Cynthia Mc Leod:
De vrije negerin Elisabeth Gevangene van Kleur


Ik wil jullie graag attent maken op een prachtig historische roman De vrije negerin Elisabeth Gevangene van Kleur, geschreven door Cynthia McLeod (Parimaribo geb.1936). Ik heb eerst alle leeslijsten nagekeken bij de boekgrrls , en ook bij Detty de Leestafel. Maar vond niets op haar naam staan. Cynthia publiceerde eerder bij uitgeverij Conserve de historische roman 'Hoe duur was de suiker?',  'Ma  Rochette Passée Welkom El Dorado' en 'Tweemaal Mariënburg' en het kinderboek
'Toen het vakantie was'. Op de achterflap staat:

De naam van Elisabeth Samson komt voor in grote historische werken over Suriname, omdat zij in 1764 wilde trouwen met een blanke man en hiervoor geen toestemming kreeg van het koloniaal bestuur. Wat jammer dat ze alleen om dit feit in de geschiedenisboeken genoemd wordt, terwijl ze veel andere
belangwekkender zaken verricht heeft. Na een twaalf jaar durend, zeer intensief archievenonderzoek doet Cynthia Mc Leod welk een markante persoonlijkheid geweest moet zijn. Mede daardoor is het Elisabeth gelukt op eigen kracht uit te groeien tot de rijkste vrouw van Suriname in het midden van de achttiende eeuw. Deze periode, die de Gouden Eeuw van Suriname genoemd wordt, werd de piek van de driehonderjarige slavernij. Negers werden uit Afrika gehaald, volgens de Bijbel waren ze voorbestemd slaven te zijn; ze hadden geen rechten, aangezien ze volgens blanke suprematie wel fysieke kracht, maar zeker geen intellect of gevoelens zouden hebben. Hoe de vrije negerin Elisabeth zicht heeft kunnen handhaven in die tegenstrijdige Surinaamse koloniale maatschappij, hoe ze zaken heeft kunnen doen ondanks haar kleur en wat ze daarbij gevoeld en gedacht moet hebben, is het onderwerp van deze boeiende roman.

Het is ook een ontroerende roman, je kunt niet ophouden met lezen, je wilt doorlezen, het is zelfs 'spannend' te noemen.
Geen opsomming van droge feiten. Het is helder en toegankelijk geschreven historische roman, Mc Leod bewijst hiermede ook, dat het niet saai of droog hoeft te zijn, elke bladzijde is het lezen waard!

Elisabeth Samson heeft in haar leven laten zien dat een zwarte vrouw met lef en moed, met kennis en ontwikkeling en vooral zonder angst en sakafasi-gedrag, ( onderdanig) in staat was zelfs binnen een slavenmaatschappij een belangrijke positie te veroveren, alle racistische vooroordelen en tegenwerking ten spijt. Zij wachtte niet tot men iets voor haar kwam doen, maar nam haar lot in eigen handen.

Het grijpt je bij de keel. Van harte aanbevolen.
Zijn er dames die iets van haar hebben gelezen?

groetjes Rim
een geisha glimlacht
gemaakt van zand en water
een kort leven lang.
www.rimsartori.nl
www.aldichter.nl
10 Jaar ALDICHTER Jubileum 1996-2006

 


Cynthia Henri Mc Leod (Paramaribo, 4 oktober 1936) is een Surinaams schrijfster.
Mc Leod werd in Paramaribo geboren als Cynthia Ferrier; zij is een dochter van Johan Ferrier, de eerste president van Suriname. (Meer bij Wikipedia)

 

Ik heb Hoe Duur Was de Suiker gelezen op aanraden van mijn vriendin die in Suriname les heeft gehad van Cynthia McLeod op de middelbare school. Ik vond het een prettig boek, ik hou wel van haar schrijfstijl.

Over de vrije negerin:
> Het is ook een ontroerende roman, je kunt niet ophouden met lezen, je > wilt doorlezen, het is zelfs 'spannend' te noemen.

Ik mag nog een boek kiezen van Sinterklaas, zo te horen is dit wel iets voor mij, bedankt voor de tip.

 
Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 29/11/06  Eisjen

Terug naar top pagina