Kinderboeken


knipoogtrans.gif (7302 bytes)

Dit was de vraag:

> Kunnen jullie me helpen met het vinden van goede Nederlandse kinderboeken. Mijn kinderen (6 en 8) zijn geboren en getogen in California, dus we houden niet zo goed de Nederlandse boekenmarkt bij. Mijn zoon van 8 heeft net de Harry Potter boeken in een ruk uitgelezen; wat is daarna aan te raden (in het Nederlands), zodat hij op dat lees niveau blijft en weer een fantastische leeservaring kan opdoen? Mijn dochter van 6 begint net aan de gemakkelijke "hoofdstuk" boeken en ook voor haar zou ik graag wat leuke meisjesboeken in het Nederlands van enig niveau willen vinden. Iemand suggesties?

En dit waren de suggesties:

> Voor je dochter van zes om zelf te lezen: Rindert Kromhout - Erge Ellie en Nare Nellie. Leuk leesboek voor beginnenden lezers over een werkelijk oergemene tweeling die er voor 't oog als schatjes uit zien, maar pas op..........Ook leuk, misschien wat taal betreft nog iets te moeilijk maar met voorleeshulp: Jacques Vriens: Ik ben op jou. Vos en Haas van S. van Heerde is ook een leuk boek voor een echte beginnende lezer. Voor de 8 jarige (dat is dan trouwens een goede lezer zeg als hij Harry P in het Nederlands heeft gelezen) is misschien Paul van Loon's Meester Kikker iets of Nooit de buren bijten.

> Joke van Leeuwen - enig is Het verhaal van Bobbel die in een bakfiets woonde en rijk wilde worden, maar ook pret beleven meiden (en fantasierijke jongens) met titels als Dit boek heet anders waarin het meisje Wammie zo ontzettend graag op schoolreisje wil, maar daar voor eerst op school moet.........Eigenlijk zijn alle titels van Joke gewoon het lezen waard. Wat ik ook mooi vond was het boek van Klaas van Assen - waarin de poppen uit een poppentheater er vandoor gaan om dat de poppenspeler een rotkerel is: Het verhaal van Hizzel. Ook Gwinnie van dezelfde schrijver is aan te bevelen, maar wel echt een gevoelsboek.

Nog een vraag:

> In welke boeken van nu beleven de meisjes tussen 8 en 12 avonturen of gekke dingen ?

> Nu moet ik toch wel reageren, hoewel ik mijn eigen loftrompet niet te voorschijn wil halen: in die van mij natuurlijk! In de historische detectives:  Moord in Amsterdam, Moord aan de Rivièra en Mood in Istanbul. Daarin lossen Fransje en Dientje moorden en ontvoeringen op. Enfin. schreef   Trude de Jong, Boekgrrl en kinderboeken schrijfster.

 

           Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 08/01/01  Eisjen

Terug naar top pagina