Anna Enquist: De thuiskomst


Dag grrls,

Omdat-ie bij mijzelf hoog op de stapel 'nog te lezen' ligt, wil ik graag De thuiskomst van Anna Enquist nomineren voor de leeslijst. Else schreef heel recent over het luisterboek:

"Nog zon kadootje gehoord: op haar wat treurige, ietwat monotone manier van spreken las Anna Enquist me De thuiskomst voor. Het was dat ik moest rijden anders had ik me de ogen uit de kop gehuild."

En andere grrls (ik weet niet wie; het verslag staat geanonimiseerd op de site) waren ook al zo geroerd:

"Ik heb 'De thuiskomst' gelezen. Echt een fantastisch boek. Het gaat vooral over Elizabeth, de vrouw van [ontdekkingsreiziger] James Cook, die haar hele leven eenzaam en wachtend is. Ze heeft 6 kinderen gebaard die ze allemaal overleefd heeft. Haar schuldgevoel over de dood van haar dochtertje speelt een grote rol in haar leven. Dit verdriet en haar eenzaamheid zijn prachtig en ontroerend beschreven. Haar onzekerheid of haar man thuis komt, en thuis zal blijven, en wat ze van het leven mt hem kan verwachten is zo goed verteld, dat je haar bijna aan de hand zou willen nemen om haar te helpen."

en 

"Prachtig boek trouwens. Veel rouw in alle soorten die rouw nu eenmaal kent. En als iemand rouw goed kan beschrijven is het Anna Enquist wel."

De achterflap voegt toe dat het een roman is over de Verlichting,
Londen en ontdekkingsreizen, dus het is (hopelijk ;) niet alleen
kommer en kwel. Hoe dan ook lijkt het een boek met voor- en
tegenstanders want de recensies die ik las op de sites van Het Parool en 8weekly waren niet onverdeeld positief...

Het boek is uit 2005 daarom vast goed verkrijgbaar bij de bieb. Maar er is ook een gebonden versie te koop voor 15 euro (of was het zelfs 12,50 wat ik ervoor betaalde in de boekenweek?).
 


Chanou
mei 2007

 


Anna Enquist

 

 

 

 

 


James Cook

Cook trouwde met Elizabeth Batts (1741-1835) op 21 december 1762. Samen kregen ze zes kinderen:
James of Jamie (1763-1794)
Nathaniel of Nat (1764-1781)
Elizabeth of Elly (1767-1771)
Joseph (1768-1768)
George (1772-1772)
Hugh, ook wel Benny (1776-1793)
Lees verder bij Wikipedia
 

 

Bij sommige lezers onder u is het misschien bekend: ik ben geen fan van de romans die tot nu toe van de hand van Anna Enquist (1945) zijn verschenen. Dat ze autobiografisch materiaal gebruikt of zou gebruiken, heeft daar niets mee te maken (dat werd me wl ergens in de schoenen geschoven).
Lees verder bij het Parool

De thuiskomst heet het nieuwe boek van Anna Enquist, maar het had beter De thuisblijver kunnen heten. Enquist schrijft over Elizabeth Batts, de vrouw van de beroemde ontdekkingsreiziger James Cook, die in de achttiende eeuw de wereldzeen bevoer. Elizabeth zit thuis te wachten totdat haar man terugkeert.
Lees verder bij 8weekly

 

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 17/07/07  Eisjen