subcategorieŽn
detective/thriller/
mystery/horror

knipoogtrans.gif (7302 bytes)

Naar aanleiding van de opmerking dat John le Carrť gezien moest worden als literatuur en geen detective kwam er een uiteenzetting van Veerle.

"Net als de *gewone* literatuur in verschillende subcategorieŽn uiteenvalt (modern/klassiek/nationaal/internationaal), is de categorie detective/thriller/mystery/horror ook in verschillende subcatergorieŽn onder te verdelen. Spionage is daar ťťn van en in die subklasse horen de boeken van Le Carrť thuis. Net als die van Eric Ambler en Len Deighton.

Andere subcategorieŽn o.a.: historische detectives (o.a. Ellis Peters, Elizabeth Peters en van Nederlandse bodem Renťe Vink), politieromans (o.a. Baantjer, Will Simon, Jan van Straten en het duo Maj SjŲwall & Per WahlŲŲ), medische trhillers (o.a. Robin Cook en Tess Gerritsen) en locked room (ik weet hier de Nederlandse term niet voor) (o.a. Agatha Christie).

Verder wordt er ook nog een subcategorie literaire thriller onderscheiden. Klassiekers uit de categorie detectives/thrillers/mysterie/horror o.a. Wilkie Collins *The woman in white* en *The moonstone*, Agatha Christie *The murder of Roger Ackroyd (De moord op Roger Ackroyd)* en *And then there were none (Tien kleine negertjes)*, Raymond Chandler *The big sleep (Het grote slapen)*, Sir Arthur Conan Doyle *Study in scarlet* en *The hound of the Baskervilles*, en voor de horror de boeken van Stephen King."

Veerle 

Terug naar top pagina

Laatste keer bijgewerkt: 09/01/01   Eisjen: http://home.wxs.nl/~vdk/