Milan Kundera: AfscheidswalsOpnieuw toont Kundera zich in deze roman een meester in het beschrijven van absurde en intrieste situaties. De personen in deze roman werken bijna op de lachspieren, ware het niet dat je -als lezer- min of meer bijna verlamd raakt van het uitzichtloze leven van de hoofdpersonen.

In een -wat verlopen- badplaats doorkruisen de levens van een aantal mensen elkaar op een wat vreemde manier. De beroemde trompettist Klima, die verwikkeld raakt met het leven van de verpleegster Ruzena die beweert zwanger van hem te zijn. De jongen Frantisek die een relatie had met Ruzena. De dokter Skreta die op een miraculeuze wijze ervoor zorgt dat vrouwen weer zwanger worden. En dan is er nog de rijke Amerikaan Bertlef. Jakub die een betrekking heeft gekregen in het buitenland en afscheid wil nemen van Olga, zijn "stiefdochter" die tijdelijk verblijft in de badplaats om aan te sterken. Ook de vrouw van de trompettist, Kamila, speelt een rol.

De roman beschrijft de absurditeit van het leven, de misverstanden die mensen zelf creŽren en in stand houden, hoe uit de ene onnavolgbare situatie de andere situatie vanzelfsprekend ontstaat. Hoe mensen niet in staat zijn om een andere draai aan hun leven te geven en hoe ontluisterend dat kan zijn. Hoe men de oorzaak van het gebrek aan geluk buiten zichzelf zoekt. Dat iedereen negatieve gevoelens kan koesteren. Hoe mensen zich vastklampen aan een bepaald idee wat dan "hun redding" is. Bijv. de dokter Skreta die zich wil laten adopteren door de (7 jaar oudere) Bertlef. Ruzena die "besloten"heeft dat haar baby van Klima is, terwijl ze dat niet met zekerheid weet. Jakub die talmt om zijn land te verlaten en op de laatste nacht nog intiem wordt met Olga. Kamila, die vanwege jaloezie is afgereisd naar haar man (ze verdenkt hem van overspel), en daar bijna zelf in een orgie terecht komt.

Ik vond Afscheidswals erg mooi om te lezen, maar toch met enige opluchting sloot ik het boek. Het is nogal beklemmend. Even niet gelijk opnieuw een Kundera (De Traagheid ligt op de plank klaar) lezen, tijd voor wat luchtigers!

 


Marjan


Milan Kundera (Brno, 1 april 1929) is een Tsjechisch schrijver. Hij woont sinds 1975 in Frankrijk. Hij was daar tevens docent vergelijkende literatuurwetenschap aan de Universiteit van Rennes.

In zijn werk is hij humoristisch, cynisch en lijkt er een wat melancholische ondertoon te zijn. Hij schrijft veel over de situatie in zijn geboorteland sinds het communisme. Hij verbindt daarbij de persoonlijke geschiedenissen met filosofische thema's, zonder belerend te worden. Hoewel hij uitdrukking geeft aan een Tsjechische traditie van emotionele verdieping is hij sinds 1989 in het Frans gaan schrijven. Zijn eerste roman 'De Grap' is tekenend voor zijn cynische humor. De roman 'Onsterfelijkheid' is er een waarbij zowel de compositie als de inhoud tekenend is voor al het werk van Kundera.
(Meer bij Wikipedia)

Van dezelfde schrijver: Traagheid

oorspronkelijke uitgave 1973
ISBN 904140824 X
222 pagina's (kleine pocketuitgave door Flamingo Pockets)

 


 

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 19/06/06  Eisjen

Terug naar top pagina