Bart van Loo: Parijs retour
Literaire reisgids voor Frankrijk


Het was er wel weer voor de afgelopen week: de regen kwam met bakken uit de lucht, maar met dit boek van Bart van Loo Parijs retour liet ik me geregeld naar zuidelijke sferen vervoeren, mmmm, met de trein naar Zuid Frankrijk!!

Al gauw deed het aanhoudend sjirpen van cicaden dat door de portieren binnendrong, dat sjirpen dat de stem van de warme aarde lijkt, het vrolijke lied van de Provence, ons in het gezicht, in hart en ziel het zuiden voelen, de verbrande grond proeven, het stenige en lichte vaderland van de gekromde olijfboom met zijn grijsgroene blad

Uit:'De gezusters Rondoli' Guy de Maupassant, 1884. Of dit:

Ik zit hier zo fijn in mijn molen! Het is zo helemaal het hoekje dat ik zocht, een klein geurig en warm plekje op duizend mijl afstand van de kranten, de huurkoetsjes en de mist.

Dit schrijft Alphonse Daudet vanuit zijn geliefde molen in Fontvieille in één van zijn molenbrieven.

Lezen is reizen in je hoofd, zegt Bart van Loo in zijn inleiding. Hijzelf laat het daar echter niet bij, hij ging op stap en hij trad in de voetsporen van zijn geliefde 19e eeuwse prozaschrijvers. Naast Alphonse Daudet en Guy de Maupassant passeren Victor Hugo, Alexandre Dumas père, George Sand, Honoré de Balzac, Emile Zola en Gustave Flaubert de revue.

Van Loo zocht de plekken op waar ze leefden en werkten, en volgt de wegen van hun romanhelden en reist daardoor door heel Frankrijk. Hij heeft van zijn 'literaire strooptochten' zoals hij ze zelf noemt een adembenemende literaire reisgids gemaakt. In hoog tempo en met een aanstekelijk enthousiasme neemt hij je mee naar soms nog niet platgetreden paden, naar musea en dichtershuizen, naar standbeelden en pleinen en wijst je op naambordjes en geeft soms unieke tips.

Victor Hugo volgt hij naar de kanaaleilanden Jersey en Guernsey. Hij komt natuurlijk in het Aix-en Provence van Emile Zola.

Het is een genoegen te verdwalen in de doolhof van steegjes, doorgangen, pleintjes en parkjes, met Zola als gids in de achterzak. Aix verkennen is een beetje Zola leren kennen.

Van Loo leest natuurlijk Tartarin van Tarascon van Alphonse Daudet in Tarascon,

Op plaatsen waar grote mannen hebben geleefd, iets van henzelf door de lucht dwaalt en zweeft tot het einde der dagen.

En hij leest lArlésienne van dezelfde schrijver in Arles. Hier loopt van Loo de wandeling die Daudet geregeld met de dichter Frédéric Mistral gelopen moet hebben. We bezoeken George Sand in de Berry en Guy de Maupassant in Normandië en de Franse Riviera.

Alle schrijvers komen geregeld naar Parijs terug en het is leuk om te zien hoe vaak je Parijs door verschillende ogen kunt bekijken (het boek is uitgevoerd met een kaarten en wandelroutes rond de verschillende auteurs).

Gepassioneerd brengt van Loo de levensbeschrijvingen van zijn favoriete schrijvers, doorspekt ze met vele van hun uitspraken, citaten en anekdotes. Het boek zit boordevol wetenswaardigheden over hun liefdes (zo had George Sand meestal slechts bekend door haar relatie met Chopin die ze Chip Chip, Chopinet of Chopinsky noemde - een one-night stand met Prosper Mérimé en een heftige relatie met de verslaafde dichter Alfred de Musset); over hun ziektes en afwijkingen (bijv, Daudet had een vergevorderde vorm van bijziendheid) en over hun dood ( Victor Hugo slaapt vredig in op gezegende leeftijd als een klaproos die ongemerkt haar blaadjes verliest in de wind. Aan de kant van de gruwelijke doden overtreft Guy de Maupassant de ellende van Daudet -beiden stierven aan syfilis- die na een dik jaar van schizofrene aanvallen en epileptische crises het loodje legt). Natuurlijk bezoekt van Loo hun begraafplaatsen.

