Joris Luyendijk: Het zijn net mensen


Nog een aanbeveling voor non-fictie op de leeslijst: Het zijn net
mensen, van Joris Luyendijk. Ik heb alleen nog maar positieve
reacties gehoord; vrijwel iedereen vind het een enorme eye-opener, zelfs (of vooral) als ze dachten het eigenlijk allemaal al te weten ;)

Waar gaat het over? Ik citeer Joris zelf maar even:

"Voordat ik er een stap zette, had ik bij het Midden-Oosten al ideeŽn en beelden gehad, grotendeels afkomstig uit de media. Eenmaal ter plekke werden die ideeŽn en beelden langzaam vervangen door de werkelijkheid zelf en die bleek een stuk minder overzichtelijk en begrijpelijk dan de media hadden doen voorkomen."

"Vijf jaar lang was Joris Luyendijk correspondent voor de Arabische wereld. Hij kwam in aanraking met vluchtelingenkampen, joodse nederzettingen, fundamentalistische bolwerken, een dictorale samenlevingen. Hij sprak met terroristen en bezetters, met slachtoffers, daders en hun familie. Hij maakte beschietingen en bombardementen, doodsbedreigingen en zelfmoordaanslagen, bezetting,  terreur mee. Hoe meer hij meemaakte, hoe meer hij nadacht over zijn positie. De brug die hij als correspondent tussen hetgeen wat er onder zijn ogen gebeurde, en hetgeen er getoond werd op televisie, kwam niet overeen. Nooit kon hij vertellen wat er 'werkelijk', of in ieder geval voor hem speelde. Met Luyendijks relativerende humor legt hij uit waarom het zo moeilijk is om iets van het Midden-Oosten te begrijpen en welke rol de massamedia daarin spelen."
VPRO

Via de VPRO-site kun je ook een interview met Joris beluisteren.

Maar jullie willen natuurlijk ook aanbevelingen van grrls horen :)
Zelf heb ik het boek nog niet gelezen (maar wťl op de plank liggen en ik ben eigenlijk van plan er snel aan te beginnen), dus ik geef het woord aan anderen.

Monique:

"Dit boek van Joris Luyendijk heb ik met heel veel plezier en interesse gelezen. Plezier omdat Joris goed schrijft, en ook af en toe een leuke Arabische mop debiteert. Interesse, omdat het een interessant kijkje geeft in de manier waarop de wereld van de media werkt."

En Manon schreef:

"Een boek dat heel wat ballonnen doorprikt over
journalistiek en objectieve verslaggeving! Heel erg de moeite waard om een gezond wantrouwen tegenover de media te blijven behouden."
 


Chanou
mei 2007

 


 

Joris Luyendijk

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 17/07/07  Eisjen