Brijs, Stefan: Twee levens


In een zucht lees je Twee levens van Stefan Brijs uit, maar ook met een zucht sloeg ik de laatste pagina's om. Hoe doet die Brijs dat toch om zo beklemmend te schrijven? En zo precies met niet al te veel woorden emoties, gevoelens, gedachten van mensen zo tot uitdrukking brengen alsof je het bijna voelt? In dit geval gelatenheid/rusteloosheid en wanhoop. Twee levens is geschreven in 2001 en zeker een opmaat te noemen voor de latere boeken van Brijs. Zijn stijl is al herkenbaar doch niet niet zo vlijmscherp als in De Engelenmaker.

Twee levens bestaat uit 3 hoofdstukken:
- Noorderstraat 43
- Noorderstraat 45
- Coda
De tijdsspanne van het boek bedraagt een half uur, kerstavond 24 december tussen 19.20 en 19.50 uur.

In de Noorderstraat 43 wonen Nancy en Willem. Een half jaar getrouwd, pas komen wonen in het dorp (wat al uitgroeit tot een stad) omdat Nancy graag in een oud huis woont en leker dicht bij haar ouders met als gevolg dat Willem elke dag een flinke reistijd naar zijn werk heeft. Willem werkt bij de verzekeringsmaatschappij van de vader van Nancy. Brijs roept een sfeer op van een pas-getrouwd-stel met huisje-boompje-beest met al de eerste tekenen van onrust bij Willem. Op kerstavond komen de ouders van nancy gezellig kaasfonduen en er gaat opeens van alles mis (nadat Willem de cd jingle bells heeft opgezet). Ik zal daar niet al teveel over vertellen, maar Willem klopt in nood bij zijn oudere buurvrouw (Sarah) aan op nummer 45. Daar stopt het 1e hoofdstukje en start het 2e hoofdstukje.

Sarah is sinds 5 jaar weduwe van Simon. Simon is overleden op kerstavond aan plotseling hartfalen 1 week na zijn pensionering. Sarah is daar nooit goed overheen gekomen. Ze heeft besloten deze kerstavond thuis en alleen en niet bij haar dochter door te brengen. Ze heeft een plan die avond en betrekt onwillekeurig haar nieuwe buurman (die haar nog zo aardig heeft geholpen met het sjouwen van de kerstboom en de nieuwe gasfles) daarbij.

Het 3e hoofdstukje bestaat uit 1 pagina met een krant-artikel. Verder zal ik niets verklappen.

Wat ik zo mooi vind aan deze roman is de tegenstelling tussen de 1e 2 hoofdstukken. Het 1e hoofdstuk gaat over een jong stel, waar al sleur in de relatie dreigt te komen. Althans, Willem voelt dat zo. En daar tegenover het 2e hoofdstuk over het oudere echtepaar Sarah en Simon, die gelukkig waren met vele kleine dingen en de oudere vrouw die terugverlangt naar wat haar jonge buurman nu als sleur ervaart.
 


isbn 904500606-5
2001
119 pagina's
(a5 formaat, grote interlinie)

Twee levens. Twee huizen. Twee buren. En tijdstip. Kerstavond van het jaar tweeduizend. Tien voor half acht.
In de Noorderstraat 43 krijgt een jongeman van achtentwintig jaar zijn schoonouders op bezoek. Hij heeft een cd met The Greatest Christmas Songs opgezet. En wacht.
In de Noorderstraat 45 herdenkt een weduwe van vijfenzestig jaar de dood van haar man. Ze heeft een grammofoonplaat met de Weihnachtskantaten van Bach opgezet. En wacht.
Ook sneeuwt het.
Lees een fragment
Lees de persreacties

De Boekgrrls bespraken ook het boek 'Arend' van Stefan Brijs

Stefan Brijs

 


Marjan

 
Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 21/01/07  Eisjen

Terug naar top pagina