Karin Amatmoekrim
Het Gym

220 pagina's | Uitgeverij Prometheus | september 2011Ik kocht dit boek voor mijn 3-gymkleindochter. Die is nog steeds een fanatiek fantasy-lezer, hoe dikker hoe liever. En 't liefst in 3 vette delen. Nog steeds in de slibstream van Harry Potter. Kijk maar es in de boekwinkel afd.'jongvolwassen'. Stapels!
Dus 't leek me wel wat om haar es de realiteit in te sturen: een gymmeisje tussen twee culturen. Dit boek (deze schrijfster) kreeg recent de nodige publiciteit, van Brands, P&W en ook van DWDD (geloof ik). Druk 2 ligt er al.

Ik heb begrepen dat 't verhaal direct is gebaseerd op Karin A's (1976) eigen ervaringen, toen zij, een slimme surinaamse meid uit een achterstandswijk, naar een zelfstandig 'genasium' ging. Hier heet zij Sandra. En natuurlijk heb ik 't boek rap (en netjes!) gelezen.
Sandra woont in een bijstandsgezin, met haar moeder en een jonger zusje. Haar kleren komen van de markt en af en toe wordt (o shit!) de elektriek afgesloten. Op haar ouwe krakfiets kart ze heen en weer tussen thuis en school. Tussen haar oude vriendinnen, die een baantje hebben en vrijen met een jongen van de kermis. En het gymnasium met rijkeluiskinderen, die
hockeyen en op wintersport gaan. De verbazing is groot. Maar Sandra is niet flauw. Scoort ook nieuwe vriendinnen - die ècht niet bij haar thuis mogen komen! Geeft een treiterend racist-joch gewoon een flinke trap in z'n kruis - voor de klas. Zo doen wij dat! En op een feestje tongt ze met een haar onbekende jongen. Ziezo, dat hebben we dus ook weer gedaan. En natuurlijk gaat ze over.

Het verhaal speelt in de jeugdjaren van de schrijfster, eind jaren '80 dus. In de tijd van het multiculturele denken. Sandra, die op een feestje in het zonnetje wordt gezet door een goedwillende gym-ouder: "Dit is nou S en ze komt uit Suriname. Vertel es, hoe is 't in Suriname?" Sandra heeft geen flauw idee en zegt maar wat. "Er is veel natuur." Een pijnlijke scène!

Een lekker-pittig geschreven roman. Nuchter beschrijvend en humoristisch. Prima werk van Karin Amatmoekrim, die na het gym nederlands ging studeren en met dit boek  haar derde roman publiceerde.  Mart

 

 

Lijkt me een leuk boek, Ik heb de eerste paar hoofdstukken (voorpublicatie) gelezen en het leek me wel wat. Hij blijft dus op het wensenlijstje. Maar wat vond je kleindochter er nou van? Of heeft ze het nog niet gelezen (a la "Oma koopt boek voor kleindochter maar leest het eerst zelf "). Ja ja

Dit is het boek dat ik vlak voor de jaarwisseling uitlas. Vond het een prettig boek, soms was er wat te lachen, soms was er wat om vante schrikken. Ook een boek om een puber te laten lezen. Heb er met mijn 13 jarige multi-culti zoon over gesproken. En elk boek dat een gesprek waard is met mijn kind vind ik al een aanrader.

Ik ben uiteraard benieuwd wat kleindochter ervan zal vinden. Verpakte 't boek in een fraai papiertje. Ach, misschien vindt ze 't stiekem wel saai! Ik zal 't haar vragen.
het gym

karin Amatmoekrim

Karin Amatmoekrim


Karin Amatmoekrim vertelt over Het Gym

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 13/01/12  janneke