;Chris Morgan Jones
Een geschikte spion
Oorspronkelijke titel
: An Agent of Deceit
Vertaald door Rob van Moppes

320 pagina's | Mouria | mei 2012
Een schimmige wereld
Deze roman speelt zich af in het milieu van internationale bedrijfsspionage, met name in kringen van Russische oliemagnaten. Het begint met een proloog waarin een Russische journaliste, Inessa, die massale corruptie op het spoor is, in Kazachstan wordt vermoord. Via haar collega, de hoofdfiguur Ben Webster, een Engelsman met een vrouw en twee jonge kinderen in Londen maakt de lezer kennis met een schimmige wereld van extreme rijkdom, misdaad en corruptie.
De directe tegenstander van Ben Webster is ook een Engelsman, Richard Lock. Zijn ex-vrouw Marina en dochtertje, wonen ook in Londen. Lock is in dienst van Konstantin Malin, een extreem rijke en machtige Russische zakenman. Lock beheert als stroman zijn enorme vermogen. Locks vrouw Marina is bovendien een nicht van Malin.

Hij weet teveel
Webster en Lock komen in contact met elkaar als Tourna, een evenzeer corrupte Griek, Lock en zijn bedrijf Faringdon beschuldigt van witwaspraktijken. Tourna heeft via Faringdon een miljard dollar schade geleden bij de aankoop van een bedrijf dat achteraf waardeloos blijkt omdat de nodige exploitatie- vergunningen niet te krijgen zijn. Webster wordt ingehuurd om de praktijken van Lock te onderzoeken, maar realiseert zich al gauw hoe kwetsbaar hij, en vooral zijn gezin zijn. Lock voelt zich in het nauw gedreven, vooral omdat hij misschien nooit meer van zijn banden met de meedogenloze Malin af zal komen. Hij weet teveel. Zijn voorganger, die wel ontkomen leek te zijn naar Berlijn, komt om door een onduidelijk ongeluk, Of was het zelfmoord? Of moord? En wat wist hij van de praktijken van Malin?

Veronrustend
Het is een goed geschreven verhaal met een spannende plot, een sympathieke hoofdfiguur en een slimme tegenstander die, hoewel weinig scrupuleus, toch niet in-en-in slecht is. Geregeld duiken er gangsterachtige achtervolgers op, die beschermers kunnen zijn, maar evengoed cipiers. Wie er uiteindelijk aan de touwtjes trekt blijft heel lang onzeker.
Door de thematiek is het ook een verontrustend boek. Corruptie is overal en wordt vaak succesvol verborgen gehouden door middel van bedreiging, geweld en uiteindelijk moord.
  Elma


een geschikte spion


Chris morgan Jones

Chris Morgan Jones


Recensie Guardian

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 10/06/12  janneke