Gijs Scholten van Aschat
Beretta Bobcat
Novelle
80 pagina’s | AtlasContact| november  2012Gijs Scholten van Aschat kennen we vooral als een acteur die mooie rollen speelde in zowel films (Brief voor de koning, Doodslag) en toneelvoorstellingen (Cloaca, de vloer op) als ook in verschillende Tv series (Pleidooi, Oud Geld). Een film die me dankzij zijn goede acteerprestatie is bijgebleven is Tirza naar het gelijknamige boek van Arnon Grunberg waarin hij vader Jörgen Hofmeester gestalte geeft. Minder bekend is dat hij voorlezer is van luisterboeken en zelf ook toneelteksten en scenario's schrijft. En nu dan zijn eerste novelle. Uit een interview begreep ik dat Beretta Bobcat is ontstaan doordat hij en zijn zoon Reinout, ook acteur, elkaar soms schrijfopdrachten geven. De opdracht die de basis vormde voor Beretta Bobcat luidde: schrijf over je eerste moord.

Twee moorden
Het verhaal speelt zich ergens tussen 1966 en 1974 af, er wordt namelijk gekeken naar het Tv programma Rikie en Slingertje dat de Avro in die jaren uitzond. Ik weet nog dat ik als kind naar deze toen nog zwart-wit uitzendingen keek. Maar in Beretta Bocat gaat het niet over een onschuldig poppenkastspel. In het kort gaat deze novelle over één zaterdag waarop twee moorden worden gepleegd door twee daders met één en hetzelfde wapen. De ene moord werd doelbewust, goed voorbereid en uiteindelijk toch niet helemaal volgens het vooropgezette plan uitgevoerd. De andere moord was een impulsieve handeling, de dader droeg de revolver door onvoorziene omstandigheden op dat moment toevallig bij zich. Het is meneer van Drille die een eind wil maken aan zijn ongelukkig huwelijk, de afscheidsbrief is inmiddels gecomponeerd en op briljante wijze gekopieerd. Voor hij tot zijn daad zal komen poets hij nog eens zijn auto, een Citroën DS, en maakt een ritje met zijn elfjarig buurjongetje. Daarna vinden de fatale handelingen plaats. De elfjarige buurjongen, had verwacht dat na die dag alles voorgoed zou veranderen, maar als hij er 35 jaar later op terugkijkt verwoord hij het als volgt:  'Dus ook die dag ging voorbij. En toen? Wat gebeurde er toen? Toen gebeurde er niets'. Hij denkt overigens niet lichtzinnig over wat hem is overkomen, maar de waarheid is soms moeilijk te vatten.

Twee perspectieven
Het verhaal wordt vanuit twee perspectieven vertelt; het buurjongetje vertelt over zijn heldhaftige fantasieën en een treiterende klasgenoot heel direct vanuit de eerste persoon. Wanneer van Drille het woord krijgt is er meer afstand, hij vertelt vanuit de derde persoon. Het geeft een prettige afwisseling. Gijs Scholten van Aschat schrijft vlot, het leest als een trein. Dat heeft natuurlijk ook te maken met de spanning, die goed gedoceerd wordt opgebouwd. Ergens had er voor mij naast de Simca van de tandarts nog een Ford Taunus in het verhaal gestopt moeten worden, dan was de nostalgie wat mij betreft compleet geweest. Maar ook zonder dat heb ik me een uurtje goed kunnen vermaken met dit boek.
JannekeBeretta bobcat


Gijs Scholten van Aschat

Gijs Scholten van Aschat
Trailer Tirza
Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 05/11/12  janneke