Gezondheid


 
Fictie 

Abortus 
Alcoholisme
 
Anencephalie

Asperger syndroom

Alzheimer
 
Autisme

Bolemia (vraatzucht) 
Borstkanker

Burnout

Clitoris ontdekking 
Coma

Depressiviteit 
Drugsverslaving

Euthenasie  
Geestelijke gezondheidszorg
 

Hartkwaal
Hersentumor
Hysterie
Homoseksualiteit

Huidziekte Ichtyosis
 
Huisarts

Hypochondrie (lijden aan denkbeeldige ziektes)

Incest  
Kanker

Kinderloosheid (ongewenst)

Kinderwens
Lichamelijk gehandicapt  
Leukemie

Manisch depressief
 
Neurose

Ouderenzorg 
Ouder - kind relatie
Ouder wordende ouders en het dilemma 
van het plaatsen in een serviceflat

Overgang
Overspannenheid

Parkinson 
Partnerverlies 
P
ost-traumatisch stress-syndroom (PTSS) 
Postpartum depressie PPD

Prosopagnosia
 
Psychiatrie
 

Rouwverwerking 
Schizofrenie

Slaapproblemen  
Sterven
 

TBC
Terminale ziekte

Thuiszorg
Tournette syndroom

Verpleegtehuis 
Verslaving drugs
 
Verstandelijk gehandicaptenzorg
 
Vrouwenbesnijdenis

VUT (met de VUT gaan en dat verwerken)
Werner, Syndroom van
Zelfmoord

Non-fictie

Abortus  
Aids
 
Alzheimer 
Auto-ongeluk

Beroerte / Afasie
Borstkanker
Downsyndroom
Euthenasie 

Genderdysforie
Hersenbloeding

Hormonen
Kinderdood
Kind op bestelling....
Leukemie
 
Manisch depressief

ME


MS 

Ouder worden

Parkinson 
Postpartum depressie (PPD)
Relatie Patiënt-Verzorgers 
Rouw

Sexueel geweld
Transsexualiteit

 

 

Fictie 

Trefwoord  


Het voorval, 
Annie Ernaux 
Het aangrijpende relaas van een abortus die de vertelster als studente onderging. (roman)
Zie ook Dossier Lezen

Abortus

Gewiste sporen 
Annelies Nolet (1999).
Het boek gaat over een vrouw die langzaam haar geheugen begint kwijt te raken. Ze herinnert zich op het laatst alleen nog haar jeugd. Ze heeft als 9-jarige lange tijd in een sanatorium gelegen. Als ze op een bepaald moment wordt opgenomen in een verzorgingstehuis, beleeft ze haar sanatoriumtijd opnieuw. Het is een indrukwekkend verhaal, vooral omdat de vrouw nog jong is. Haar kinderen (studentenleeftijd) kunnen het moeilijk
aanzien. Het boek is prachtig geschreven. In de tekstfragementen zie je door het typografiegebruik duidelijk wanneer heden en verleden in elkaar overlopen. Naar het eind van het verhaal toe lopen heden en verleden in elkaar over, net zoals dat in het geheugen van Pleun gebeurt.

Als een kind in het donker   
I. Liebeek-Hoving
Ralph Fernhout krijgt steeds vaker hoofdpijn en vergeet steeds meer zaken, thuis en op het werk. Hij blijkt Alzheimer te hebben. (meer)

 

Alzheimer

Sanctuary
William Faulkner

Faulkner zelf heeft problemen gehad met alcohollisme en in het boek Sanctuary "a dark, bitter novel about corruption and the middle-class hypocrisy that supports it" lijdt de hoofdpersoon ook onder deze ziekte.

Antoine en Julie
Simenon
Een "goochelaarsroman" waarin naast alcoholisme beroepsonzekerheid een rol speelt.

 

Alcoholisme

Moederziel
Jenny Diski

De hoofdpersoon is een anencephalitische baby, een kind zonder grote  hersenen, die ten hoogste twee jaar leven zal. Zij vertelt het verhaal tegen een verzonnen bijfiguur. (meer

   

Anencephalie

The curious incident of the dog in the night-time
Mark Haddon
Het verhaal wordt verteld door de vijftienjarige Christopher, die lijdt aan het syndroom van Asperger. Hij vindt de met een riek doorboorde hond van de buurvrouw op het gazon en is vastbesloten uit te zoeken wie dat op zijn geweten heeft. 

        

Asperger syndroom

Het betoverde kind
Sue Miller 

Het betoverde kind uit de titel is een zwaar autistische jongen met een paar trekken die Christopher, Mark Haddons creatie, ook had, zoals het angstige kreunen als alles teveel wordt. Deze jongen, Randall, is zwaarder gehandicapt en een enorme belasting voor het gezin waarin hij opgroeit. De ouders drijven uit elkaar net als bij Christopher, maar hij heeft ook nog een broer en vier zusjes en vooral het leven van de oudste kinderen wordt sterk beïnvloed door het bestaan van deze ''betoverde'' broer. Ik vond het een boeiend boek, een verslag van een familieleven waarin herkenbare zaken passeren. Ik denk dat in gezinnen van alles gebeurt dat levenslang invloed kan hebben, ook zonder de aanwezigheid van zo'n veeleisend kind, dus in zo'n gezin als dit zeker. Vond het wel raar, dat de vader, psychiater van beroep, aanvankelijk denkt dat het de schuld van zijn vrouw is dat Randall autistisch is, maar misschien werd er in de zestiger jaren nog zo primitief over gedacht. Ik weet wel dat moeders toen ook de schuld kregen van schizofrenie bij hun kinderen. Het vierde kind, Nina, vertelt het verhaal vanuit haar perspectief. Het roerendste personage vond ik haar broer Macklin die gedesoriënteerd raakt door de toestanden in het gezin. Wrang ook vond ik het dat de vader het de moeder kwalijk neemt dat zij zo competent optreedt. Zij wil bewijzen dat het nergens voor nodig is dat Randall in een inrichting wordt opgenomen en dat doet ze door tegen de klippen op te zorgen. Hij vindt het verkeerd dat zij haar zoon niet kan loslaten en ergert zich aan al haar bewijzen dat zij dit alles heel goed aankan. Hij laat het haar tenslotte alleen opknappen en heeft een tijdlang de ene verhouding na de andere. Kennelijk moeten zij allebei hun gelijk bewijzen. Het verloop is tamelijk tragisch, maar niet alleen maar. Momenten van geluk zijn er ook Vond het verhaal een levensechte beschrijving van familieleven en onderlinge beïnvloeding.
Jop

 

Autisme

Voorbije dagen
Gretta Mulrooney

Rory's moeder heeft een obsessie voor medicijnen (maar als ze echt ziek wordt, houdt ze dat stil),lijdt aan ingebeelde ziekten, jaagt op koopjes in uitdragerijen en heeft een geweldige vraatzucht, vaak gevolgd door verschrikkelijke diëten. (meer)

   

Bolemia

De borstendraagster
Th. van Os
Ik heb dit boek net gelezen. Was er door geboeid, maar gaf me ook een onaangenaam gevoel. Het boek is geschreven door een medicus in romanvorm. Het beschrijft het ziekteproces van een vrouw die lijdt aan een erfelijke vorm van borstkanker. Dit is slechts een onderdeel van het boek. Ook de gang van zaken in het ziekenhuis wordt besproken, de interactie tussen de specialisten, assistenten etc. Het eilandje waar ieder op werkt, zijn specialisme, de egotripperij: Wordt mijn naam genoemd in de vakbladen? Een detail waar ik aan moest wennen is dat van ieder persoon in het boek tussen haakjes wordt vermeld op welke leeftijd en waaraan hij of zij overlijdt. Ik heb het toch met interesse uitgelezen en vaak verzucht: ik hoop dat ik gezond blijf en niet aan zo'n stelletje word overgeleverd. Ik weet dat er ook goede artsen bestaan, maar ik heb ook wel eens te maken
gehad met het bureaucratische systeem van een ziekenhuis.....

