Privileges
Jonathan Dee
Oorspronkelijke titel: The Privileges
Vertaald door Joop van Helmond
320 pagina's | Nieuw Amsterdam | Augustus 2012 |Dit boek gaat over een stel in de rijke klasse (Cynthia en Adam). Ze zijn ongeduldig, willen alles snel en zijn daarom ook vroeg getrouwd en aan kinderen begonnen. De kinderen (April en Jonas) krijgen alles wat hun hartje begeert en groeien op in overdaad. Maar juist zij hebben moeite met deze privileges.

De bruiloft
De eerste 38 bladzijden van dit boek beschrijven de bruiloft van Adam en Cynthia. De dag wordt chronologisch verteld, maar om de paar alinea's (of zelfs zinnen) spring je naar het hoofd van een anderpersonage. Zoals de ouders van Adam en Cynthia, Cynthia's stiefzus Deborah en Adams broer. Dit vond ik zelf erg vervelend lezen. Er wordt wel duidelijk wat de relaties tussen de personages zijn en dat is nog wel interessant, maar 38 pagina's aan een bruiloft besteden, het is een keuze die ik niet gemaakt zou hebben, en waardoor ik ook bijna het boek al had weggelegd.

Sprong in de tijd
Hierna maken we een sprong in de tijd. Cynthia en Adam hebben
inmiddels hun twee kinderen en deze zijn dan 7 en 6 jaar oud. Het wisselen van personages gebeurd hier vooral tussen Cynthia en Adam meteen enkel kijkje in het hoofd van de kinderen. Dit maakt het voor mijeen stuk meer leesbaar.
Hoewel ze succesvol zijn, is ook bij Adam en Cynthia de sleur in de relatie gekomen. Er zitten een paar grappige stukken tussen over hoe Cynthia haar kinderen opvoed. Adam probeert vooruit te komen binnen zijn werk en dit begint ook minder zuivere vormen aan te nemen. Hoewel er op het einde van dit hoofdstuk wat
boeiende elementen in het verhaal worden gebracht, die scheurtjes brengen in het geluk en Cynthia voor het eerst laat nadenken over de weldaad waarin haar kinderen opgroeien, was dit boek niet boeiendgenoeg voor mij om verder te lezen. Ik ben er mee gestopt op bladzijde 123, na het tweede hoofdstuk.

Te laag tempo om te boeien
Het concept leek me erg boeiend. Ik kom zelf absoluut niet uit een wereld van privileges en een kijkje in die wereld waarbij juist die privileges aan de kaak worden gesteld, leek me dan ook interessant. Maar als een boek 123 pagina's nodig heeft om enigszins op gang te komen, dan is mijn aandacht eigenlijk al verdwenen. Voor mij liet de uitwerking dus te wensen over. Ik had waarschijnlijk wel door willen lezen als er al eerder nieuwe elementen aan het verhaal waren toegevoegd, maar het tempo van het verhaal ligt voor mij te laag om te blijven boeien.
  Cynninew mailOp het eind gebeurt er van alles tegelijk. Maar ik vind ook dat de aanloop daar naartoe veel te lang duurt en de beschrijving van dat huwelijk ook. Ik vond het op gegeven moment gewoon een saai boek. De taal was niet mooi, de personages boeiden niet echt en alles werd zo afstandelijk gehouden dat je ook geen enkele binding met een of meerdere personages kreeg.
In deel drie gebeurt veel te veel en wordt ook heel snel afgeraffeld. Alsof de schrijver een limiet had qua pagina's en zich ineens herinnerde wat hij nog allemaal in het boek wilde stoppen.
De dosering in dit boek is gewoon slecht.

privileges


Jonathan Dee

Jonathan DeeBoekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 1/10/12  janneke