Charlotte Rogan
De reddingsboot
Oorspronkelijke titel: The Lifeboat
Vertaald door Kees Mollema
272 pagina's | Signatuur | april 2012  Het boek begint als Grace met haar advocaten gaat lunchen. Zij is ergens voor aangeklaagd en lijkt nogal hysterisch.

Elke dag en elke nacht is een nieuw hoofdstuk
Na dit korte hoofdstuk vertelt Grace over de reddingsboot waarin zij een paar weken heeft moeten overleven nadat het cruiseschip waar zij en haar man mee reisden, geëxplodeerd was.
Elke dag en elke nacht is een nieuw hoofdstuk. Je leert als lezer de belangrijkste mensen op de boot kennen, hun eigenaardigheden en hun meningen over de situatie. Er zitten teveel mensen aan boord, moeten er mensen vrijwillig overboord springen, moeten er mensen aangewezen worden, of is dat allemaal niet nodig omdat ze toch al heel snel gered zullen worden? Allianties beginnen zich te vormen en behalve de fysieke ongemakken, begint Grace ook psychisch te leiden onder de situatie.
Later komt de rechtszaak weer ter sprake en ontdekken we waarom Grace terechtstaat, en hoe het met haar afloopt.

Mooie taalgebruik
Het verhaal speelt zich af aan het begin van de Eerste Wereldoorlog en dat merk je aan het mooie taalgebruik. Hoewel ik wist dat Grace gered zou worden – ze was tenslotte bij een rechtszaak betrokken aan het begin van het boek – bleef het spannend wanneer en hoe de boot gevonden zou worden, en hoeveel mensen er nog over zouden zijn. 
Er zitten een stuk of 40 mensen aan boord bij het begin van het verhaal en langzamerhand leert de lezer een aantal van deze mensen kennen. Maar omdat men weinig van plaats verwisseld (dan zou de boot gaan schommelen), weten wij als lezer niet zo goed, net zomin als Grace, wie de meeste van die andere mensen zijn. Dat vond ik mooi gedaan: doordat ze fysiek niet bij deze mensen kon komen, deden ze er niet (veel) toe en werden ze ook niet genoemd. Totdat ze later in het boek evt. een grotere rol kregen toebedeeld.

Ik vond het verhaal aan boord heel mooi en spannend. De rechtszaak en het verhaal eromheen vond ik veel minder interessant.

Het boekje zelf was een beetje een vreemd model: een hardback in pocketformaat. Toch bleek dit lekker handzaam.
Het boek was grotendeels een dagboek en wat dat betreft paste het formaat daar ook goed bij.

Mooi boek, mooi geschreven, spannend. Krijgt van mij 4.5 sterren.

Judith


De reddingsbootCharlotte Rogan

Charlotte Rogan


Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 20/05/12  janneke