Komt een vrouw bij de dokter
Raymond van de Klundert

Stijn en Carmen behoren tot de hip, healthy and wealthy. Ze hebben beiden een eigen bedrijf en zijn de trotse ouders van de eenjarige Luna. Aan geld en vrienden geen gebrek. Ze leven als God in Amsterdam. Totdat bij de mooie en optimistische Carmen borstkanker wordt geconstateerd. (meer)

 

Borstkanker

Marise van Doorn: Vliegende varkens
Deze eersteling van Marise van Doorn is een boek naar mijn hart. Eline is lerares, en heeft een burn-out. Als ze een beetje doelloos thuis zit, gaat ze haar verleden 'opruimen', en ze schrijft het verhaal van de liefde in haar leven, de liefde die een drama werd. Of toch niet? (meer)

Burnout

The Anatomist
Federico Andahazi
Bizar boekje. De medisch ontdekking van de clitoris. Leest erg snel  weg - veel korte hoofdstukken, veel wit papier ertussen. Geen hoekjes omgevouwen dus geen literaire hoogstandjes ofzo maar toch een boek om lekker van te genieten. (meer)

  

Clitoris

Het stille kind
Pierre Péju

Haar moeder Thérèse heeft geen rust, Altijd en overal wil ze ervandoor. Haar verantwoordelijkheidsgevoel ten aanzien van Eva is net groot genoeg om Eva te laten leven. Nu haar dochter in coma ligt, voelt Thérèse zich machteloos, en ze verlaat zich helemaal op die grote dikke man, die zich schuldig voelt, en naast het bed van Eva gaat zitten, en de teksten uit zijn hoofd aan haar vertelt. (boekgrrls recensie)

St. Juttemis
Maria Stahlie

Een telefoontje brengt slecht nieuws: een man is in een soort coma opgenomen in een psychiatrische inrichting in Parijs, nadat hij een voor hem onbekende man zonder reden aangevallen heeft en daarna zijn eigen polsen heeft doorgesneden. Is het Christophe, Margots vriendje, haar maatje, haar "naaste naaste", zoals ze hem zelf noemt?
(boekgrrls recensie)

   

Coma

Vijf depressieve vertellingen
Franz Kafka 
De psychiater Jules Bemporad die een inleiding op deze verhalen schreef ziet Franz Kafka als een literair prototype van de depressieve mens. Citaat van Kafka: 'Het is net alsof iemand een gevangene is en niet alleen wil ontsnappen, wat misschien mogelijk is, maar daarnaast, en eigenlijk tegelijkertijd, de gevangenis als een lustoord voor zichzelf wil herbouwen. Maar als hij ontsnapt kan hij hem niet herbouwen en als hij hem herbouwt kan hij niet ontsnappen'. De depressiviteit een 'lustoord'. Ik heb alleen nog maar het eerste verhaal gelezen: Het Vonnis en dat eindigt absurd. De vader van de hoofdpersoon Georg steekt een zwaar veroordelende tirade af en eindigt met : En weet dus: Ik veroordeel je hierbij tot de dood door verdrinking. Georg rent het huis uit en verdrinkt zich ! Het was wel een openbaring om te lezen hoe Bemporad dit verhaal analyseert. Ik houd wel van graven, maar hier was ik niet op verdacht. Verheug me op de volgende ellende ;-) 
Jop

Tussen mes en keel
Tussen mes en keel is een openhartig verslag van de schrijver Geerten Meijsing waarin hij vertelt dat hij niet verder wil leven.

Dagboek van Eenzaamheid
May Sarton
(Engelse biografie)
'
Dagboek van eenzaamheid' is voor mijn een belangrijk boek. Het is een van de weinige boeken die ik regelmatig herlees. Het helpt me in tijden van te veel drukte om mijn blik weer naar binnen te richten, opzoek naar de essentie. En te kijken, mijn zintuigen we er open te zetten, en me niet alleen te irriteren aan bijvoorbeeld de drukte van de stad, maar te genieten van de ochtendrust in een Amsterdams park, of te kijken naar de hommels die de zee van bloemen en kruiden op mijn balkon hebben gevonden. Iedere keer komen er weer stukjes uit het werk van May Sarton in mijn dagboek terecht. De eerste was eens de brief van 18 september. Dit dagboek over depressie, het maakt zeker niet depressief, het behoedt eerder. Wel geeft het soms een soort stilte, die veel antwoorden kan geven wanneer je er naar durft te luisteren.

"Elders heb ik geschreven dat we van ons leven een mythe moeten maken; waar het om gaat is, dat als dat ons lukt, elk leed of onverklaarbare aanval door weer, werk of wederspoed omgezet kan worden - als we ons de discipline opleggen en hard genoeg nadenken - in een winst, in een groter inzicht in de betekenis van het leven, van menszijn, van de normale, dagelijkse gevaren."

Depressiviteit
Op de rug van vuile zwanen
Rene Stoute
Een roman over het dagelijkse leven van een drugsverslaafde. Een beschrijving van een Boekgrrl.

Drugsverslaving

Morgenlicht
Elizabeth Berg

Een wijkverpleegkundige krijgt haar jeugdliefde als patiënt toegewezen. Hij heeft een hersentumor en niet lang meer te leven.

Engelse versie: Never Change

 

Euthenasie
Hersentumor

Mevrouw was Stil vandaag
Lydia Rood 

Een boek voor iedereen met interesse in geestelijke gezondheidszorg, de verstandelijk gehandicaptenzorg en de ouderenzorg - geschreven in het kader van het 75-jarig jubileum van De Open Ankh (een landelijke netwerkorganisatie van zelfstandige zorgaanbieders). Nou ja, dit klinkt als een heel droge aanbeveling voor iets dat alles behalve een heel droog
boek is. Eigenlijk zijn het 3 novellas. Van de blurb: 'Op haar eigen bijzondere wijze beschrijft Lydia Rood de gedachtewereld van deze 3 mensen, waarbij ze met hun verwarring de lezer weet te raken.'  'thematisch verwant aan 'Het boek Job' - over haar autistische broer - dat zeer goede kritieken kreeg.'
Een Boekgrrl.

    

Geestelijke gezondheidszorg

Op leven en dood
Anna Blaman

De voorlaatste roman van de schrijfster waarin de strijd tegen de hartkwaal wordt beschreven en de pogingen om ermee te kunnen leven. 

Hartkwaal

Lelieblank, scharlaken rood
Michel Faber

Toevallig heb ik ook net deze passage gelezen. Een raar stuk. Ik weet niet of het gebruikelijk was, het lijkt me niet. De diagnose van Agnes is 'hysterie'. Verderop wordt gezegd dat de dokter wekelijks langskomt en dan een inwendig onderzoek bij haar doet. Ook houdt hij haar psychisch nogal onder de duim, ze mag niets van hem. Ik hou het er voorlopig op dat de dokter een eigenaardige machtswellusteling is, die erop kickt om dit soort onderzoeken bij vrouwen te doen.

