Eva Kipp: Bending Bamboo, Changing Winds
Nepali Women Tell Their Life Stories
Met bijdragen van Kim Hudson, Lucia de Vries, Marieke van Vliet en Alieke BarmentlooIn de moderne Nepalese maatschappij vinden veel veranderingen plaats die het leven van de vrouwen beÔnvloedt. In het verleden werd hun leven bepaald door sociale en culturele normen. Culturele gewoontes spelen nog steeds een belangrijke rol, maar er doen zich veel nieuwe mogelijkheden voor. Onderwijs is voor vrouwen toegankelijker geworden en hun levensomstandigheden hebben zich verbeterd door de aanwezigheid van  watervoorzieningen en gezondheidszorg. Daarnaast hebben ze de kans om meer te reizen. Projecten die er op gericht zijn om inkomsten te genereren voor vrouwen hebben de kwaliteit van leven voor hen en voor hun families verbeterd.

Luisteren naar de dorpsvrouwen geeft inzicht in de dingen die geholpen hebben om positieve veranderingen teweeg te brengen in hun leven. Hun verhalen vertellen de lezer hoe zij denken over de verschillende aspecten van hun leven en over de veranderingen die plaats vinden. Ze laten ook zien hoe energiek en creatief deze vrouwen zijn.

Voor de samenstelling van dit boek werd gesproken met vrouwen uit verschillende etnische groepen in Nepal. Ook werd een selectie gemaakt op basis van hun verschillende levensomstandigheden en hun activiteiten. Eva Kipp en de andere auteurs van dit boek gingen persoonlijk op bezoek bij alle vrouwen en discussieerden met hen gedurende periodes variŽrend van enkele dagen tot een paar weken.

De interviews en de foto's in dit boek zorgen voor heel veel informatie en geven een zeldzame blik in de gedachten, de zorgen, het plezier en in het geloof van deze Nepalese vrouwen.

Echt de moeite waard om te lezen. Wat mij betreft zou het voor iedereen die daar gaat werken verplichte literatuur moeten zijn. Voor de reiziger is het alleen maar verrijkend om te weten hoe de vrouwen over hun eigen leven denken en wat hun ideeŽn over de toekomst zijn.

 

Eisjen
december 2006


Uitgegeven door:
Book Faith India
Delhia

Nepal is een land in AziŽ, gelegen in de Himalaya tussen India en Tibet (China). De staat is een constitutionele monarchie.
(Meer bij Wikipedia)

Kinderboek geschreven door
Eva Kipp: Living in the Clouds: The Story of Lhoku, a Young Sherpa Girl

 

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 11/12/06  Eisjen

Terug naar top pagina