Marcel Hulspas
Reuzen van de lage landen
Met Robert Duijkgraaf op zoek naar onze grootste wetenschappers
112 pagina's | Nieuw Amsterdam | mei 2012Robbert Dijkgraaf, voormalig president van de KNAW, vertrekt deze zomer naar Amerika en laat een interessant boekje voor ons achter over de geschiedenis van de Nederlandse natuurwetenschap.
Marcel Hulspas heeft er een gemakkelijk lezend verhaal van gemaakt, gebaseerd op de ontdekkingen en levens van een aantal wetenschappers (geen vrouwen in dit boek…), aangevuld met interessante illustraties.

Het boek beslaat de periode van 16e eeuw tot en met de 19e eeuw. Het is een informatief boek, in gespreksvorm wordt weergegeven welke vragen Robbert stelt en de conversaties die daarop volgen. Het gezelschap omvat veelal een aantal deskundigen, zodat er per onderwerp een interessante opbouw ontstaat. Vaak wordt een eerste bron erbij gehaald, een portret van een wetenschapper, de microscoop van Antoni van Leeuwenhoek of een boek dat nog door een van de wetenschappers is gebruikt.

De vragen die Robbert Dijkgraaf stelt worden letterlijk geciteerd, de wetenschapper geeft het antwoord, er is een beschrijving van (de omgeving van) gebouwen en het is doorspekt met persoonlijke noten die het boekje tot een vlot lezend geheel brengen. Duidelijk wordt de waarde van het wetenschappelijk onderzoek, de noodzaak om voort te gaan op ontdekkingen en zo tot nieuwe ontdekkingen te komen.

Als kind was ik altijd geďnteresseerd in dit soort boeken, combinatie van de invloed van het persoonlijke leven op ontdekkingen van belang, gecombineerd met de context, een beeld van de samenleving, zoals een boek dat ik me herinner over Marie Curie. Dit boek zal zeker geďnteresseerden een prettige middag bezorgen, maar al lezend voelde ik me steeds
meer ‘bij de hand genomen’, waarmee ik bedoel dat ik de indruk heb dat dit vooral voor middelbare scholieren geschreven is (‘Oom Jan leert zijn neefje schaken’), terwijl ik niet heb ontdekt dat dit de beoogde doelgroep is, Voor ‘jonge onderzoek(st)ers’ zeker een aanrader.

 


Karin


Reuzen van de lage landen


Marcel Hulspas

Marcel Hulspas


Marcel Hulspas en Bart Grob
over Nederlandse wetenschappelijke helden.

(audiofragment tussen
23.44 - 44.40)

Een aantal foto's
uit het boekrobert dijkgraaf

Robert Dijkgraaf

DWDD University
presenteert:De oerknal
door
Robbert Dijkgraaf


Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 15/07/12  janneke