   

Hysterie

Master Georgie
Beryl Bainbridge

"Homoseksualiteit; mannen (TW) - Engeland; 19e eeuw (TW)":
Wie verzint toch die trefwoorden die voorin bibliotheekboeken staan? (De afdeling trefwoorden waarschijnlijk: wat een baan). Bovengenoemd rijtje staat voorin een prachtboek wat ik aan het lezen ben. (meer)

     

Homoseksualiteit

Lelieblank, scharlaken rood
Michel Faber
Een boekgrrls verslag, waarin de hoofdpersoon aan deze ziekte lijdt. (meer)

Huidziekte, Ichtyosis

De ziekte van Bruno Sachs
Martin Winckler

Daar kom je langzamerhand achter door de verhalen te lezen die zijn  vrienden, geliefde, moeder, assistente,overbuurvrouw, werkster, collega's maar vooral zijn patiënten vertellen. Bruno Sachs is een plattelandsdokter in een Frans dorpje. Hij is pas begonnen, en de dorpelingen moeten het nog even aankijken.
(meer)

   

Huisarts

Voorbije dagen
Gretta Mulrooney

Rory's moeder heeft een obsessie voor medicijnen (maar als ze echt ziek wordt, houdt ze dat stil),lijdt aan ingebeelde ziekten, jaagt op koopjes in uitdragerijen en heeft een geweldige vraatzucht, vaak gevolgd door verschrikkelijke diëten. (meer)

Hypochondrie

Vrouwkje Tuinman: De grote acht
Ze is bang voor haar vader, zo erg dat ze het niet durft te zeggen, uit angst dat hij haar helemaal op zal eisen en nog zal winnen ook..dus ze zegt niets, ze gaat iedere keer weer naar hem toe, zelfs als hij incestueuze handelingen verricht. (meer)

Kathryn Harrison 'Verleiding'
 Nieuwsgierig geworden door het interview in de VPRO-gids met Kathryn Harrison heb ik The Kiss (Verleiding) gelezen. Het is een autobiografisch boekje (154 pp) waarin de incestueuze verhouding met haar vader centraal staat. Ook de verhouding van de dochter en de vader met de moeder/de vrouw speelt een cruciale rol in het gebeurde. Ik ben er zeer van onder de
indruk en door geraakt. Het vraagt veel moed om zo'n boek te schrijven. Het leest erg vlot. Mooi geschreven. Harrison analyseert helder, ingetogen en beklemmend hoe het zo ver heeft kunnen komen. De kracht van een obsessieve liefde. Ik kan het boekje aanbevelen en ga meer van deze schrijfster lezen.

Tora Trilogie
Herbjorg Wassmo 

Wat opvalt is dat Wassmo de meest complexe gevoelens en bekommernissen van een (jonge) vrouw weet te schetsen, op een heel aparte en persoonlijke manier : heel veel dingen, zoals het seksuele misbruik, de angsten van het kind, het apathische van moeder en dochter, ... worden eerder gesuggereerd dan echt benoemd. (meer)

Misbruik wordt gestraft
René Appel

(...)Een roman over een vader die ten onrechte wordt beschuldigd van incest. Dat komt allemaal door de akelige 'therapeut' Hans, die zonder veel kennis van zaken zg. verborgen herinneringen op haalt bij zijn slachtoffers. De oplossing van de dochter aan het eind was mooi gevonden. Het gaat in dit boek om de invloed die zo'n aantijging heeft op het leven van een man, die ook nog eens hoofd van een basisschool is. Hij kan beter timmerman worden... Ik lees Appel graag omdat hij goed schrijft. Toch word ik vaak somber van de kleinburgerlijke hoofdpersonen, die niet erg sympathiek worden beschreven.
(...)Vind het goed geschreven. Appels sterkste kant vind ik de karakters waarin ik echt kan geloven. Hij bouwt die op door wat hij de personages laat doen en door het taalgebruik dat hij ze meegeeft. Ik denk dat zijn werk als taalkundige hem daarbij goed van pas komt. Hier is het onder andere goed zichtbaar in de onderwijzer Eggers, die zijn schoolfrikkerigheid ook thuis botviert en daarmee zijn kinderen dusdanig onder druk zet, dat het faliekant misgaat. Adembenemend spannend is het niet, maar ik heb het boek geboeid gelezen.

 

Incest

John Coetzee: IJzeren Tijd (1992)
De ik-persoon, de oude blanke Zuidafrikaanse Mrs. Curren heeft net van haar dokter te horen gekregen dat ze zal overlijden aan de kanker waaraan ze lijdt. Ze is opgegeven. Als ze thuiskomt, treft ze in haar tuin een zwerver met zijn hond aan. Ze ontfermt zich tegen wil en dank over hem, en tegelijkertijd ontfermt hij zich over haar. (meer)

   

kanker

Hilde Vleugels: Scherven
Scherven gaat over kwetsbare en intieme onderwerpen: vergankelijkheid, vruchtbaarheid, seksualiteit, ziekte, schuldgevoel, over rouw en herstel en over nieuwe mogelijkheden. (meer)

Eisprong
Judith Uyterlinde 

In haar naaste omgeving bollen de buiken aanstootgevend op. Iedereen om haar heen lijkt zwanger te worden: haar jongere zusje, haar beste vriendin, mensen die helemaal geen kinderen willen, zelfs de grootste sukkels worden zwanger. Zij niet. Moet ze zich neerleggen bij haar falen? Moet ze doorgaan? De vergeefse pogingen gaan haar leven steeds meer beheersen.
(meer)

Met VLINDERNET door Londen
Peter Brusse: 
Ik heb zelden zo gelachen boven een boek met zo'n ernstig probleem. Een absolute aanrader voor iedereen die met het probleem van ongewenste kinderloosheid in aanraking komt, of is gekomen, of voor diegene die wil weten hoe of het leven dan kan gaan verlopen. (meer

     

kinderloosheid (ongewenst)

Mirjam Pressler: Rozengif door
Dit boek is gericht op vrouwen van 45+ die worstelen met hun al of niet gerealiseerde kinderwens, het laat zien wat knelpunten kunnen zijn met een jong-volwassen dochter. De uitvoerige psychologische observaties van de hoofdpersoon over haar eigen beweegredenen of acties vervelen en komen niet echt over. Rozengif is een knap gecomponeerd boek dat echter nauwelijks boeit door de afstand die het boek schept tussen lezer en hoofdpersoon.(meer)
 

kinderwens

David Plotz: Wonderkind op bestelling
Wonderkind op bestelling is het verhaal over één van de meest wonderlijke spermabanken in Amerika. In 1980 begon Robert Graham uitvinder van kunstof brillenglazen op 70 jarige leeftijd een nieuwe carrière door de Repository for Germinal Choise op te richten. (meer)
 

Kind op bestelling

Aprilheks 
Majgull Axelsson 
De (lijvige) roman gaat over vier zussen, waarvan er één, Desirée, zwaar gehandicapt in een verpleegtehuis ligt. De andere drie zussen, Brigitta, Margareta en Chistina weten niets van haar bestaan af. De zussen zijn allemaal geen bloedverwanten van elkaar en hun (pleeg)moeder Ellen is aleen de biologische moeder van Desirée. Ellen stond Desirée af, toen bleek dat deze bij de geboorte al zwaar gehandicapt was. Het was in die tijd (50'er jaren) gangbaar om gehandicapte kinderen af te staan en ze in 'verpleegtehuizen te stoppen', zoals Desirée dat zegt. Ze heeft het gevoel dat een van haar pleegzussen het leven dat voor haar bestemd was heeft gestolen. En ze wil weten wie. (meer op de website van Lian)

 

Lichamelijk gehandicapt

Leefwijzer
Site van en voor mensen met een handicap of een chronische ziekte

Zijn broer
Philippe Besson 

Thomas en Lucas zijn broers. Thomas heeft een vorm van leukemie en Lucas is bij hem in zijn laatste maanden. In het ziekenhuis en later op het Île de Ré, waar de ouders in Saint-Clément-des-Baleines een zomerhuisje hebben. Daar (be)leven de twee mannen de laatste weken van Thomas tot alle geheimen zijn ontrafeld en Thomas klaar is met zijn leven.

    

Leukemie

Rim Sartori: Valse Tongen
Het verhaal is schrijnend en ontroerend en in een mooie stijl geschreven. Realistisch en lichtvoetig staat op de achterflap en dat is precies wat het is. Het leest vlot, je vindt er alles in, humor, liefde, passie, verdriet en spanning. Geen vals sentiment maar het laten zien zoals het is. (meer)

e onrustische geest
An unquiet mind
Kay Redfield Jamison 
De schrijfster is psychiater  en is zelf ook manisch depressief is. Voor mensen met manische depressiviteit is deze roman heel herkenbaar. Voor mensen in hun omgeving is het een aanrader als ze er wat meer over willen weten.

