Tessa Leuwsha - De Parbo Blues

   

 

 

 

Tessa Leuwsha - De Parbo Blues


Anna is in Suriname en heeft de urn met de as van haar vader bij zich. Zij wil het land leren kennen waar haar vader Henry geboren is, wil weten waarom hij was zoals hij was. Anna vertelt tijdens haar reis in Suriname over de voorgeschiedenis van de vader van Henry. Deze feiten hoort ze van Alfred Breedveld, een vriend van Henry.

Henry's ouders waren vader Prince en moeder Heline. Als het kind geboren is verdwijnt Prince echter naar de stad . Moeder onderhoudt zichzelf en het kind door schoonmaak-werk. Na verloop van tijd vertrekt Heline ook naar de stad en bij toeval wandelt Prince haar leven weer binnen. Vanaf die tijd keert hij regelmatig terug naar Heline maar moet hij betalen voor zijn, voornamelijk seksuele, bezoekjes. De jonge Henry zelf negeert zijn vader volkomen, tot aan het arrogante toe. Prince gaat werken als tuinman bij een Nederlander, Van der Kolk. Deze baan zorgt er indirect voor dat Henry naar Nederland vertrekt.

Er gebeurt namelijk iets waardoor het Nederlandse echtpaar zich verplicht ziet iets ter compensatie voor het gebeurde te bieden. Als het echtpaar naar Holland vertrekt (Zierikzee) reist Henry met ze mee. Holland is het beloofde land, daar zal Henry het gaan maken. Het echtpaar heeft onderdak voor hem verzorgd in Amsterdam. Eenmaal in Amsterdam is Henry (Henk) al gauw de lieveling van de vrouwen op zijn werk. Hij is goedlachs én apart met zijn donkere huid. Hij ontmoet Jolanda 'met haren in de kleur van melk en roomboter maar een Surinaamse kont' ze worden hevig verliefd en gaan samenwonen in de Jordaan. Daar maakt Henry zich geliefd omdat hij goed kan voetballen. Hij lijkt iemand die het naar zijn zin heeft in Nederland, maar niemand weet dat hij thuis heel anders is. Daar is het bij tijd en wijle een melancholieke, sombere man die het leven nauwelijks aan kan zonder zijn wiet en hasj. De kinderen horen aan zijn voetstap op de trap hoe zijn bui is en passen zich onmiddellijk aan.

Muziek is ook erg belangrijk voor Henry "I 've got dreams to remember", jazz en blues voeren de boventoon. Als Henry met pensioen gaat krijgt hij een reis naar Suriname maar eenmaal daar valt het enorm tegen. Hij heeft overal commentaar op en schept op over het leven in Nederland.

Anna vertelt het verhaal over haar vader en vertelt het zo beeldend dat als je het boek even neerlegt je even weer moet terug moet keren naar de plek waar je op dat moment bent. Je bent aanwezig in de vol zware rook hangende huiskamer, je loopt ook naast Henry als hij met zijn dochter op stap is. Je zit bij hem op de bank en luistert mee naar zijn muziek.

Henry is de milde, goedlachse maar ook dominante, Surinaamse man, soms enorm stoned of behoorlijk aangeschoten maar altijd voel je symphatie voor hem. Om hém draait hun huiselijk leven. Anna aanbidt hem, maakt ook haar kanttekeningen maar boven alles, ze hield van haar vader met al zijn kuren, nukken en onzekerheden. Anna verstrooit de as van haar vader in zijn geboorteland. Hoewel ze de wind in de rug heeft, krijgt ze wat resten van de as in haar gezicht. Een laatste brasa (omhelzing) een laatste kus.

Het is geen zielig verhaal maar een oprecht soms bijna nuchter verteld verhaal van een dochter over haar vader. Mooi!

NB Parbo is een bekend Surinaams biermerk.


Dettie


 


Tessa Leuwsha (Amsterdam, 1967) woont sinds 1996 in Paramaribo. Na het gymnasium studeerde zij Engels in Amsterdam. Zij schreef het Reishandboek Suriname (Uitgeverij Elmar). Haar verhaal 'Voor Willem' werd bekroond met de aanmoedigingsprijs van de Kwakoe Literatuurprijs. De Parbo-blues is haar romandebuut.

Tessa Leuwsha - De Parbo-blues

Uitgeverij Augustus
Bindwijze Paperback Aantal pagina's 175 Publicatiedatum 05-2005 ISBN
9045702339


Suriname (Republiek Suriname; Surinaams: Sranan) is een republiek aan de noordoostkust van Zuid-Amerika.
Het grenst in het oosten aan Frans-Guyana, in het westen aan Guyana (voormalig Brits Guiana), in het zuiden aan Brazilië en in het noorden aan de Atlantische Oceaan.

I've got dreams to remember
Op de MSN legal downloads site kun je een gedeelte van dit nummer horen als je op de titel klikt.

Jazz, een geweldige documentaire van Ken Burns

The blues is one of America's greatest musical treasures. A roots music form that evolved out of African-American work songs, field hollers, spirituals, and country string ballads more than a century ago, the blues is the foundation of virtually every major American music form born in the 20th century, including jazz, rhythm and blues, rock and roll, and hip-hop. (The Blues)

De Debutanten

 

Laatste keer bijgewerkt: 13/05/06  Eisjen

Terug naar top pagina