Arnon Grunberg: TirzaJörgen Hofmeester is vader van twee dochters en 'woont op stand'. Bij de uitgeverij waar hij werkte is hij op non-actief gesteld. Hij houdt niet van verandering en put zekerheid uit stiltand en regelmaat. Zijn vrouw heeft hem jaren geleden ingeruild voor een jongere minnaar. Zijn vermogen is hij grotendeels kwijtgeraakt nadat zijn 'hedge fund' na 11 september 2001verloren ging.
Enkele dagen voor het eindexamenfeest van Tirza, zijn jongste en favoriete dochter, staat zijn vrouw weer op de stoep en dringt zijn leven binnen. Ze vestigt zich in het huis alsof ze nooit is weggeweest. Op het feest ontmoet Jörgen de vriend van Tirza, Choukri, hetgeen volgens Jörgen een schuilnaam is voor Mohammed Atta, één van de 11-september-terroristen.

Binnen enkele dagen is hij alle zekerheden kwijt. Tirza vertrekt na haar eindexamen naar Zuid Afrika, waar ze nooit zal arriveren.
Jörgen vertrekt ook naar Afrika om Tirza te zoeken, al weet hij op dat moment al dat hij haar nooit zal vinden. Wel kruist in Afrika een 9-jarig meisje zijn pad, waar hij zich als een vader over ontfermt. Het meisje dringt zich in zijn leven met de vraag: You
want company, sir?
Aan het meisje vertelt hij zijn levensverhaal, omdat ze 'zo goed kan luisteren'. Hij krijgt geen weerwoord, geen veroordeling, geen
beschuldiging. In enkele dagen vertelt hij haar zijn hele leven, ook het feit dat hij 'een ziekte' is, geen zieke. Zijn benauwende liefde heeft Tirza letterlijk ziek gemaakt. Hij was de oorzaak van haar eetstoornis. Op het moment dat hij Tirza moet loslaten, raakt hij ook zichzelf kwijt en doet in de woestijn letterlijk een poging om te verdwijnen.

Het is het beklemmende verhaal van een allesoverheersende, benauwende, ziekmakende liefde van een vader voor zijn dochter en van een man, die ooit besloot de liefde af te schaffen. Ook dit plan heeft hij niet tot een goed einde weten te brengen. Integendeel, met die liefde richt hij tenslotte zowel zichzelf als Tirza ten gronde.

Aan het eind van het boek neemt het verhaal een zeer onverwachte wending,  waar ik verder niets over ga vertellen.
Ik vind het een goed geconstrueerde roman, met een mooi beschreven hoofpersoon. Jörgen is een meelijwekkend persoon, die door niemand serieus genomen lijkt te worden. Zelf neemt hij zijn taken heel serieus. Een mooi voorbeeld hiervan:
Jörgen werkt als redacteur buitenlandse non-fictie op een uitgeverij. Op een dag krijgt hij te horen dat hij overbodig is. Hij hoeft niet meer te werken, maar krijgt wel doorbetaald. Uit schaamte vertelt hij niets aan Tirza, maar gaat iedere dag vroeg de deur uit met zijn tas naar Schiphol. Hier blijft hij de hele dag, mensen uitzwaaien en alle hallen 'controleren'. Later biecht hij dit op aan zijn teruggekeerde echtgenote. Op de vraag wat hij dan de hele dag daar doet, antwoordt hij: 'Ik houd de boel in de gaten'.

 

 


Yvon
 


Arnon Grunberg (Amsterdam 1971) werkte na zijn verwijdering van het Vossius Gymnasium onder meer als jongste bediende bij een apotheek, als bordenwasser en als uitgever. Hij schreef toneelstukken in opdracht van Toneelgroep Amsterdam. Op dit moment woont en werkt hij in New York.
(meer op de website van de auteur)

Boekgrrls bespreken Tirza

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 21/03/07  Eisjen

Terug naar top pagina