Opvallend vond ik het hoofdstuk waarin Bart van Loo brieven schrijft aan Flaubert. Beste Gustave. Hij legt het waarom hiervan uit in een inleidende en verklarende brief :

Het leek er lang op dat het niets zou worden tussen ons. Ten langen leste veegde ik het stof van je boeken en zette mij wantrouwig aan het lezen. En tot mijn verbazing voltrok zich een klein wonder. Ik begon met je brieven. Ze bleken voor mij de sleutel tot je werken en jezelf.

Het maakte me wel weer nieuwsgierig, toch maar weer Madame Bovary op de stapel 'te herlezen', samen met de correspondentie van Flaubert die in verschillende delen in privé-domein te krijgen zijn, lees ik in de selectieve bibliografie.

Van Loo heeft heel veel gelezen, alleen dat al is een enorme prestatie, zeker als je leest hoeveel de 19e eeuwse groten bij elkaar geschreven hebben:
Alexandre Dumas schreef 646 titels, met 4056 hoofdpersonen, 8872 secundaire personages, 24.339 figuranten, alles bij elkaar bevolkt zijn oeuvre een stad van 37267 helden.
George Sand schrijft 75 romans, meer dan 20.000 brieven en 25 toneelstukken.
In de Rue Raynouard 47 in Parijs schreef Balzac altijd gekleed in een witte monnikspij', op het bureau een koffiepot met zijn initialen in 1841 dertigduizend regels, veertigduizend in 1842. 

Nadat de koffie in mijn maag beland is, begin ik mij op te winden. Mijn ideeën schudden en trillen als een bataljon van het Grande Armee. De veldslag begint. Herinneringen komen in stevige draf aanlopen, de lichte cavalerie van vergelijkingen ontwikkelt zich in een prachtige galop, de artellerie van de logica rukt aan met haar kruitlading en gevatte opmerkingen verschijnen als infanteristen

Zo schrijft hij in een soort trance en werkt dan tot de volgende avond door in zijn cuisine literaire. "Gisteren heb ik 19 uur geschreven, nu moeten het er 20 of 22 worden", schrijft Balzac op 30 oktober 1846.

Parijs retour is een ideaal boek om mee op reis te nemen naar Frankrijk, duizenden bladzijden franse literatuur van de bovenste plank in dit 414 paginas tellend boek. Dat past makkelijk in een rugzakje. Ik heb genoten van dit boek en zal er zeker nog vaak naar grijpen als ik Zola, Daudet of één van de anderen (her)lees. Het is dus niet zomaar een boek voor op reis, maar een boek om te lezen en te herlezen, misschien wel juist in de luie stoel thuis.

Op de achterflap lees ik dat van Loo eerder het boek Als kok in Frankrijk geschreven heeft, een boek vol literaire recepten.
Mmm dat smaakt naar meer!!


Marijke
 

 

Wat een ontzettend leuke recensie Marijke! Dit boek ga ik meteen kopen.

Het lijkt me ook een geweldige manier om weer eens met al deze groten in 'aanraking' te komen. Dit boek moet in ieder geval op de lijst van te lezen boeken in Frankrijk. Een geweldige stimulans lijkt me om het historische, literaire pad te betreden.
 



Guy de Maupassant
Guy de Maupassant

Alphonse Daudet
Alphonse Daudet

Victor Hugo als jongeman
Victor Hugo

Alexandre Dumas père
Alexandre Dumas (père)

Foto van George Sand, genomen door Felix Nadar
George Sand

Honoré de Balzac
Honoré de Balzac

portret van Zola door Manet
Emile Zola

Gustave Flaubert
Gustave Flaubert

(bovenstaande afbeeldingen komen allemaal van de website van Wikipedia

De pers over Parijs retour

website Bart van Loo

Meulenhoff/Manteau
414 pagina's
ISBN 90-8542-062-8
 

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 28/08/06  Eisjen

Terug naar top pagina