Emma Donoghue
De verzegelde brief
Oorspronkelijke titel:The Sealed Letter
Vertaald door Inge Kok en Theo Scholten
392 pagina's | AtlasContact | oktober 2012Emma Donoghue is bekend vanwege haar wereldberoemde boek Kamer, over de 5-jarige Jack die met zijn moeder opgesloten zit in een kamer waar hij ook geboren is. Maar niet iedereen weet dat zij nog veel meer heeft geschreven, zoals deze historische roman, /De verzegelde brief/, die dit jaar in het Nederlands is vertaald, maar ook bijvoorbeeld, Landen, een modern liefdesverhaal.
Heel gevarieerd dus! Ik was wel benieuwd of dit historische verhaal net zo goed zou zijn als Kamer een boek dat ik begin dit jaar las, en erg mooi vond. Mijn mening: het laat geen onuitwisbare indruk achter, zoals bij Kamer, maar het is een mooie roman over de Victoriaanse tijd in Londen (in dit boek, de jaren 1860).

De verzegelde brief: Waar het over gaat
Helen Codrington is de vrouw van een admiraal. Hij wacht op een nieuwe oorlog en zij heeft de triviale bezigheden die bij een vrouw van haar stand horen. Ze zijn sinds kort terug uit Malta met hun twee kinderen. Het is 1864. Dan ontmoet Helen haar vroegere vriendin Fido Faithful in de straat. Zij kenden elkaar in Malta maar zijn al een aantal jaren niet meer bevriend. Fido is een feministe, niet getrouwd en heeft haar eigen drukkerij waar een feministisch tijdschrift wordt gemaakt.

Als de admiraal zijn vrouw beschuldigt van overspel zijn de poppen aan het dansen en staat een echtscheiding voor de deur. De vriendschap tussen Helen en Fido wordt tot het uiterste getest. De rechtszaak tussen de admiraal en zijn vrouw houdt de gemoederen bezig. Maar misschien komt het toch nog goed tussen die twee?

De verzegelde brief: Wat ik ervan vond
Eerst gebeurt er niet zoveel in het verhaal, maar toch vond ik het
heerlijk lezen. Helen was niet echt een leuke vrouw, maar wel een dame van haar tijd: ze vond het idee om te gaan werken absoluut niets, dat Fido het deed, nou ja, als vrijgezelle dame. Maar zij zelf? Geen denken aan! Zij hield zich bezig met… tja? Met wat? Het huishouden werd voor haar gedaan, de kinderen hadden een kinderjuf. Wel had ze het heel druk met winkelen en bezoeken afleggen of mensen thuis ontvangen. Dat was nu eenmaal het leven van een dame in die tijd.

Fido was een moderne vrouw die ook in onze tijd op haar plaats zou zijn… of zo lijkt het! Uiteindelijk blijkt ook zij met haar denkwijzen haar tijdperk niet te kunnen overstijgen.
De setting, het Engeland in de Victoriaanse tijd, was overtuigend
neergezet. Het was interessant om te lezen over Fido en het feminisme, waar de lezer terloops stukjes van opving. Het werd de lezer niet opgedrongen, maar langzamerhand kwam je wel steeds meer te weten over de situatie van vrouwen en over opvattingen over het huwelijk en de man/vrouw verhouding in het algemeen.

Het verhaal is opgedeeld in hoofdstukken die genoemd zijn naar elementen van een rechtszaak, zoals “Redelijk vermoeden”, “Dagvaarding” enzovoort. Dat was op zich leuk bedacht, maar voegde niet veel toe aan de verhaal zelf, het verband was soms maar zwak.Het verhaal is gebaseerd op een werkelijke rechtszaak uit die tijd. Het boek is echter niet alleen maar een verslag van de rechtszaak. Het overgrote deel van het boek speelt zich af buiten de rechtbank.

Minstens zo goed geschreven als Kamer. Een boek voor iedereen die graag leest over menselijke relaties in het huwelijk en tussen vrienden.Judith
De verzegelde brief

emma donoghue
Foto Sarah LeeWebsite
Emma Donoghue


Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 22/12/12  janneke