Milan Kundera: Traagheid


In deze korte roman neemt Kundera de snelheid en hectiek van het huidige leven tegenwoordige tijd op de loep door deze af te zetten tegen de  traagheid van het leven in de 18ste eeuw. Pas aan het einde van de roman komen de verschillende verhalen bij elkaar, die zich allemaal in hetzelfde kasteel blijken af te spelen.

Het verhaal van de chevalier uit de 18e eeuw die op op een tragische doch schone wijze wordt verleid door madame de T. Het is het zogenaamde verhaal  uit een novelle van Vincent Denon. Aan het einde van de ochtend weet hij pas waarom hij is verleid.

Aan de andere kant het verhaal van de entomoloog Vincent die in de 20e eeuw in feite op zoek is naar zichzelf en zijn eigen identiteit en daarin het gedrag van de door hem bewonderde Pontevin nabootst (wat slaat als een vlag op een modderschuit). Wat eindigt in een komisch verhaal tijdens een congres over zijn nacht met Lucie.

Daartussendoor nog het verhaal van een trieste Tsjechische geleerde die noodgedwongen 20 jaar als een bouwvakker heeft moeten werken en aan het einde van zijn leven zich blijkbaar alleen nog maar druk kan maken om een losse kies en blij is dat hij nog zo gespierd is.

En ook nog Kundera en zijn vrouw spelen een rol die verblijven in het  kasteel als toerist.

Traagheid van Kundera is toch wel wat andere kost dan ik van Kundera gewend ben. In de Tsjechische geleerde herken is nog het meeste uit de andere boeken van Kundera. Traagheid is luchtiger, speelser en heeft een vrolijke humoristische doch scherpe noot. Het neemt de tegenwoordige tijd de maat.
 

Mooiiiiiii


Marjan


Milan Kundera (Brno, 1 april 1929) is een Tsjechisch schrijver. Hij woont sinds 1975 in Frankrijk. Hij was daar tevens docent vergelijkende literatuurwetenschap aan de Universiteit van Rennes.

In zijn werk is hij humoristisch, cynisch en lijkt er een wat melancholische ondertoon te zijn. Hij schrijft veel over de situatie in zijn geboorteland sinds het communisme. Hij verbindt daarbij de persoonlijke geschiedenissen met filosofische thema's, zonder belerend te worden. (Meer bij Wikipedia)

Van de zelfde schrijver: Afscheidswals
 

isbn 9026313934, 1995
137 pagina's
 


 

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 19/06/06  Eisjen

Terug naar top pagina