Javier Marías
De verliefden
Oorspronkelijke titel:Los Enamoramientos

Vertaald door Aline Glastra van Loon

384 pagina's | J.M. Meulenhoff | juni 2012Voor de liefhebbers van een meeslepend verhaal met veel ‘monologe interieur’. Er wordt veel bespiegelend beschreven en
eigenlijk gebeurd er niet veel, toch heeft het een verrassend einde. Kortom het is een bijzonder boek wat ik van harte aanbeveel.

De verhoudingen
Het boek is gesitueerd in Madrid en is een actuele, 21ste-eeuwse roman. De tijdspanne van het hoofdverhaal is ongeveer een jaar, de finale scene speelt ongeveer 2 jaar later.
De hoofdpersoon Maria Dolz, ontbijt elke ochtend in hetzelfde restaurant, waar ze een vrolijk echtpaar observeert en over hen fantaseert. Op een ochtend is er een vluchtig contact, dit blijkt ook de laatste levensdag van de man te zijn. De man, Miguel, is vermoord, leest ze in de krant. Later ontmoet Maria de vrouw, Luisa en Javier een huisvriend. Ze raken in elkaars leven betrokken. Maria krijgt een relatie met Javier en zowel over hun relatie als over de band die Javier met Miguel en met Luisa had krijgt de lezer steeds andere informatie. De hoofdpersonen filosoferen over wat de anderen zouden kunnen weten of denken, wat de lezer dwingt om aandachtig te blijven lezen. Het einde van het boek is verrassend maar passend bij het verhaal en geloofwaardig.   

Thema's
Het thema van het boek is universeel, namelijk liefde en vertrouwen. Ook moraliteit is een belangrijk thema, waarom worden bepaalde keuzes gemaakt, wat wordt gezegd en wat wordt verzwegen en wat voor invloed heeft dit?
Het tempo is soms wat langzaam, de bedoeling van de uitgebreide beschrijvingen wordt gedurende het boek steeds duidelijker, er worden vraagtekens gezet bij bedoelingen van hoofdpersonen, waarbij de lezer toch soms weer op het verkeerde been lijkt gezet, het blijft van begin tot eind een boeiend verhaal. 

Javier Marias (1951) is een belangrijke Spaanse auteur met een bescheiden oeuvre, zijn laatste werk, de triologie ‘Jouw gezicht morgen’, verscheen in 2004-7. Hij is een getalenteerd schrijver die vanuit de denkwereld van personen een gedetailleerd beeld geeft van de gebeurtenissen, inclusief hun gevoelens, herinneringen en ideeën. Hij schrijft alsof hij gedetailleerd observeert maar in het interview in de Volkskrant met Maarten Steenmeijer, ontkent hij dat.
Marias gebruikt nog altijd een elektrische schrijfmachine en typt soms wel 5 keer een manuscript over, voor hem een manier om ‘de tijd te voelen’, hij ervaart het zeker niet als tijdsverlies.
Inmiddels broeit er al weer een nieuw boek, dat is zeker iets om naar uit te kijken!  Karin


De VerliefdenJavier Marias

Javier Marías

Cobra sprak met
Javier Marias
Recensie trilogie
Jouw gezicht morgen


Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 26/06/12  janneke