Alice Hoffman
De Duivenhoudster
Oorspronkelijke titel: The Dovekeepers
Vertaling: Emmy van Beest en Josephine Ruitenberg
528 pagina's | Orlando | oktober 2012Voor De Duivenhoudsters verdiepte de Amerikaanse schrijfster Alice Hoffman zich in de geschiedenis van Masada, een vestingstad op een hoge rots bij de Dode Zee in IsraŽl, waar na de verwoesting van Jeruzalem en de Joodse Tempel in 70 na Chr. een groep van ruim negenhonderd Zeloten hevig verzet bood tegen het Romeinse leger. Door de verhalen van geschiedschrijver Flavius Josephus weten we dat toen de Romeinen na een lange belegering Masada in 73 na Chr. innamen ze daar de dode lichamen aantroffen van de inwoners die massaal zelfmoord hadden gepleegd. In de mythische vormen die deze belegering in de loop der jaren aannam wordt verteld dat twee vrouwen en vijf kinderen de dramatische afloop hebben overleefd. Voor Alice Hoffman een prikkelend gegeven om daar haar eerste historische roman op te baseren.

Het verhaal draait om vier vrouwen die in Masada de taak hebben de eieren van de duiven te rapen, de hokken schoon te houden en de duivenmest over de weinig vruchtbare grond te verdelen. In een structuur de de schrijfster vaker toepast krijgt ieder van deze vrouwen haar eigen deel in het boek. Ze vertellen alle vier hun levensverhaal en hoe ze afzonderlijk van elkaar langs het smalle Slangenpad opklimmen naar, wat ze dachten, een veilig toevluchtsoord zou zijn. Zo maken we kennis met Sjira, de heks van Moab, een oude wijze vrouw met veel kennis van kruiden en oude magie. Op jonge leeftijd werd zij verliefd op haar getrouwde neef Ben JaÔr, die later in Masada de leider van de opstandige Zeloten is. Onder druk van zijn familie stuurde hij destijds zijn inmiddels zwangere nichtje de woestijn in, waar een rijke zakenman uit Moab zich om haar lot bekommerde. Door middel van een stel duiven bleven de ex-geliefden contact met elkaar houden en alhoewel het geloof in de oude magie door de hoge priesters verboden is wordt Sjira's kennis en kunde menigmaal ingeroepen bij liefdesperikelen, ziektes, bevallingen en ook ongewenste zwangerschappen. Aziza, de oudste dochter van Sjira werd in eerste instantie als een jongen opgevoed, maar eenmaal op weg naar Masada wordt ze door haar moeder weer getransformeerd tot meisje. Maar het vrouw zijn is voor haar een zware last en beÔnvloed haar relatie met Amram, de grootste krijger onder de Zeloten. Aziza beoefent in het geheim (en daarbij geholpen door een krijgsgevangene) het boogschieten en wordt een vaardig krijger. Revka's gelukkige leven als bakkersvrouw wordt ruw verstoord wanneer haar man door de Romeinen wordt vermoord. Ze vlucht met het gezin van haar dochter de woestijn in, waar na een afschuwelijk voorval haar twee kleinzoons letterlijk met stomheid geslagen zijn en haar vredelievende schoonzoon verandert in een even wraakzuchtige als onverschrokken krijger. Maar De Duivenhoudster begint met het verhaal van de roodharige JaŽl, de dochter van een sluipmoordenaar die haar niet kan luchten of zien omdat haar geboorte zijn vrouw het leven kostte. Ze wordt door hem als een slaaf behandeld en zo veel mogelijk genegeerd. Toch neemt hij haar na de verwoesting van de tempel mee op zijn vlucht naar Masada, waar haar oudere broer Amram inmiddels zijn bestemming heeft gevonden. In de uitgestrekte woestijn is ze blij met het gezelschap van Ben Simon en zijn gezin, maar de ondraaglijke hitte eist haar tol. Zwanger en met een gebroken hart arriveert zij in de vestingstad, waar ze samen met de andere bewoners ziet hoe in de loop der jaren de voorraden slinken en de vijand steeds dichterbij komt.


Ik moest er even inkomen in dit imposante verhaal. Het eerste deel was met name wennen aan de manier waarop Alice Hoffmann schrijft: groots en dramatisch. Maar al gauw werd ik meegesleept door het verhaal van Revka en toen wilde ik vooral weten wie en op welke wijze het drama dat nog moest komen zouden overleven. Voordat het zover was leek het of Alice Hoffman alle kennis die ze opgedaan had in haar grondige research een plaatsje wilde geven in het verhaal. Dat maakte dat er, hoewel op zich best interessant, naar mijn gevoel net iets te veel (herhalingen) over de kruidengeneeswijzen en de oude rituelen in stond. Ook vier krachtige vrouwen zorgen in grote lijnen voor vier keer hetzelfde thema, hoezeer ook hun verhalen verschillen. Maar dit alles doet niets af aan de gepassioneerde wijze waarop Alice Hoffman deze roman geschreven heeft. Het is overduidelijk dat ze haar hele ziel en zaligheid in dit boek gelegd heeft. Naast dat het veel historische informatie bevat is het alleen daarom al het lezen meer dan waard.


  Janneke

 

 

De duivenhoudsters

Boektrailer

Leesfragment


alice hoffman

Alice Hoffman


masada

Masada
Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 26/12/12  janneke