Herman de Coninck:
Gedichtenkladden
(vanaf 23 - 10 - '61)
Laura de Coninck:
Kribbels


Al jarenlang ben ik helemaal weg van Herman de Coninck en ik was dan ook heel verrast over de uitgave van een nieuw bundeltje in een oplage van 500. Heel mooi, simpel uitgegeven door het bilbiofiele genootschap Literarte met een harde, kartonnen kaft en een omslagblad. De binding van het boek is d.m.v. van vier touwtjes door perforaties. Kinderwerk dus eigenlijk. Zo maakten we vroeger ook een boekje herinner ik me. Het past zo mooi bij deze gedichten. Het gaat hier om vroege manuscripten van de dichter beginnend in 1961. Hij was toen zeventien. Gedichten die in juni 2003 gevonden werden in de kelder van De Coninck. Elk gedicht zie je op één bladzijde als een foto uit het schriftje en op de bladzijde ernaast mooi gedrukt.

Als je naar de gedichten kijkt komt er een soort van 'hoe-is-het -mogelijk-gedachte' in je op. Hoe is het mogelijk dat een kind van zeventien zo zijn gedachten, in wat 'alle eenvoud' lijkt te zijn, weet te verwoorden?  Van de elf gedichten herkende ik er twee uit mijn bundel "De lenige liefde" van 1969: "Nevel" en "Narcissus". Dat laatste gedicht had in die bundel de andere spelling in de titel, "Narkissos", en er is in de eerste regel een woord toegevoegd.

Toen ik het gedicht "Nevel" weer zag, dacht ik; "daar was hij als zeventienjarige dan toch wel vlot bij.....". Maar bij bestudering van de foto zag ik dat er onderstond 9/3/64. Toen was hij dus twintig. Voor die leeftijd, in de beginperiode van de sexuele revolutie, kun je je zoiets dan wel voorstellen :-).

Nevel is 't niet meer voorbij gaan
van iets moois dat al volbracht is.
Nevel is gelukkig haast niet meer bestaan.
niet meer moeten
en nog even mogen.
Je was lang gebleven.
Nevel is even
daarna.
Ik zie haast nog je ogen.
Nevel is: nog bijna.

Dit gedicht was altijd al een favoriet van me. Zo heerlijk subtiel en je kunt je er zo heel, heel veel bij voorstellen.

De gedichten in dit nieuwe bundeltje eindigen in 1964. Ze staan in chronologische volgorde en je ziet het kind, de jonge man, groeien. Dochter Laura selecteerde ze. Kort voor zijn dood begon ze voorzichtig tekeningen te maken die ze haar vader liet zien. Hij moedigde haar aan en in 1997 begon ze aan een opleiding grafische en illustratieve vormgeving die ze in 2001 met succes voltooide.

Zij maakte de "kribbels" bij de "gedichtenkladden" van haar vader. Schetsen achterin het boek, gescheiden van de gedichten (je moet het boekje er ook voor omdraaien) afgedrukt op lijntjes- papier zoals je die in schriften vindt. Ze noemt ze kribbels omdat het een soort droedels zijn. Net als de gedichten, ruwe versies die niet bedoeld waren om gezien te worden.

Ik vind ze er mooi bij passen. Ze zijn net zo ijl en 'simpel' (hoe durf ik....!) als de gedichten van haar vader. Het lijken hier en daar kinderschetsen, die - soms in meerdere afbeeldingen - elk hun verhaal weten te vertellen. Net als haar vader in eenvoud je precies daar weet te raken waardoor je zijn bundel even dicht moet slaan om op adem te komen, zo weet de dochter het tekenend ook te doen. De ongecompliceerdheid wordt benadrukt door het lijntjes papier. In eerste instantie vond ik dat papier jammer, omdat ze het kinderlijke zo leken te willen onderstrepen en er daardoor wat aan kracht verloren scheen te gaan. Maar als je goed kijkt zijn ze heel sterk in hun emotie en een fraaie aanvulling op die beginperiode van haar vader. Mooi om te zien hoe de dochter je, in die zo moeilijke soberheid, net zo weet te raken als de vader dat op zijn wijze doet.


Eisjen

 

 


Uitgegeven door Literarte

Literarte is een bibliofiel genootschap dat jaarlijks voor haar leden een fraai boekwerk produceert. Aan inhoud,  illustratie en vormgeving wordt evenveel belang toegekend en er wordt gestreefd naar verscheidenheid. De uitgevers zoeken naar interessante teksten of liefst werk dat zich ophudt in de marge van het oeuvre van een auteur. Daar wordt dan gelijkgestemd grafiek bij gezet.
Naast de leden-exemplaren zijn er ook steeds een aantal exemplaren voor de gewone verkoop.

Narcissus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

droedel

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 18/06/07  Eisjen