Bij de VMDB (vereniging van Manisch Depressieven en Betrokkenen) meer informatie over deze ziekte. 
De VMDB-boekenlijst per 1 april 2003

  

Kameraad Scheermes
Rogi Wieg 
Kameraad Scheermes is een boek over Rogi Wieg, een schrijver, dichter en kunstschilder die aan een major depression lijdt. Deze roman vertelt over zijn zelfmoordneigingen en -poging, zijn depressie, zijn opname in diverse klinieken en het kind dat hij verwekt in een kortstondig huwelijk. (meer bij majesticmoose)


Een onweerstaanbare droom
Joke G.M. Moeskops
Gedichtenbundel met daarin een Manisch Depressief Vierluik:

Wandeling in Manische stijl

Juichend ga ik door de straten
We dansen in het Parkhotel
Omarmen ieder die er bekend uitziet
Tjilpend van een te groot geluk
Onze tot nu toe verborgen tranen
Stromen uit in de Hofvijver

   

Manisch depressief

Iedereen is tegenwoordig jonger dan ik
Cri Stelweg

In dit boek beschrijft Cri sprankelend, positief en met veel humor haar kijk op het ouder worden van zichzelf en haar leeftijdgenoten. Ik vond het jammer dat het boekje maar 121 blz. telde, ze had van mij nog even door mogen gaan...:-))

   

Ouder worden

 

Ouder - kind relatie

De vrouw in het vogelhuis
Pauline van de Ven
De kinderen vinden dat moeder niet meer alleen kan wonen in haar appartement zonder lift (achtenveertig traptreden ) en ze regelen na een bezichtiging van een modelflat met modelechtpaar een service-flat voor mams. Een ''paradijsje''. ''Het vogelhuis'', het appartement waar moeder zeer gelukkig was, wordt verkocht. Maar dan komt moeder tot bezinning ... 

 

Ouder wordende ouders en het dilemma 
van het plaatsen in een serviceflat

Lelieblank, scharlaken rood
Michel Faber
Een boekgrrls verslag dat speelt in de Victoriaanse tijd, waarin neuroses heel veel voorkwamen. (meer)

Eline Veere
Couperus

Van de Koele Meren des Doods
Frederik van Eeden

Doen Alsof
Adriaan van der Veen

 

Neurose

Carl Henning Wijkmark: De moderne dood
'Fascinatie en onbehagen' stond er boven een Zweedse recensie van dit boek en dat is precies wat dit boek oproept. Het is een fictief verslag van een symposium over de mogelijkheid van gedwongen euthanasie als oplossing voor het vergrijzingsvraagstuk. (meer)

Renate Dorrestein: Mijn zoon heeft een seksleven en ik lees mijn moeder Roodkapje voorDe nieuwe Dorrestein met de lange titel is daarnaast een lange aanklacht tegen de ouderenzorg in Nederland. 't Zal alleen maar slechter worden en het is nu al mensonterend. Het is alleen nog te danken aan daadkracht van de Bills en Anitaas, die in de verzorgingshuizen werken, dat er nog ietsje menselijkheid aanwezig is. (meer)

Anne Mei The: In de wachtkamer van de dood
Nooit kunnen bedenken dat er voodoo rituelen aan mijn doodsbed te pas zullen komen, erger: ook nooit bedacht dat de zorg in Nederland (randstad?) in verpleeghuizen op zulk een niveau ligt dat er nagenoeg geen gekwalificeerde mensen meer werken. In dit boek vnl. vrouwen die vanuit hun eigen cultuur het verachtelijk vinden als je de zorg voor je ouders uit handen geeft. (meer)

J.M. Coetzee: De Langzame Man
Een man van 60 wordt aangereden. Het gevolg is dat een been tot boven de knie wordt geamputeerd. Hij is boos en wil geen prothese. Hulp wil hij eigenlijk ook niet, maar dat moet echt. (meer)

Mevrouw was Stil vandaag
Lydia Rood

Een boek voor iedereen met interesse in geestelijke gezondheidszorg, de verstandelijk gehandicaptenzorg en de ouderenzorg - geschreven in het kader van het 75-jarig jubileum van De Open Ankh (een landelijke netwerkorganisatie van zelfstandige zorgaanbieders). Nou ja, dit klinkt als een heel droge aanbeveling voor iets dat alles behalve een heel droog
boek is. Eigenlijk zijn het 3 novellas. Van de blurb: 'Op haar eigen bijzondere wijze beschrijft Lydia Rood de gedachtewereld van deze 3 mensen, waarbij ze met hun verwarring de lezer weet te raken.'  'thematisch verwant aan 'Het boek Job' - over haar autistische broer - dat zeer goede kritieken kreeg.'
Een Boekgrrl.

 

Ouderenzorg

Renate Dorrestein: Mijn zoon heeft een seksleven en ik lees mijn moeder Roodkapje voor
Lieve Pieter, dat horen vrouwen in de overgang echt al decennia, en het verbaast niemand, ook Dorrestein niet, lees maar in het tijdschrift Boek van februari/maart 2006 dat dit de reactie is op het eerste boekkarakter met overgangsklachten. Ik vind Heleen helemaal geen zeur. Jammer genoeg herken ik te veel van haar gedoe.  (meer)

Overgang

De Verwondering
Hugo Claus

Een 'overspannen' leraar blijkt bij nadere kennismaking krankzinnig te zijn, of zo goed als, en wordt als zodanig in hoofdzaak van binnen uit benaderd.
(Uit: "De zieke mens in roman en literatuur" van Simon Vestdijk.)

 

Overspannenheid

Correcties
Jonathan Franzen
Een uitgebreide bespreking van dit boek dat op de leeslijst stond bij de Boekgrrls.

De verdenking / The Suspect
Een psychologische thriller waarvan bij de 42 jarige hoofdpersoon onlangs Parkinson is geconstateerd.

 

Parkinson

Late liefde (onderaan webpagina) 
Bjørg Vik

In dit boek wordt beschreven hoe iemand op latere leeftijd na het overlijden van haar man opnieuw verliefd wordt en het leven weer oppakt.

 

Partnerverlies

Pat Barker: Trilogie 
(NIemandsland, Het oog in de deur en De Weg der Geesten)
De persoonlijke aanleiding van de schrijfster om deze trilogie over de Eerste Wereld Oorlog te schrijven was het feit dat haar grootvader in die oorlog had gevochten en gewond was geraakt en dat er daarom thuis over gesproken werd. Maar het onderwerp intrigeerde haar vooral door de observatie dat de menselijke soort in staat is zonder al te veel scrupules een deel van haar soortgenoten uit te roeien. (Biblioweb)
De psychiater in deze trilogie heeft werkelijk bestaan en behoort ook tot de koplopers van de behandeling van het PTSS.

Van dezelfde schrijfster: Double Vision
De hoofdpersoon trekt zich terug na te veel ellende gezien te hebben in diverse oorlogen. Een boekgrrls aanbeveling.

Robert Kearny: Crossfire
Like many veterans, Kearney suffered from nightmares as a result of his war experience. These began during the war. For me, this was one of the most useful insights in the book, and might help readers to understand war trauma a little better. Its symptoms can begin early, while the trauma is still being experienced. The term post-traumatic stress disorder (PTSD) was coined in the United States in the 1980s, specifically to describe the conditions suffered by Vietnam veterans, although it is now applied to survivors of all kinds of trauma.

CROSSFIRE comprises two separate histories of the men who served in Vietnam. One is the story of Kearney’s year of service in 1966 – 67 and his work in the Reconnaissance Platoon. The other narrative is set more than thirty years later, telling something of the difficulties veterans have faced since the war. The two narratives are interwoven, each shedding light upon the other as Kearney and his co-author Peter Haran reflect upon the lasting consequences of the conflict.
(Quadrant Magazine)

Gat in het water is een thriller van dezelfde schrijver, waarin de hoofdpersoon zichzelf als gek heeft voorgedaan om maar niet de Vietnam oorlog in te hoeven. Een aanbeveling van Boekgrrl Marjo

    

PTSS
post-traumatisch
stress syndroom
(Post war syndrom)

De gelukkige huisvrouw
Heleen van Rooyen
Naast dit boek bespreekt een boekgrrl nog twee andere boeken over PPD.

