Boekenleggers


knipoogtrans.gif (7302 bytes)

Het begon met de opmerking van een grrl die naast boeken:

Nieuwe Mail Ook een hele stapel boekenleggers heeft gekocht -  mijn laatste tik met boeken is dat ik graag een  bijpassende boekenlegger voor elke boek wil hebben...

Nieuwe MailDat heb ik nou ook en behalve die koffer vol met de verzameling maak ik voor bijna ieder boek een bijpassende boekenlegger alsvolgt. Zoek op internet (bij bol.com of bij amazon of bij proxis) het plaatje van het desbetreffende boek. Ga erop staan, klik rechts, doe kopietje maken, ga naar een tekenprogramma (tja, dat moet je dan wel hebben) misschien gaat het in Word ook dat weet ik niet. Doe plakken en zie daar het plaatje van het boek. Maak dat vervolgens op maat (want anders kun je net zo goed die internetpagina uitprinten) en zet er een leuke tekst bij. Kortom, ieder boek zijn eigen boekenlegger. Gek hŤ?

Nieuwe MailLeuk idee. Welke teksten zet je erbij? Een treffend citaat uit het boek? Kan me voorstellen dat je alleen een boekenlegger maakt voor een boek dat je de moeite waard vindt. Dus eerst lezen en dan pas de boekenlegger? Je ziet ik ben GeInteresseerd!

Nieuwe MailKan van alles zijn. Soms een citaat en soms een grapje en soms gewoon het woord: Boekenlegger. Of, zoals bij een kookboek waar veel vleesrecepten in staan (en wij houden niet van vlees) daar staat op:

Wij zijn de kanibalen
Wij eten mensenvlees
en valt er wat te vieren,
dan eten wij Chinees.

Of in mooie krulletters:

``Tot heden genoeg ......``

Het hoeft niet zo te zijn dat ik een boek al gelezen heb. Ik maak nooit een boekenlegger als ik weet dat een boek toch bij de jaarlijkse braderie terecht komt. Alleen voor de boeken die mogen blijven (en vaak duurt het lang voordat ik die ga lezen) maak ik de boekenlegger alvast.

Deze is ook leuk in een boek dat je gaat uitlenen en stond vroeger, zegt een tante van mij, op boeken van de bieb:

Maak je vingers nimmer nat
bij het omslaan van het blad.
Dat kan je gezondheid schaden
en bederft ook nog de bladen.
Elk verstandig ordelijk kind
zorgt voor boek als voor een vrind.

Voor ```De gelukkige huisvrouw`` zit ik aan deze te denken:

Je leert
maar verdriet
went niet,
Hoe je het ook keert.

Kortom, het is een leuke bezigheid. Vaak schrijf ik dergelijke mooie tekstjes ook gewoon in het boek. Bovendien maak ik ook nog mijn eigen Ex Librissen met steeds andere plaatjes en tekstjes. Die zijn ook heel leuk om te maken en af te drukken op zelfklevende etiketten en vervolgens kado te doen.

Je ziet zeker wel dat je op het verkeerde knopje hebt gedrukt. Ik ga af als een wekker !!!

Nieuwe MailNee, ontzettend leuk, om ook zo'n gelijkgestemde ziel te vinden. Ik dacht dat ik de enige was. Ik maak ook zo nu en dan een boekenlegger met een plaatje en een kleine gedichtje. Allemaal ontstaan na een Sinterklaaskado voor een goede vriend van me die heel wat boeken van me leende en daar ezelsoren in maakte. Ik kreeg erg leuke reacties op die boekenlegger en dat inspireert natuurlijk.

Ben dit jaar zelfs Quarkexpress (DTP-programma) gaan leren om ze op de computer te kunnen maken, ik was altijd bezig met het betere handwerk, echt plakken en knippen. Heb nu dus ook veel meer oog gekregen voor boekenleggers en neem ze graag  mee bij boekhandels om weer op ideeŽn te komen.

Op de vraag welk programma dat precies is kwam de volgende mail:

Nieuwe MailQuarkxpress 4.0 is een DTP (Desk Top Publishing-programma) waarmee je tekst en beeld kunt opmaken. Het is het standaard programma waar in de grafische wereld mee gewerkt wordt. Alleen rete-duur: f 5000,-. Ik heb nu pas een illegale copie die ik probeer aan de praat te krijgen. Het schijnt dat je ook een programma Indesign van Adobe hebt dat slechts f 1000,- kost en ook erg goed is. Alleen de drukkerijen schijnen er niet vaak mee te werken.

Misschien ken je het programma Pagemaker wel, dat is ook een DTP-programma, dat een aantal jaren geleden de standaard was.

Je kunt tekst en beeld zo tenopzichte vanelkaar plaatsen zoals jij dat zelf wilt. Het is bruikbaar voor alles: opmaak van boeken, kaartjes, posters, etc, etc.......en dus ook boekenleggers. Je beeldmateriaal bewerk je eerst in Photoshop of een ander beeldbewerkingsprogramma. Het plaatje haal je dan naar binnen in Quarkxpress in een illustratiekader. Met Quarkxpress kun je ook tekst over beeld plaatsen en nog wel meer foefjes. Maar zoals ik al zei: ik zal er zelf nog een hele studie aan hebben om alles onder de knie te krijgen. En anders maar weer volgend jaar in Utrecht op cursus.

Fotopapier is niet nodig. Ik kan tegenwoordig prachtig glossy papier (HP Premium) krijgen, dat lijkt op fotopapier en dat komt uit onze HP-printer alsof het een foto is.

Een boekgrrl die ook altijd graag de signatures van de grrls onderaan hun mails leest, mailde:

Nieuwe MailEen suggestie voor een tekst op boekenleggers. Ik lees vaak mooie citaten bij jullie mail, een hele mooie bv, voor op zo'n leggertje zou natuurlijk zijn :

I don't wear jewels, I read them .

Zo zijn er dus veel boekgrrls creatief met boeken en boekenleggers bezig. Nog een mogelijkheid is om een boekenlegger te bestellen bij boekgrrl Elma die ze voor je in haar bedrijfje borduurt. Stuur een mailtje naar
In Stiches en alle informatie wordt je toegestuurd.

transwurmli.GIF (2800 bytes)Eisjen

relevante links

Boekgrrls

 

Laatste keer bijgewerkt: 16/11/06  Eisjen

Terug naar top pagina