Op reis naar ItaliŽ


knipoogtrans.gif (7302 bytes)

Nieuwe MailMijn vriend en ik hebben een vakantie voor de zomer geboekt naar Rome en Florence. Ik heb op de site gekeken naar romans die zich in deze plaatsen afspelen, maar ik vond er weinig. Helemaal niks over Florence. Nou weet ik dat in Florence Catharina di Medici heeft gewoond en dat zij, haar man en waarschijnlijk wel meer van haar familie daar erg veel te zeggen hebben gehad.

Ik heb bij alle boekhandels op internet gezocht, maar ik kon alleen engelstalige titels over die familie vinden. Weet iemand een titel voor mij in het Nederlands? Of misschien een ander boek(en) over Rome/Florence, ik bedoel dan vooral boeken die zich daar af spelen.

Nieuwe Mail.ik weet dat Helen Nolthenius erg veel heeft geschreven over Italie. Misschien zit er iets bij voor jou.

Nieuwe MailIk ben ook helemaal gefascineerd door boeken die zich afspelen in ItaliŽ. Gisteren heb ik mezelf getracteerd op vier boeken als voorbereiding op mijn vakantie in ItaliŽ. Daar zit ook een boek bij over Florence. Het heet 'de koepel van Brunelleschi' van Ross King. het gaat over de bouw van de dom van Florence. Het is in romanvorm.

Daarnaast heb ik nog gekocht; 'de laatste vrouw' van Rosita Steenbeek, 'Rome, Florence et Naples' van Stendhal en tot slot uit een serie die ik niet kende 'The literary companion to Rome'. Dit laatste boek komt uit de travel serie van penguin. Ik zag dat er ook literary companions over andere steden bestaan. Omdat ik dit najaar echter weer een week naar Rome wil gaan heb ik de voorkeur aan deze uitgave gegeven. Het boek behandeld een stad aan de hand van de boeken, gedichten en verhalen die verschillende auteurs erover hebben geschreven. Er zijn verschillende wandelingen uitgezet (bv van Plaza Venezia tot het Colosseum) Aan de hand van flarden tekst volg je de route. Heerlijk. Ik ben absoluut van plan een aantal van deze wandelingen na te lopen met het boek in de hand Wat mij betreft echt een ontdekking.

Trouwens Hannibal speelt zich ook af in Florence. Maar misschien is dat niet het soort boek dat je zoekt. Mocht je ook naar Rome gaan (gezien de titel van je mail) dan moet je absoluut ook 'Thuis in Rome' van Rosita Steenbeek lezen.

Nieuwe MailOnlangs heb ik "De poppenspeler" van Tanja Kinkel gelezen, sluit mooi aan bij je vraag, een stukje van de achteflap : "Als Richard bijna 17 is, stuurt zijn oom, de beroemde koopman jacob Fugger, hem naar Rome en florence om er het koopmansvak te leren. Daar, in het ItaliŽ van lorenzo de'Medici en Cesare Borgia, van Fra Savanarola en Michelangelo, raakt Richard betoverd door de mooie, exotische zigeunerin Saviya... Tanja Kinkel schept een indrukwekkend en levensecht beeld van Duitsland en ItaliŽ in de renaissance..."

Ik denk dat het een ideaal boek is voor Florence, Er komen zeer precieze stadsbeschrijvingen in voor en ook een zeer degelijke historsiche achtergrond. Mag zeker toegevoegd worden op de site bij de reisboeken.

Nieuwe MailDe zestien lusten -Robbert Hellenga (waarin een Amerikaanse bibliothecaresse naar Florence reist om haar kennis papier en geschriften toe te passen na de overstroming).

Rome:
Gedachten achter een bord spaghetti en andere verhalen van Godfried Bomans
Nieuwe Romeinse verhalen van Alberto Moravia
Herinneringen van een gnostische dwerg _ David Madsen
De maskers - Luigi Malerba
Zilverwolf - Alice Borchardt
De langste droom - A. Boni (over Catherina de Medici)
Sandro en Simonetta - R. Burns (over Botticelli)
Een welbestede dood - Michael Dibdin
De man van mijn dromen - Doris Dorrie
Een kamer met uitzicht - E.M. Forster (KLASSIEKER!!!)
Het schandaal der blauwbaarden - Simon Vestdijk

Veel plezier in Italie. Ik ben vorig jaar in Florence geweest, maar aan het eind van mijn vakantie en had ietwat te lijden onder een overdosis cultuur. Moet nog wel een keer terug want is veel te zien. Kan je de kerk boven aan de heuvel bij het plein van David aanraden (Piazza de Michelangelo geloof ik heet het plein, kerk staat iets verder op)

Nieuwe MailDť klassieker die zich in Florence afspeelt is natuurlijk Boccaccio's 'Decamerone'.

 

Nieuwe MailDe Scharlaken Stad van Hella S. Haasse speelt in Rome in de hoogtijdagen van de Renaissance. Flaptekst "In een van de zalen van het Vaticaan onmoeten we Giovanni Borgia, een mysterieuze figuur op zoek naar het geheim van zijn geboorte. De beschrijving van zijn speurtocht is onder de handen van de schrijfster uitgegrooeid tot een zeldzaam authentiek beeld van die tijd, van de wereld van Michelangelo, Machiavelli en Aretino."

Nieuwe MailSanne van Havelte, "Voorspel in Florence", speelt ook (voor een deel) in die stad. Maar dat is misschien niet helemaal het soort boek wat je zoekt... (roman voor oudere meisjes, of zoiets). Wel romantisch. :-)

transwurmli.GIF (2800 bytes)Eisjen

relevante links:

 

(Meer relevante links toe te voegen, of commentaar? Laat me het even weten: eisjen@boekgrrls.nl)

Boekgrrls

 

Laatste keer bijgewerkt: 01/04/01  Eisjen

Terug naar top pagina