Postpartum depressie

Alias Grace
Margaret Atwood

Een vrouw van 32 vertelt haar levensverhaal aan een dokter, niet een gewone dokter, maar een dokter die geesteszieken behandelt (een tegenwoordige psychiater, maar dat woord kom ik in het hele boek niet tegen). Zij, Grace, is op 16-jarige leeftijd (in 1843) tot levenslang veroordeeld vanwege de moord op haar werkgever en diens huishoudster. Gelijkertijd is James McDermott ter dood veroordeeld, aangezien ze de moorden samen zouden hebben gepleegd.

Blauwbaard
Pauline Slot
De moeder van de hoofdpersoon in dit boek lijdt aan de ziekte Prosopagnosia. Een ziekte die veroorzaakt dat de patiënt geen gezichten meer herkent. De hoofdpersoon zelf is psychiater.
Boekgrrls bespreking.

   

Prosopagnosia
Psychiatrie

Gerbrand Bakker: Boven is het stil
Helmer is de oudste helft van een tweeling. Zijn broer Henk is 35 jaar geleden echter omgekomen bij een ongeluk welke veroorzaakt werd door Henks vriendin Riet. Daardoor moest Henk stoppen met zijn studie Nederlands en het boerenbedrijf in. (meer)

Anna Enquist: De Thuiskomst
Veel rouw in alle soorten die rouw nu eenmaal kent. En als iemand rouw goed kan beschrijven is het Anna Enquist wel. (meer)

Jan Wijnen: Het kwade amen
De bespreking door de grrls van de Debutanten gaat door: Volgens de recensies gaan de 9 verhalen in Het kwade amen over allerlei vormen van verlies. Dat is deels ook zo maar opvallend is dat de personages in de verhalen allemaal wat mankeren. (meer)

Taichi Yamada: Strangers
Ik heb weer een boek gelezen waarvan ik zeker weet dat hij hoog  eindigt in mijn top-10 van dit jaar: Strangers, van Taichi Yamada.  Een PRACHTIG boek! Het is mooi geschreven, spannend en ontroerend.  Het is me lang niet gebeurd dat ik in de trein bijna zat te huilen... (meer)

Hilde Vleugels: Scherven
Scherven gaat over kwetsbare en intieme onderwerpen: vergankelijkheid, vruchtbaarheid, seksualiteit, ziekte, schuldgevoel, over rouw en herstel en over nieuwe mogelijkheden. (meer)

Margriet de Moor: De Verdronkene
De Moor's nieuwste is een magistraal boek. Qua compositie, qua thema, qua karakters, qua grote lijnen en details. Zo'n boek waar je in begint, snel inkomt en aan het eind steeds langzamer gaat lezen. (meer)

Trompet
Jackie Kay

Een mooi boek over rouwverwerking. Een boekgrrls aanbeveling

De ziel van Putter
Pauline van de Ven
Een fabel over de dood, die je in één keer uit wilt lezen. Het ontroert, geeft troost en verwarmt de ziel. Niet alleen de tekst maar ook de prachtige illustraties van de schrijfster zelf - op mooi ingeplakte plaatjes - zorgen voor al die emoties. (meer)

De wijde hemel 
Alice Sebold

Een heel bijzonder boek. De veertienjarige Susan Salmon wordt vermoord. Vanuit de hemel ziet zij toe hoe het leven verder gaat. Hoe vergaat het haar ouders, haar zusje, haar broertje, haar vrienden, haar moordenaar? (meer)

Buiten is het maandag
Bernlef
Mensen kunnen op verschillende manieren wegraken. Stijn Bekkering weet er alles van: Hij verliest zijn vrouw Geesje bij een auto-ongeluik. Hij heeft haar niet zien sterven en ook niet begraven zien worden omdat hij in coma lag. In zijn rouw-periode hoort hij dat zijn zoon Harry met de noorderzon is vertrokken. Voor Stijn en schoondochter Sandra is zijn plotselinge afwezigheid een schok.

Schaduwkind
P.F. Thomese

" (...)een proces van besef en verwerken van emoties rond het verlies van een kind. Ik hoop nooit terug te hoeven grijpen naar dit boek." (meer)

Paula
Isabel Allende
Als ze eraan begint heeft ze de hoop dat haar dochter zal herstellen, het boek is uiteindelijk voor haar dochter bedoeld als ze uit de coma ontwaken zal. Ze verteld haar van alles over de familie ed. Naarmate Paula langer in coma ligt gaat ze meer óver Paula schrijven dan áán haar. Het is geen hoogdravend literatuur, maar wel een aanrader. (meer)

    

Rouwverwerking

Bernlef: De onzichtbare jongen
(De vriendschap tussen twee jongens in het naoorlogse Amsterdam wordt getekend door de schizofrenie van een van hen.) Het eerste deel biedt een mooi verhaal. Tegen de achtergrond van het naoorlogse Amsterdam volgen we het leven van de jongens. 't Zijn wat eenzame figuren eigenlijk, hebben weinig contact met leeftijdgenoten. Hun passie geldt hun grote doelen. Wouters sprinttalent wordt opgemerkt en natuurlijk is hij een grote fan van Fanny Blankers-Koen. De Olympische Spelen in Londen worden ademloos gevolgd via de radiodistributie. (meer)

Omtrent Deedee
Hugo Claus

Een goed getekende schizofreen, op de omslag voorgesteld als een 'enigmatisch personage'. (Uit: "De zieke mens in roman en literatuur" van Simon Vestdijk.

 

Schizofrenie

Slaap: Annelies Verbeke

Surrealistisch, enigzins donker verhaal over Maya, die aan een ernstige vorm van slapeloosheid lijdt. Geen vrolijk verhaal, eerder deprimerend: ze zwerft, dwaalt en doolt door een
wereld die steeds verder van haar af komt te staan, hoe hard ze er ook naar toe wil rennen.

  

Slaapproblemen

Patrimonium
Philip Roth

"Ik ben nu ongeveer op 1/5 van Patrimonium van Philip Roth, die hierin schrijft over z'n stervende vader. Tot nu toe vind ik het wel mooi: hoe liefde voor, en ergernis over z'n vader voortdurend naast elkaar staan. Heel even vond ik dat-ie *te* laconiek beschreef wat zijn vader allemaal doormaakt, maar dat is eigenlijk juist erg herkenbaar - de enige manier om ermee om te gaan. (meer)

   

Sterven

Thomas Mann: De Toverberg
ik heb al meerdere Mann kenners horen zuchten 'Oh, dat moet ik zeker een keer herlezen'. Soms krijgen een bepaald soort klassieke boeken een onverdiend 'zwaar sfeertje' opgeplakt dat mensen tegenhoudt om ze in handen te nemen. Terwijl ze jUIst klassiekers zijn geworden omdat ze zo heerlijk leesbaar zijn! Wat een rare paradox eigenlijk...  (meer)
  

TBC

Het knipperleven
Karin Amatmoekrim

De ik-persoon in dit verhaal is jong, mooi en zal snel dood zijn. De schrijfster is jong, mooi en hopelijk mag zíj nog wel heel lang leven en schrijven. Want ik geloof dat ik best meer van haar wil lezen. Voor een 'nieuw Nederlands talent' schrijft ze in ieder geval nu al stukken beter dan menige 'oud Nederlands talent'. (meer)

   

Terminale ziekte

Anton Valens: Meester in de hygiëne (Debutant)
Nog een mening over het debuut van deze schrijver. 
"Ik heb ontzettend genoten van dit boek. Ik wil het op mijn plank hebben, om het terug te kunnen lezen. Het sluit aan bij mijn eigen ervaringen bij oudere mensen, waardoor ik wel bevooroordeeld was. Hoe zou iemand die geen enkele affiniteit met ouderen en/of de thuiszorg heeft dit boek lezen?" (meer)
 

Thuiszorg

Geestdrift
Thriller van Daniel Hecht, waarin de hoofdpersoon aan het Tournette Syndroom lijdt. 

