Elanor Dymott
Niets verdwijnt
Oorspronkelijke titel; Every Contact Leaves a Trace
Vertaald door Ton Heuvelmans
408 pagina's | AtlasContact | augustus 2012“Every Contact Leaves a Trace” is de Engelse titel die ik een beetje gespecificeerder vind dan “Niets verdwijnt” maar de Nederlandse titel klinkt wel pakkender. Wat is het, dat niet verdwijnt. Daar komt hoofdpersoon Alex in deze roman tot zijn afgrijzen steeds meer achter, als hij, verslagen door de moord op zijn vrouw, alle feiten op een rijtje probeert te krijgen en worstelt zowel met zijn verdriet als om te begrijpen met wie hij eigenlijk getrouwd was en wat er in het verleden gebeurd is waardoor iemand haar van het leven wilde
beroven.

Alex Petersen kan zijn geluk niet op als de mooie Rachel Cardanine, een medestudente uit Oxford waar hij in hun studietijd aan het Worcestercollege al verliefd op was, maar die hem na een vakantieflirt verder niet meer ziet staan, hem na een aantal jaren alsnog tot boyfriend-material verklaart en zelfs met hem wil trouwen. Na een reünie van hun college in Oxford wil Rachel voor ze terugkeren naar hun slaapkamer nog even een nostalgisch rondje om het meer maken, zonder Alex, en keert daar niet van terug. Alex vindt haar met ingeslagen schedel.
Allereerst geldt hijzelf als verdachte, maar gelukkig worden er door diverse mensen verklaringen afgelegd die hem voorlopig vrijpleiten. Blijft de zoektocht naar de waarheid.

Alex staat op het punt naar de VS te vertrekken om alles achter zich te laten en een nieuw leven op te bouwen, als een oud-docent van Alex en Rachel hem uitnodigt om wat spullen van Rachel op te halen die hij kennelijk in bewaring heeft. Deze professor, Harry, had nauw contact met Rachel, evenals met haar vrienden Anthony en de Amerikaanse Cissy die samen met Rachel een exclusief studentengroepje van Harry vormden Harry staat erop Alex het hele verhaal te vertellen over wat er volgens hem gebeurd is, zowel op de avond van de moord, als in de studiejaren. Ook de latere contacten van Harry met Anthony en Rachel spelen een belangrijke rol in het geheel. En zo ontvouwt zich een beeld van karakters, van uitspattingen en van andere gebeurtenissen die uiteindelijk leidden tot die fatale avond.
Wat doet Alex met dit verhaal, lost het het mysterie op?

Het boek is geschreven als een terugblik, als een luisteren naar een opsomming van de feiten: Alex luistert vrijwel de hele tijd naar alles wat Harry hem te vertellen heeft. Breedsprakig vond ik het in eerste instantie, dit boek. Maar als je er eenmaal goed in op weg bent, stop je niet meer. Spannend en onverwacht. Niets verdwijnt, inderdaad, en niets is wat het lijkt. Een spannend en tegelijk ontspannend boek.


Elly

niets verdwijnt


elenore Dymott

Elanor DymottRecensie op
Leestafel

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 22/12/12  janneke