Andre Dubus III: House of sand and fog


Het is een huis waar alles om draait in dit boek. Kan dat een origineel en spannend verhaal opleveren? Ja, dat kan heel goed! Ik heb er tenminste van genoten. Het verhaal in het kort:

Kathy Nicolo raakt het huis dat ze van haar vader geŽrfd heeft (naar al snel blijkt ten onrechte) kwijt en een gevluchte (voorheen hooggeplaatste) IraniŽr, kolonel Behrani, koopt het huis op een veiling. Hij wil een beter leven voor zijn gezin en hoopt veel geld te verdienen door het huis wat op te knappen en door te verkopen en Kathy is door haar man verlaten en het huis is het enige dat ze nog heeft.

Kathy wordt geholpen door een getrouwde politie-agent die verliefd op haar wordt. Beide partijen doen dingen die niet handig uitpakken, er zijn misverstanden, ze willen beiden het onderste uit de kan en uiteindelijk komen ze in een neerwaartse spiraal terecht van handelingen die gevolgd moeten worden door weer andere stappen, maar die niemand echt wil. Er is een sneeuwbal gaan rollen die niet meer te stoppen is. Het is heel lastig om zonder al te veel te verklappen over dit boek te praten. Het opmerkelijke van dit boek vond ik dat ik sympathie kon opbrengen voor beide partijen. De kolonel heeft jarenlang boven zijn stand geleefd, een zoon voor wie hij een goede toekomst wil, een vrouw die hem van alles verwijt, maar toch ook weer volgzaam is. Kathy is op een vervelende manier verlaten door haar man en heeft een uitzichtloos bestaan met een aantal schoonmaakbaantjes. Het huis is haar link met haar familie met wie ze weinig contact heeft en die ook niet weet dat haar man weg is. (Haar broer bezit formeel overigens wel de helft van het huis.) De verliefde politieman maakt alles dan nog weer gecompliceerder.

Alle hoofdkarakters zijn mooi uitgewerkt, hebben een eigen stem in de van perspectief wisselende hoofdstukken. Op de voorkant staat: "A page-turner with an beating heart." En dat is het. Als er nog geen vertaling is van dit boek uit 1999 dan wordt het hoog tijd dat dat er komt.
 

 

Angeline

 


In this riveting novel
of almost unbearable suspense, three fragile yet determined people become dangerously entangled in a relentlessly escalating crisis.
Oprah's bookclub

Before finding his calling
as a writer, Andre Dubus III worked for brief stints as a bounty hunter, private investigator, carpenter, bartender, actor, and teacher.
Oprah's bookclub

'Het huis in de mist' vertelt het adembenemende verhaal van een vrouw en een man die een onverbiddelijke strijd leveren om een huis. Een voormalige kolonel, die in de Iraanse luchtmacht onder de Sjah heeft gediend, brandt van verlangen de waardigheid van zijn familie te herstellen. Een mooie bungalow in CaliforniŽ, die door een veiling tegen een fractie van de waarde beschikbaar komt, biedt hem nieuwe perspectieven. Maar de voormalige eigenaar, een alcoholiste die haar verwoeste leven weer richting probeert te geven, heeft heel andere plannen met het huis.
De Bezige Bij

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 19/06/06  Eisjen

Terug naar top pagina