Desanne van Brederode: Mensen met een hobbyIn Mensen met een hobby is Lily Berkenbosch de hoofdfiguur. Haar moeder is net 1 jaar overleden, ze woont samen met Tom Groenendaal (een fotograaf), heeft met hem 2 miskramen achter de rug, is striptekenares en op een bijna obsessieve manier bezig hetgeen in haar leven gebeurd te verklaren. Ook na haar dood speelt de moeder van Lily een erg belangrijke rol in haar leven. Het lijkt alsof ze het verdriet alleen maar kan verwerken door erg te "leunen" op een boek van Thorwald Hammerson, een filosoof, waarvan zij het werk nog niet kende totdat zij het samen met een boek van Kierkegaard leende van een buurman.

Het boek van Kierkegaard gaat snel weer terug naar de buurman, het werk van Hammerson leest ze keer op keer. In de roman staan regelmatig grote stukken tekst uit het werk van Hammerson. Er gebeurt qua verhaal niet zo heel veel in het boek, maar tegelijkertijd zet het werk van Hammerson haar hele leven op z'n kop. De afstand tussen Lilly en Tom blijkt onbedoeld en onbewust groter te worden, Tom mist de "oude Lilly". Maar het lijkt wel alsof Lilly ook afstand neemt van zichzelf en buiten zichzelf treedt. Dat komt misschien ook door de afstandelijke schrijfstijl.

Het is lastig om hier het boek verder te omschrijven zonder het slot te verraden, wat toch min of meer als een bittere of cynische verrassing komt. De titel van het boek lijkt nietzeggend, maar dekt de lading volledig. "Mensen met een hobby", noemde Tom degenen die meenden

"(...) dat het leven niet alleen moest kunnen samenvallen met een geniale theorie, maar die ook hun brandstof haalden uit zogenaamde geniale, want sluitende theorieen".

Ga het lezen! Het is echt de moeite waard. Aan het einde irriteert de wat belerende toon van Van Brederode (althans die van Lilly) wat. Aanvankelijk is het zeer boeiend hoe onderwerpen en gebeurtenissen min of meer uitgemolken worden; later staat dat wat tegen (dan weet ik het wel). Maar, ik ga dit boek herlezen! Ooit.............

 


Marjan


Querido, 2001, 404 pagina's
ISBN 9021454254

Sřren Aabye Kierkegaard (5 mei 1813 – 11 november 1855) was een 19e-eeuwse Deense theoloog en filosoof die zichzelf een anti-filosoof en een religieus schrijver noemde, maar algemeen beschouwd wordt als de eerste existentialistische filosoof.
(Meer bij Wikipedia)

Even iets van de achterflap: Lilly Berckenbosch, een striptekenares van bijna 30 jaar, is op zoek naar de zin van haar jachtige bestaan. Na de dood van haar moeder en het vinden van de grote liefde wordt de vraag naar hoe te leven prangender. Kunnen mensen elkaar wel echt kennen? Is liefde willekeurig? Wanneer 'de vrouw van de jacht op bevrijdende ervaringen', zoals een vriend haar noemt, op zekere dag een boekje heeft gevonden van een onbekende maar wijze filosoof, tracht Lilly bewuster en tragischer te leven. De Noorse denker voorziet haar van een eigen sluitende theorie over het leven en de dood. Maar biedt de filosoof haar voldoende houvast, of zoekt Lilly het met hem te ver van huis?
In een wervelende afwisseling van bespiegelingen met levendige dialogen, rake observaties, fantasierijke gedachten en grappige belevenissen veegt Désanne van Brederode de vloer aan met iedereen die levenswijsheid denkt te kunnen kopen of lenen. Terwijl Van Brederode ons nu eens ontroert en dan weer opgelucht laat ademhalen door haar humor, voert ze ons met vaste hand naar een verrassende ontknoping. 

Desanne van Brederode eerder bij de Boekgrrls besproken: 

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 03/05/06  Eisjen

Terug naar top pagina