Joop ter Heul


knipoogtrans.gif (7302 bytes)

Het begon allemaal met de volgende vraag over deze boeken:

> Zouden wij de laatste generatie zijn die die boeken heeft verslonden (ik ben 39)?

> Neen! Mijn dochter (24) verslond ze eveneens, toen ze 15, 16 was. Leende van de buurmeisjes De Joop ter Heul-omnibus. Verbaasde me wel, want zelfs ik (53) vond Cissy van Marxveldt al zo gedateerd toen ik haar boeken veertig jaar geleden las. Tot mijn schande moet ik zeggen dat ik toen Joop op niet-feministische punten de grond heb ingeboord. Veel te bang dat mijn dochter het VWO zou verlaten om te trouwen met iemand die waarschijnlijk niet zo gefortuneerd zou blijken te zijn als Leo van Dil. Of dat paternalistische gedrag van Leo bij haar vriendjes zou accepteren. (maar kindje toch...) Weten sommigen van jullie nog dat er een feministische groep was vroeger, die kinderboeken beoordeelde? Jip en Janneke kwamen niet door die zeef, en dat las ik wel voor, maar met aanvullingen als: 'Hier zegt Janneke wel dat ze bang is voor een spin, maar niet alle meisjes zijn bang voor spinnen hoor!' Bij Sesamstraat was vroeger een psycholoog in dienst, die o.a. ook lette op de rolverdeling tussen de sexen. Ik mis ze wel een beetje, de feministische leesgroep en de psycholoog...

> Yep! Ben nu 29 en heb zo rond mijn 14e de Joop ter Heul-boeken gelezen. Of ik ze ook *verslonden* heb kan ik me niet herinneren, maar het feit alleen al dat ik ze wel allemaal heb gelezen... ;-) Enne, ik ben prima terechtgekomen!

> Joop ter Heul is dus een echte klassieker, nog steeds. Mischien iets voor de leeslijst?? Waar ik me als 14-jarige om verbaasde was bijvoorbeeld hoe het aan raakte tussen Joop en Leo: het ene moment zaten ze samen in een bootje met als erotisch hoogtepunt dat zij haar hoofd tegen zijn wang legde en even later bleken ze verloofd. Of dat Julie licht blozend iets in Joops oor fluisterde waaruit de lezeres dan maar moest opmaken dat zij zwanger was. Maar hoe gedateerd ook, de joligheid van de Jopopinoloekicoclub is blijkbaar van alle tijden. Bakvissen waren het, maar wel olijke bakvissen.

> Ik ben 34 en heb Joop ook verslonden, en ook nadat ze ineens Van Dil heette ging voor mij de lol af. maar mijn all time favorite uit dit'genre' is toch Een zomerzotheid van Cissy van Marxveldt.

> ow jaaa, hoewel: is het dat boek dat begint met dat autoritje en dat de auto kapot gaat?

> precies! met die meiden, en dat nuffige tutje die een edelman van verre kon ruiken, en dat de jonker hen hielp.. en dat toen de jonker zich voordeed als een bediende en en en en .. :) ik ga hem maar weer eens lezen

> namen .... namen??????

> Uhm, Pit, Lenie, Dot, Mia ("Kinderen, zalig is het hier")

> Ella heuvelink ("Ik kan in een gezelschap onmiddelijk een man van standing ontdekken.."), " 't Is heel gek," zei ze dan, "maar ik zou me nooit kunnen encanailleeren met iemand beneden mijn stand, waarvan je toch zoo vaak leest tegenwoordig." Verder hebben w enatuurlijk:
Jonkheer Robbert Johannes Padt van Heyendaal,
Paul de Rese
Gerrit Jan Loots (de stand-in Jonker)
Frits Repelink
ene Jef en Charles
oh ja en Hettie zuster van de Jonker..
(ik geef toe ik heb ff gespiekt in mijn boek :))

> Ik vond Jog zo aardig. Na een studentenfeest kwam Julie 's nachts thuis: Joop, ik ben verloofd. Voor mij ook onbegrijpelijk dat het zo snel ging. En het slachtoffer was Jog, die verliefd was op Pop.

