Gauke Andriesse: De verdwenen schilderijen


Van de achterflap:

"In 1941 worden de in Nederland wonende joodse bankier Otto Lisetsky en zijn vrouw Lili door de nazi's afgevoerd en omgebracht. Hun beroemde schilderijencollectie wordt als 'Feindvermögen' geconfisqueerd en verdwijnt naar Duitsland.

In 1947 overlijdt Han van Meegeren, de man die vlak na de oorlog werd ontmaskerd als de meestervervalser die voor vele miljoenen perfect nagemaakte Vermeers had verkocht aan hooggeplaatste nazi's.

Meer dan vijftig jaar later overlijdt een gerespecteerde kunstkenner en vriend van privédetective Jager Havix. In zijn nalatenschap bevindt zich een onbekend gebleven vervalsing van Van Meegeren. Niet veel later wordt Havix benaderd door de erfgenamen van de Lisetsky's. Stap voor stap dringt Havix binnen in een kunstwereld waar nog steeds blijkt te worden gehandeld in roofkunst. Hij ontdekt dat een gerenommeerde Nederlandse kunsthandel de onderhandse verkoop van de Lisetsky-collectie voorbereidt. Dan wordt een rijke verzamelaar vermoord en pleegt een succesvolle beurshandelaar zelfmoord. Terwijl Havix met steeds grotere haast naar de anonieme verkoper van de Lisetsky-collectie zoekt, ontdekt hij schokkende feiten over de herkomst van de opgedoken vervalsing van Van Meegeren."

Een actueel onderwerp dat spannend wordt uitgewerkt. Een boek dat snel wegleest en tegelijkertijd extra inzicht geeft in wat de Joden na hun terugkeer van de Nederlandse overheid te verwerken kregen en hoe er in de 'kunstwereld' om werd (wordt) gesprongen met werken uit oorspronkelijk Joods bezit. Terwijl aan de ene kant door de geallieerden de Monuments, Fine Arts and Archives (MFA&A) Commissie wordt ingesteld om te voorkomen dat stukken verdwijnen stelt de Nederlandse overheid een verzameling van wereldfaam op, bestaande uit Joodse stukken die uit Duitsland terugkwamen en de tussenpersonen verdienen er goed geld aan.

"De joden konden maar één keer worden uitgeroeid, maar het was hun bitterre lot dat ze twee keer werden bestolen van dezelfde zaken."

Kreeg de familie Goudstikker onlangs 202 van haar schilderijen terug, in dit boek gaat het om 38 schilderijen die in hun geheel een bezondere collectie vormen van landschapschilders uit de 17e eeuw. Werken van Aelbert Cuyp, Jacob van Ruysdael, Jan van Goyen, Meindert Hobbema, Aert van der Neer, Paulus Potter en Jacobus Mancadan.

          Beginnend met de figuren in het bos laat de slideshow
          (samengesteld met afbeeldingen van allposters.com)  de schilderijen
          zien in de volgorde van de schilders  zoals  ze erboven genoemd worden
.

Echt een aanrader voor een ontspannen dag lezen voor iedereen met enige interesse in kunst en geschiedenis. Gauke Andriesse heeft zich flink verdiept in het onderwerp en omgesmeed tot een smakelijke thriller waar je het e.e.a. van opsteekt.

Vermeer fotogalerij samengesteld uit afbeeldingen van allposters.com

 

 

Eisjen


 

 


Henricus Antonius van Meegeren (10 oktober 1889 – 30 december 1947) was een Nederlands kunstschilder en kunstvervalser. Hij werd vooral bekend door zijn vervalsingen van Vermeer.

Engelse website met afbeeldingen van Van Meegeren's vervalsingen

Villa Primavera in Roquebrune waar Han van Megeren o.a. de Emmausgangers schilderde

Yad Vashem
In 1963, Yad Vashem embarked upon a worldwide project to grant the title of Righteous Among the Nations to non-Jews who risked their lives to save Jews during the Holocaust.

Entartete Kunst is een Duitse term die tijdens het naziregime in Duitsland berucht werd. Het betekent in het Nederlands "ontaarde kunst", daarbij refererend aan de door de nazi's wel esthetisch geachte "Arische" kunst

The Art Loss Register

Koenigs-collectie

Dienststelle Mühlmann

Shoah

OPK-kinderen

Standbeeld De Dokwerker

Commissie van Kemenade:
Roof joodse vermogens

Paus Pius XII en zijn rol in WOII

Johannes Vermeer - De sfinx van delft

Pieter van Ruyven en Jacob van Dissius

ISBN 9045012251 / 2006
Uitgeverij Atlas
 

Gauke Andriesse: De dode opdrachtgever

Meer boeken met kunst als onderwerp

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 03/07/06  Eisjen

Terug naar top pagina