 

Tournette syndroom

 

Het refrein is Hein
Bert Keizer. Leven en sterven in een verpleeghuis
10 jaar dagboeken en brieven omgebouwd tot het journaalachtige relaas 

 

Verpleegtehuis
Iced
Ray Shell

Dit boek is veel beter geschreven dan al die andere verslaafdengetuigenissen.Dat is ook niet gek, want het is niet
autobiografisch maar fictie. Het is een roman die barstenvol mooie zinnen zit. Cornelius Washington Jr, 44 jaar en zwaar verslaafd aan de crack wordt opgenomen in de psychiatrische afdeling van een ziekenhuis. Daar schrijft hij zijn dagboek.

Hij vertelt over zijn jeugd, zijn eerste gebruik en zijn levensverwachtingen. Het verhaal is niet chronologisch verteld. Flarden van zijn trips, flarden liefde, flarden wanhoop en gelukkig ook humor.

Ik vind het ongelooflijk hoe deze Ray Shell (die een bekende Engelse acteur schijnt te zijn) met zijn verbeelding een (schat van een) junk kan neerzetten. Af en toe had ik een Catcher in the Rye gevoel, dan weer zag ik overeenkomsten met Irvine Welsh' leven- aan -de -onderkant verhalen. 

Op de rug van vuile zwanen
Rene Stoute

Het gaat over het alledaagse leven van een junk, en hoewel het speelt in de jaren zeventig, denk ik dat dat leven nog steeds wel zo in elkaar zit: eindeloos stelen om het volgende shot te kunnen scoren, alles en iedereen ondergeschikt maken aan de verslaving, de verloedering. (meer)

Verslaving drugs

Mevrouw was Stil vandaag
Lydia Rood
Een boek voor iedereen met interesse in geestelijke gezondheidszorg, de verstandelijk gehandicaptenzorg en de ouderenzorg - geschreven in het kader van het 75-jarig jubileum van De Open Ankh (een landelijke netwerkorganisatie van zelfstandige zorgaanbieders). Nou ja, dit klinkt als een heel droge aanbeveling voor iets dat alles behalve een heel droog
boek is. Eigenlijk zijn het 3 novellas. Van de blurb: 'Op haar eigen bijzondere wijze beschrijft Lydia Rood de gedachtewereld van deze 3 mensen, waarbij ze met hun verwarring de lezer weet te raken.'  'thematisch verwant aan 'Het boek Job' - over haar autistische broer - dat zeer goede kritieken kreeg.'
Een Boekgrrl.

 

Verstandelijk
gehandicaptenzorg

Possessing the secret of joy
Alice Walker 

Met vingers voor mijn ogen, vaak wegkijkend, diep adem halend en dan verder lezend nadat ik mezelf streng had toegesproken "Het zijn maar woorden op papier - het doet heus geen pijn om ze te lezen." Maar het doet wel pijn - omdat je weet dat het nog gebeurd. (meer)

  

Vrouwenbesnijdenis

De dood van Maarten Koning
Voskuil
Precies zo moet Maarten Koning zich gevoeld hebben in de eerste twee jaren van zijn VUTtijd en hij er stukje bij beetje achter komt dat hij niet langer een bijdrage mag en kan leveren aan het wel en wee van 'zijn' afdeling. (meer)

  

VUT

Dromend van water
Gail Tsukiyama 
Hana lijdt aan het syndroom van Werner, een ziekte die iemand twee keer zo snel doet verouderen als normaal. Op haar achtendertigste ziet ze eruit alsof ze tachtig is. Cate, haar moeder, zorgt voor haar. (meer)

 

Werner, Syndroom van

Chiara Tissen: De Valduik 
Chiara schrijft prachtige beeldende zinnen en het boek zit bijzonder goed in elkaar. Door de creatieve beroepen die ze de hoofdpersonen toebedeelt en de typische manier van schrijven over seks en dood deed ze me aan Jan Wolkers denken. (meer)

Tussen mes en keel
Tussen mes en keel is een openhartig verslag van de schrijver Geerten Meijsing waarin hij vertelt dat hij niet verder wil leven.

 

Zelfmoord
Verkleed als mens
Wouter van Oorschot

Een autobiografische vertelling waarin de schrijver/uitgever zijn leven op een rijtje zet om de zelfmoord van zijn broer te verwerken.Na de dood van zijn ouders gaat Wouter op zoek. Voordien werd er niet over gesproken. Mocht er niet over gesproken worden. De vertelling loopt via de psychiater en de mensen die hem kenden. Van Oorschot vertelt over zijn jeugd, zijn puberale zoektochten - vooral op sexueel gebied - zijn ouderschap en probeert al vertellende Guido te 'herscheppen', zodat hij hem opnieuw kan laten sterven en het echte missen kan beginnen. 
Non-fictie
Trefwoord 
Vijf dagen bedenktijd
Germaine Groenier
Dit autobiografische boek biedt een hilarische terugblik op een veelbewogen periode in onze geschiedenis, die Germaine Groenier vanaf de frontlinie meemaakte. Maar het is meer dan dat: het is ook en vooral het aangrijpende relaas van een sterke vrouw die zich plotseling bekneld weet tussen haar idealen en haar verlangens. ISBN 90-5333-854-3

Abortusklinieken in Nederland:
Stimezo-Zwolle: Centrum voor geboorteregeling en seksualiteitsvragen
Preterm Den Haag: Polikliniek voor abortushulpverlening in Nederland, gesticht door vrouwen voor vrouwen 
Bourgogne Maastricht
: Abortuskliniek 
MR 70 Amsterdam
: Centrum voor Seksuele gezondheid

    

Abortus

Werken aan een wonder
Dr. Mahlon Johnson is wetenschapper en werkt als neuropatholoog aan de Vanderbilt Universiteit in Nashville, Amerika. Hij leeft alleen voor zijn werk. Vakantie, kerstmis, liefde en vrije tijd vindt hij pure tijdsverspilling. Totdat hij aidspatient wordt door een ongelukje tijdens een operatie. 

Raken we je kwijt
Peter Boerse

In 1994 krijgt de auteur te horen dat hij aids heeft. Zomaar van de een op de andere dag staat zijn leven op z’n kop. Dan volgt er een gevecht van accepteren, hopen en vechten.

 

Aids

Stella Braam:
"Ik heb Alzheimer" Het verhaal van mijn vader
"Heb ik Alzheimer? Helemaal vergeten".
Eigenlijk is René van Neer, haar vader, mede-auteur van dit boek. Vanaf het moment dat echt duidelijk wordt dat René van Neer, gepensioneerd psycholoog en wetenschapper, de ziekte van Alzheimer heeft besluiten zij samen hierover een boek te gaan schrijven. (meer)

De vader, de moeder en de tijd
IDe vader en de moeder zijn vreemden geworden. Ze beseffen niet wat er gaande is, ze herkennen hun omgeving niet meer. Marijke Hilhorst worstelt met het ontluisterende dementieproces bij haar ouders, maar verdiept zich tegelijkertijd in hun verleden. 

