast niet zo’n aardig karakter had als de schrijfster doet voorkomen en het aantal mensenlevens dat ze op haar geweten heeft blijft verborgen. Een aantal belangrijke geschiedkundige gebeurtenissen uit die tijd zijn wat onbelicht. Als je als lezer in je achterhoofd blijft houden dat dit boek meer fictie dan feit is dan is het een boek om in één adem uit te lezen.

 

Jeanette

 Bloomsbury Publishing Inc.
ISBN 978 0 7475 7850 5
2007

Tzu-Hsi (pronounced "Tsoo Shee"), or Cixi, was one of the most formidable women in modern history. She was famed for her beauty and charm. She was either a great friend or terrible enemy. She was power hungry, ruthless and profoundly skilled in court politics. She would rise from a middle class family to a dowager empress affecting Chinese life forever.
Lees verder...
 


Cixi (29 november 1835 – 15 november 1908) was keizerin-regentes van China tijdens de Qing-dynastie. Zij was de dochter van Hui Cheng die een lage ambtenaar was en kwam van de Manchu Yehenara stam.
Lees verder...


 

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 23/04/07  Eisjen