Anna Meijerink: Vlucht uit het land van de vrijheid
Mijn leven in een rechts religieuze sekte


Anna is negentien als haar dominante vader haar naar Amerika stuurt. Zogenaamd voor een vakantie, met als startpunt het huis van een kennis van de vader, maar zijn verborgen agenda is dat Anna trouwt met de oudste zoon van deze kennis, Chuck. Chucks vader is leider van een rechts-racistische sekte waar Chuck, net als de rest van de familie, fanatiek aanhanger van is. Anna kent de verborgen agenda van haar vader, en neemt zich voor haar eigen gang te gaan als ze eenmaal in Amerika is. Tot ze Chuck ziet. Ze valt als een blok voor deze knappe, charismatische man. Halsoverkop, en zonder dwang, trouwt ze met hem. Pas na het huwelijk leert ze de ware Chuck kennen. Hij is zeer gewelddadig, sadistisch en agressief. Hoewel Anna in feite het hele bedrijf van Chuck runt, is ze formeel alleen maar goed om kinderen te krijgen, wat ze dan ook maar doet. Ze krijgt er zeven.

Langzaamaan wordt de situatie onhoudbaar. Het lukt Anna nauwelijks meer om haar kinderen te beschermen tegen het geweld van Chuck. Als ze dan ook nog van haar schoonzus hoort dat ze vermoord zal worden (op een moord meer of minder lijkt de sekte niet te kijken), vlucht ze met haar kinderen. Dat klinkt makkelijker dan het was, want de leden van de sekte houden haar dag en nacht in de gaten. Maar zelfs dan is ze niet veilig: er begint een juridisch gevecht om de voogdij van de kinderen. Omdat zelfs de rechterlijke macht beinvloed is door de sekte, lijkt dit in het voordeel van Chuck uit te pakken. Uiteindelijk vlucht Anna, met kinderen, naar haar ouders in Nederland. Hiermee verklap ik overigens niet de plot, omdat dit al in het eerste hoofdstuk verteld wordt.

Het verhaal schijnt waargebeurd te zijn. Anna Meijerink (de naam is fictief, net als alle namen in het boek) heeft het met behup van thrillerschrijver en rechercheur Bert Muns op papier gezet. Als reden voor het vertellen van het verhaal geeft Anna zelf in het boek aan dat het een soort 'levensverzekering' voor haar is: ook in Nederland wordt ze nog achtervolgd door leden van de sekte, en op deze manier hoopt ze haar kant van het verhaal te vertellen, wat ook zwart op wit staat als haar iets mocht overkomen.

Ik sta wat ambivalent tegenover dit soort boeken. Ik moet eerlijk toegeven dat het leest als een trein. Toch ben ik me er van bewust dat het lezen van dergelijke waargebeurde boeken een soort ramptoerisme is, want ik vermaak me met de ellende van iemand anders. Ook vraag ik me af waarom iemand een dergelijk verhaal, inclusief alle intieme details, aan de buitenwereld wil vertellen. Alleen de verklaring van de 'levensverzekering' vind ik daarvoor niet genoeg. Op internet las ik enkele reacties dat het allemaal verzonnen zou zijn. Ik wil echter Anna Meijerink het voordeel van de twijfel geven. Het zal absoluut gruwelijk zijn wat ze allemaal heeft meegemaakt. Maar toch realiseer ik me dat we maar een kant van het verhaal te horen krijgen. Chucks versie van dezelfde periode zal ongetwijfeld heel anders zijn.


 

 

Petra.

 


Uitg. Sijthoff Amsterdam,
2005. 383 blz.

Recensie en interview Nederlands Dagblad


 

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 27/06/06  Eisjen

Terug naar top pagina