"Iris", John Bayley 


'Iris en haar wereld'. John Bayley
(Engels: Iris and her friends')
De 'vrienden' van Iris zijn o.a. de jeugdherinneringen en fantasieën van haar echtgenoot. Alles eigenlijk wat het hem mogelijk maakt zich staande te houden in de laatste fasen van Iris' Alzheimer. In dit boek, dat die laatste fasen behandelt tot en met Iris' dood, is er geen enkele werkelijke communicatie meer mogelijk en wordt het gaandeweg steeds moeilijker om de verzorging thuis nog vol te houden. Om zichzelf steun te geven, zoekt Bayley het in veel terugdenken aan zijn jeugd- en jongere jaren, de tijd voor hij Iris kende en in fantasieën waarin hij een droomvrouw ontmoet die weliswaar trekken van Iris heeft, maar anderszins juist volledig van haar verschilt. Het is een heel eerlijk boek; Bayley geeft een levendig en zeer invoelbaar beeld van iemand die met een dagelijkse bijna onmogelijke werkelijkheid worstelt. Als de ziekte van Iris al een rol speelt, dan is dat gezien door de ogen van haar verzorger, die het door zijn onwankelbare liefde volhoudt, maar -uiteraard- beslist niet zonder veel moeite. Zijzelf is in feite al vertrokken. Ook dit boek heb ik ademloos gelezen.
Boekgrrl Edith


Alzheimer

Intensive Care
Rosita Steenbeek
 
Rosita Steenbeek en haar moeder overleefden ternauwernood een ernstig auto-ongeluk. Kort na het overlijden van de vader van Rosita Steenbeek raken Rosita en haar moeder betrokken bij een auto-ongeluk waarbij de bestuurder van de auto, de neef van Rosita, om het leven komt. Intensive Care beschrijft in krachtige, beeldende scènes de verwarrende periode van de rouw en het moeizame lichamelijke herstel van Rosita Steenbeek en haar moeder. Het is een mooi gebonden boek met duidelijke hoofdstukken. Het ziekenhuisleven van intensive care en later de andere afdelingen en de afdelingen die bij het herstel van Rosita en haar moeder betrokken waren, worden goed weergegeven al kan ik mij er niet aan helemaal aan onttrekken dat een bekende naam natuurlijk het leven (kan) veraangenamen bij zo’n opname. Maar naam of geen naam, pijn is pijn en dat is goed beschreven. 
Boekgrrl Lieneke

    

Auto-ongeluk

Hoe mijn vader zijn woorden terugvond
Aangrijpend verslag over de weg terug naar het praten
Liesbeth Koenen
Taal en hersenen waren altijd al de onderwerpen die centraal stonden in het werk van Liesbeth Koenen. Maar als uitgerekend haar eigen vader ineens door een beroerte afasie krijgt, zit ze met al haar kennis van zaken toch machteloos naar hem te kijken. Hij maakt in eerste instantie geen enkel geluid. Hij kan niet praten, hij kan niet schrijven. Zit hij zelf nog daarbinnen? Is er iets over van zijn taalvermogen?
Meer bij Uitgeverij Nieuw Amsterdam
 

Beroerte / Afasie

Metamorfose
Lilian de Graaf

Om de essentie van haar leven te ontdekken is het nodig zich te realiseren wat leven en sterven kan betekenen. Na de diagnose "borstkanker met uitzaaiingen" besluit Lilian dan ook te onderzoeken hoe ze troost uit zichzelf en anderen kan halen om de dood uiteindelijk recht in het gezicht te kunnen kijken.
Dat leidt tot een innerlijke tocht, een metamorfose van haar leven. In dit persoonlijk verslag daarvan schrijft Lilian hoe dit proces verloopt.

Van de website Leven Met Borstkanker, waar meerdere boeken vermeld staan.

 

Borstkanker
Hartje van glas 
Marianne had een chromosoom te veel

Wat is het syndroom van Down? Die vraag laat zich verschillend beantwoorden. De dokter zegt: „Een kind met een chromosoom te veel”. Herma, de moeder van Marianne, schrijft echter: „Een kind dat net zo veel liefde nodig heeft als andere kinderen, maar dat zo teer is als glas”. 

 

Downsyndroom

De dood in doordrukstrip  
Karin Spaink

Over dood, euthanasie en zelfmoord.

Euthenasie

"Hoera, het is een Mensje!" 
Geschreven door Els Schijf, een moeder van een genderdysfoor jongetje dat zich uitgesproken meisjesachtig gedraagt. Een eerste boek over deze jonge genderdysfore kinderen op de Nederlandse markt.

Website Het Continuum is voor mensen die "zich buiten de gender-tweedeling bewegen". Ze zijn niet helemaal enthousiast over het boek


Genderdysforie

Het zwijgen van Maria Zachea 
Judtih Koelemeijer 

Reactie van Boekgrrl Edith:
Non-fictie die zich als fictie laat lezen; het omgaan met een oude, zieke vrouw staat centraal. Journaliste Judith Koelemeijer interviewde haar vader en diens elf broers en zussen nadat deze acht jaar lang een deel van de verzorging van hun door een hersenbloeding getroffen moeder op zich hadden genomen. 

Dit boek staat in de rubriek 'Gezondheid en lezen', maar Ik betwijfel of dat helemaal terecht is. De moeder is wel het centrale punt waarom het boek is gecomponeerd, maar dat is eerder een literair dan een inhoudelijk uitgangspunt. Wat dat betreft is de titel een beetje misleidend, al is het wel zo dat een terugkerend thema in het boek de interpretatie is die de verschillende kinderen van Maria Zachea aan het zwijgen van hun moeder geven. Maar dat is meer bedoeld om aan te geven, hoe en waarin die volwassen kinderen verschillen. Geboren tussen 1934 en 1953 en in leeftijd verschillend van rond de zestig tot rond de veertig in de tijd dat het boek speelt, vertegenwoordigen de broers en zusters Koelemeijer ruwgezegd de jaren vijftig tot en met negentig, gezien vanuit een orthodox katholiek gezin in Noord-Holland. Hoe de veranderingen in die jaren (en de plek die zij in het gezin innamen) in de verschillende levens heeft doorgewerkt, heeft Koelemeijer, zich grotendeels baserend op de vraaggesprekken met haar vader, ooms en tantes, haarscherp neergezet. Die geschiedenis vormt het eigenlijke onderwerp van het boek. Zeer boeiend, terecht bekroond. (o.a. NS Publieksprijs 2002).

 

Hersenbloeding

Vivienne Parry: De waarheid over Hormonen
De eerste 42 bladzijden met het begrippenapparaat zijn erg technisch, maar daarna wordt het boek boeiend. Je krijgt veel informatie en hardnekkige misverstanden worden uit de wereld geholpen. Testosteron toedienen bijvoorbeeld maakt de man niet potenter, hij leeft er ook niet langer door, maar juist korter.
(meer)
   

Hormonen

Stille baby’s
Christine Geerinck-Vercammen.
Wat doe je met een dood geboren baby? Wassen, aankleden, een naam geven, foto's nemen, voet- en handafdrukjes maken, en kaartjes verzenden. Kortom: precies hetzelfde als bij een levend geboren baby. Het klinkt luguber, maar het helpt bij de rouwverwerking, aldus het boek Stille baby's.    
                                                                       

Kinderdood

Geen blote voetjes in het gras 
Vijftig verhalen over overleden baby's. Een waardevol document voor ouders en mensen in hun omgeving.

     

Geen nacht zonder
Aleid Truijens

Een essay over de ziektegeschiedenis van de zoon van de schrijfster. Niet een zwaarmoedig verhaal, maar een lichtvoetig verslag van deze Volkskrantredacteur.

Leukemie

De VMDB-boekenlijst per 1 april 2003

     

Manisch depressief

Heden ik
Renate Dorrestein heeft een chronische ziekte die even omstreden als slopend is, Myalgische Encephalomyelitis. Bij gebrek aan medische kennis veronderstellen veel artsen dat ME psychosomatisch is of zelfs louter in de geest van de lijder bestaat. Over dit obstakel en alle andere die het leven van een dweil compliceren , schreef zij een aangrijpend en hilarisch boek. Het centrale thema is de vraag: Ben je nog wie je was als je niet meer kunt wat je kon?

   

ME

Vallende vrouw
Karin Spaink (1957) heeft sinds 1986 multiple sclerose. Toen zij in 1992 de aandacht trok met haar kritiek op de orenmaffia (Het strafbare lichaam), raakten veel mensen nieuwsgierig naar haar eigen verstandhouding met haar ziekte. Aanvankelijk wilde ze er niet over schrijven: het lag te veel voor de hand en was volgens haar al te veel gedaan: «Er zijn talloos veel varianten op het thema 'Ik en mijn ziekte'.»

