Hilary Mantel
Het boek Henry
Oorspronkelijke titel:Bring up the Bodies
Vertaald door Ine Willems
426 pagina's | Signatuur | oktober 2012Het Boek Henry is het vervolg op Wolf Hall, en vertelt verder over Thomas Cromwell, de adviseur van Koning Henry VIII. Er zal nog een laatste deel verschijnen van de trilogie, en inmiddels hebben deel 1 en 2 al de Booker Prize gewonnen. Dit tweede deel gaat over de periode september 1535 tot zomer 1536, waarin Henry VIII zich letterlijk ontdoet van zijn tweede vrouw, Anne Boleyn.

Omdat ik denk dat het mijn leeservaring erg heeft beïnvloed, zal ik meteen vermelden dat ik voorafgaand aan dit boek (en aan Wolf Hall) al behoorlijk wat boeken had gelezen over het Tudor tijdperk. Enig begrip van de context was, naar mijn idee, noodzakelijk om van dit boek te kunnen genieten. Ik kan me voorstellen dat als je tot nu toe niet erg geïnteresseerd bent geweest in de Tudors, dit boek concentratie en bladerwerk naar de stamboom achterin zal vereisen.

Dat gezegd hebbende, is Het Boek Henry een absolute topper. Hilary Mantel heeft een manier van schrijven die je meezuigt naar het Engeland van toen. Bijna elke scene zie je voor je, en ik stond vaak even stil bij een passage om het beeld dat het opriep een paar momenten vast te houden. Daarbij verzand ze niet – zoals zovele boeken over Henry en Anne – in clichématige beschrijvingen of oppervlakkige liefdesscènes. Integendeel: ze weet de personages neer te zetten als mensen.

Het onderwerp is natuurlijk tragisch (de originele titel, “Bring up the Bodies”, was wat dat betreft mooier, en refereert naar de zin die wordt geroepen als een terdoodveroordeelde naar het executieblok mag komen), maar er schuilt een heleboel humor in het Boek Henry. Ik herinner me de scene waarin Henry aan tafel in slaap valt, en de anderen overleggen hoe ze hem wakker zullen maken.

Het Boek Henry is een historische roman, maar is in het genre een klasse apart. Een absolute aanrader voor wie in het onderwerp geïnteresseerd is. 
Anouschka


Henry


voorpublicatie


hilary mantel

Hilary Mantel


 opnieuw
Man Booker Prize

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 26/12/12  janneke