>  Merken jullie ook ineens dat je die boeken bijna uit je hoofd kent? Zo moest ik meteen denken aan de verloving van Julie en Jog, waarbij Julie in het 'vert de nile' gekleed ging en waarbij Joop een "bos radijsjes" lietbezorgen omdat ze te weinig geld had voor de Ivyshop. Zomerzotheid is begin jaren zeventig voor tv bewerkt, volgens mij deed o.m. Trudy Labij mee.

> heb ik me de ganse dag afgevraagd hoe nou de verloofde van joop's dramatische zuster heette - dit IS 'm toch he? die jog .... zo gepest maar best een geschikte peer moest ook joop later toegeven. wat trouwens zo typisch is aan joop ter heul en aanverwante boeken: hoewel het er alsmaar over gaat en de verlovingen slowly doch onafwendbaar in zicht komen - het is een Erg Vreemde Gewaarwording als de hoofdpersone inderdaad eenmaal getrouwd raakt. nee, het pAst gewoon niet bij iemand als joop om getrouwd te zijn. misschien is het omdat ze alsmaar is opgevoerd als jolige spring-in-'t-veld is met te lange benen? dat je je gewoon niet kan voorstellen dat zoiets dan uiteindelijk met een pijprokende ("kom aan, joop"-) leo tussen de lakens een joop-junior ligt te bewerkstelligen? de schrijfster slaat wijselijk de huwelijksnachten van joop over - geef haar eens ongelijk. ik zou zelf ook niet verder komen dan "joop smoorde een lach vanonder het witte gesteven laken" of "leo tikte haar vaderlijk op de billen en bromde zachtjes 'joop toch ... dwaze joop toch'".

> 7.54 en ik zit al te bulderen achter mijn computer... ah, toe, als je vandaag niets te doen hebt, schrijf jij dat hoofdstuk dan even??? Je kUnt het!

> Ja, alsjeblieft...schrijf het! Ook graag de huwelijksnachttips die ouder of zuster Joop gaat geven... Fleur deze door griep gevelde grrl op, please (en vele anderen),

 

> sommige dingen moet men gewoon aan de verbeelding overlaten. dus:

++++ "oh, ik besterf het als ik nog langer op moet blijven", gaapte joop overdreven. ze zwierde haar lange benen over de crapeaud heen en miste rakelings een teer bloemenvaasje. "joopje, joopje", vermaande leo vanachter de avondkrant. joop krulde zich nog even om leo heen en wreef haar gezicht tegen het zijne. ze proestte bij het zien van leo's dikke haardos die inmiddels wel wat weghad van een ragebol. "komaan joop", bromde leo toegeeflijk, "doe niet zo mal". joop sprong op. "mannetje, ga jij ook mee naar boven?" maar leo stopte zijn pijp nog eens: "neen lieve kind, ga jij maar vast, 'k wil straks ook nog graag dat boek uitlezen". "dan trek ik mij wel eenzaam en alleen terug in die koude slaapkamer", huiverde joop bij het vooruitzicht. quasi pruilend stampte ze de trap op om natuurlijk al op de derde trede haar grote teen te stoten. "verhip", smoorde joop een erger woord. leo beet op zijn snor. hij keek zijn hinkende joop na, een zachte blik in de ogen. toen ontstak hij het vuur in zijn pijp. ++++ uit: de nachten van joop ter heul.

> je hebt beslist talent..... je hebt de juiste toon en de goede woorden... ik moest aan Sheherazade denken die ook stopt wanneer het hoogtepunt nadert... misschien komt er nog eens een verhaaltje....?.

> Ik heb dit fragment uit De Nachten van Joop ter Heul uitgeprint, zodat ze aan de Joop-trilogie kunnen worden toegevoegd. Ik blijf hopen op meer...dit is toch echt nog maar een fragment? Alsjeblieft?

 

           Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 08/01/01  Eisjen

Terug naar top pagina