Hillery and Pierce du Pré: A Genius in the Family
het levensverhaal van de beroemde en jong aan ms gestorven cellogrrl Jacqueline du Pré, verteld door haar zus en broer. (meer)

 

MS

 

Op pad met Parkinson
Anneke Blok-van Hilten 
Toen bij de schrijfster zo'n tien jaar geleden de diagnose Parkinson werd gesteld, merkte ze, dat voor haar en haar lotgenoten geen werkmateriaal beschikbaar was ter ondersteuning van dit ziekteproces. Vanuit haar vakkennis en werk(ervaring) heeft zij een informatief werkboek voor lotgenoten samengesteld 

Lucky Man - een memoire 
van Michael J. Fox

DE Michael J. Fox. Alex P. Keaton van Family Ties. Films als Back to the future, Spin City en vele anderen. Hij heeft dit boek geschreven om te vertellen over de ziekte van Parkinson die hem in de jaren negentig te pakken heeft gekregen. Zijn reaktie daarop en zijn werk voor de Michael J. Fox Foundation voor Parkinson's Research. Het is goed geschreven. Met dezelfde energie waarin je hem ziet in films en op tv. Je herkent hem op iedere bladzijde. Hier volgt een klein stukje. Michael zit bij de specialist en krijgt te horen wat hem mankeert.

Quote

Ziekte van Parkinson. Het is moeilijk me mijn exacte reactie op deze verklaring voor de geest te halen; er zitten gaten in. Dramatisch gesproken zou het goed voor de scène zijn geweest als ik zeker wist dat ik was ingestort, het meubilair omver had geschopt, "Fuck" had geschreeuwd, God had vervloekt, of aan de arts, die niet veel ouder was dan ik, had getwijfeld. Hem misschien had gezegd dat hij uit zijn nek kletste - en wist-ie wel tegen wie hij het had? Ik had hem kunnen vleien - je moest eens weten hoe vaak ik me al uit de nesten had gekletst. "Luister..." had een karakteristiek antwoord kunnen zijn, "je hebt hier duidelijk een fout gemaakt. Maar je hebt waarschijnlijk wel in People gelezen dat ik één van de aardigste gozers in de showbizz ben, dus ik laat het lopen. Maar je geen zorgen .... dit blijft tussen ons". Unquote

Een tip van boekgrrl Jeanette.

 

Parkinson

'Een vlinder van verdriet' door Inge Jansen
en 'Hoezo roze wolk? Over depressief-zijn na de bevalling' door Marianne Cuisinier & Janny Smit-Wiersinga.
Beide boeken worden naast een roman over PPD door een boekgrrl besproken.


Postpartum depressie

Het neusgatenperspectief
Paul Antipoff
De voormalig theatertechnicus Paul Antipoff kreeg tijdens zijn vakantie in Afrika last van nekpijn, misselijk en koorts. De oorzaak bleek een onbekend virus. Paul werd in kritieke toestand naar België overgebracht. Door de verlamming kon hij niet meer zelfstandig ademhalen en raakte hij in een subcomateuze toestand. Na een paar jaar begon hij met het opschrijven van wat er in die 1387 dagen tergende behandeling was gebeurd. Dit doet hij met behulp van een op een brilmontuur gemonteerde laserstraal.

Scherpe kritiek op de relatie patiënt - verzorgers.

Relatie 
Patiënt-Verzorgers

Kristien Hemmerechts: Taal zonder mij
Op 22 mei 1997 overleed onverwachts de Vlaamse dichter Herman de Coninck. Hij was met collega-schrijvers onderweg naar de opening van een literair congres in Lissabon. In 'Taal zonder mij' schrijft zijn weduwe, Kristien Hemmerechts, over haar verdriet, over hun leven, over zijn poëzie, zijn brieven - over de man die ze liefheeft. (meer)
   

Rouw

Rouw en rouwbegeleiding, over rouw en ondersteuning bij rouw.
Paul Boelen Catja Huiskes Ineke Kienhorst
Rouw kunnen we omschrijven als de reacties die volgen op het overlijden van een dierbaar persoon. In een rouwproces staan mensen voor de taak het verlies te ‘verwerken’.      
     


Verlaat verdriet  
Mieke Ankersmit

Dit boek biedt herkenning en erkenning voor mensen die op jonge leeftijd één of beide ouders verloren zijn door overlijden, maar biedt ook perspectieven om alsnog aan deze problematiek te werken. Het kan ook hulpverleners inzicht geven in deze problematiek.
    

Rondom Sterven  
Smit Johan H. en Meijerink Jan

Omgaan met de dood is voor niemand een eenvoudige opgave. Hoe geef je het verdriet een plaats in je leven wanneer je een dierbare verliest? Wat gebeurt er met je als je rouwt? En hoe kun je jezelf voorbereiden op een naderend einde? Ieder mens krijgt tijdens zijn leven te maken met dood, rouw en rouwverwerking. Ook mensen met een verstandelijke handicap. Dit boek biedt praktische en beeldende handreikingen voor ondersteuning aan mensen met een verstandelijke handicap wanneer zij in hun leven geconfronteerd worden met sterven en rouw.

Samira Belli - Ontsnapt uit de hel
De van oorsprong Algerijnse Samira Bellil is 14 als ze door haar 'vriend' Jaïd, een plaatselijke bendeleider, wordt "doorgegeven" aan zijn vrienden, alsof ze een cd'tje of een trui is. Binnen de kortste keren weet de hele Parijse migrantenwijk waar ze woont van de groepsverkrachting. Iedereen geeft haar zelf de schuld. Had ze maar netjes en gehoorzaam binnen moeten blijven. Ze zou een hoer zijn, een kelderwijf, waar mannen gebruik van mogen maken. Daardoor leeft Bellil jarenlang als opgejaagd wild, en wordt ze later nog eens gepakt. (meer)
 

Sexueel geweld

Renate Stoute - Uit een oude jas vol stenen

Renate (geboren als Rene) Stoute beschrijft in dit boek haar ervaringen met transexualiteit en haar vele problemen en overwinningen in de jaren voor en na haar geslachtsverandering. Ze is een prachtig eerlijk schrijfster; een paar jaar geleden las ik 'Het Grimmig Genieten', verhalen uit de tijd toen zij nog Rene heette en worstelde met drugsverslaving en identiteits problemen. 

Ik had gehoord dat dit boek (Uit een oude jas vol stenen) nOg indrukwekkender was en over de jaren als ik eraan dacht keek ik af en toe of het in de bieb was. Vreemd genoeg stond het altijd in de computer dat het er was, maar toen ik naar de boekenplanken met Nederlands romans ging was het er toch nooit. Net te laat, dacht ik dan, iemand anders loopt nu rond met dat boek op weg naar de uitleen balie. Totdat ik ineens het briljant idee kreeg - 'Heyyy, het is misschien een non-fictie boek!' en ging beter kijken naar wat er EIgenlijk stond in de computer Ja hoor, een verdieping lager en daar kon ik het boek zo uit de planken pakken! 

Zelf ben ik me ooit in dit onderwerp een beetje gaan verdiepen omdat ik een Americaans vriendin hebt die dit hele proces zelf heeft meegemaakt en ik wilde proberen een beetje te begrijpen wat zij allemaal doorheen gekomen was. Maar eigenlijk is het in vele opzichten gewoon een zeer toegankelijk boek dat vaak gaat over de problemen die iedereen die wat wilt veranderen in hun leven tegenkomt. Heel af en toe heb ik een beetje diagonaal gelezen als het incidenteel te technisch werd maar hoofdzakelijk is het een prettig leesbaar reportage over een bijzonder periode in een bijzonder leven. En tevens ook een sprookjesachtig liefdesverhaal - hoe haar partner haar steunt en aanmoedigt door het hele process is hartverscheurend mooi.

Enkele citaten:
-- Elke nacht gooide ik in gedachten mijn vlecht uit het raam, en nooit klom er eens een meisjesprins met een oranje kuif omhoog. 
-- Met vreemde, niet in mijn gezicht passende ogen, scharrelde ik tussen de restjes van weggegooide dagen. -- Zelfs voor de meest welwillende mensen bleef het een heikel onderwerp. Daar begon onze onzichtbaarheid. 
-- de vraag tussen de tralies in mijn mond door naar buiten perste. (een boekgrrl)

 

Transsexualiteit 

     

 

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 10/07/06  Eisjen

Terug naar top pagina