Boekenhotel Doldersum


      relevante links:

Joost Mastboom van Boekenhotel Doldersum berichtte ons:
Er staat één (misleidend) foutje in jullie tekst: een kamer kost geen f 100,- per nacht. Ja, in het voor-en naseizoen, maar dan wel voor twee personen; d.w.z. circa f 50,- p.p.p.n mits je ook komt drie-gangen-dineren voor f 50,- p.p.. In het hoogseizoen kost een kamer f 60,- tot f 65,- p.p.p.n. logies-ontbijt.

 

Vanmiddag terug uit Doldersum gekomen. Doldersum? Ja, dat dorp met een boekhotel. Elm@ en ik mochten op kosten van de eigenaar een nachtje slapen in het hotel, als we er vervolgens iets over zouden schrijven bij de boekgrrls.

Doldersum is een gat van een paar grote huizen, een typisch seriorenrustoord. Ook in het hotel haalden wij de gemiddelde leeftijd flink naar beneden. In het hotel stonden inderdaad een hoop boeken. Recente romans op de balie, kookboeken in het eetgedeelte. Zo las ik tussen het eten en kletsen door de herinneringen van Wina Born aan haar eet- en kookgeschiedenis. Zou ik anders nooit lezen, maar ik sloeg het op op de bladzijde waarin ze de aubergine, courgette en de oliijflolie werde geintroduceerd in Nederland. Ze schrijft lekker leesbaar en toch met stijl.

In andere hoeken stonden weer velerlei soorten door elkaar: kunstboeken, reisgidsen, vogelboeken en encyclopediën. Op onze kamer was een boekenkast met wat luchter werk (kinderboeken en detectives a la Agatha Christie) en het echte werk. Genoeg om het beddenkussen voor omhoog te zetten....

Ik heb rondgekeken naar de andere gasten die ook gingen lezen. De krant of een glossy of de fietskaart voor morgen. Weinig met anderen gepraat maar lekker gelezen in de zithoek met loungeuitsraling. De eigenaar was jaren werkzaam geweest op het Trimbosinstituut waar sociologisch onderzoek wordt gedaan Hij was van huis uit ook socioloog. Het idee voor dit hotel was er ineens, en na wat aarzelingen over de uitvoerbaarheid (gaan mensen er niet vandoor met al die boeken?) is het nu al 1,5 jaar een plek waar gasten naar terugkomen. 

Dat snap ik heel goed; bij het weggaan schreef ik in het gastenboek dat dit zeker niet de laatste keer zou zijn voor mij. Het hotel is best prijzig (100 gulden per nacht) en het eten is ook niet goedkoop.maar wel lekker. Over de inrichting hebben we het ook gehad. Hier en daar zouden wij de accenten anders gelegd hebben. Maar meer daarover van mijn reisgenoot, ik ben namelijk niet zo stylish. Drente, Overijssel, Friesland en Flevoland kregen we er ook al gratis bij. Ik zie mogelijkheden om hier ooit een boekgrrlslustrum of zoiets te vieren. Erg leuk. 

Karin

 

ok, ok, voordat jullie allemaal denken 'Die brutale troela heeft gewoon gevrAAgd of ze een gratis nachtje kon krijgen!' zal ik even vertellen hoe dat gegaan is... Al een tijdje had ik de gedachte om een keer op bezoek te gaan bij dit hotel, ergens in het bos/tussen de hunnebedden te wandelen met de hond en daar thee te drinken - zoiets was in de planning. ff wachten - volgens mij kan ik beter gewoon de eerste paar mailtjes die hierover gingen hieronder plakken, dan weten jullie ook precies hoe dat gratis nachtje in stand is gekomen. 

------ 9 augustus: "Ik heb van Uw hotel gehoord via mijn online leesgroep. We hebben het vaker over gehad maar tot nu toe is er niemand van onze groep daadwerkelijk op bezoek geweest. Ik wil binnenkort een keer langskomen om 'live verslag' te doen van het hotel en omgeving. Ik heb eigenlijk het idee om een keer een bezoek aan Doldersum te combineren met een dagje uit in de buurt. Ergens wandelen met de hond en dan een afternoon tea of zoiets nuttigen. Is dat mogelijk in Uw hotel? Of anders kunt U mij misschien de openingstijd van het restaurant laten weten en dan hou ik daar rekening mee met de rest van de dagplanning. Ik kom waarschijnlijk in gezelschap van een vriendin die ms heeft en dus niet ver kan lopen. Is het restaurant makkelijk toegangbaar voor rolstoelen?" 
------- 10 augustus:

>Geachte mevrouw
>U bent van harte welkom.
>Maak er gerust een weekendje van. Ik bied u graag een >gratis bed&breakfast aan voor u en uw vriendin. In ruil voor >een 'live verslag' aan uw online leesgroep.

Dat is ontzettend aardig van U! Ik zal na overleg U zo snel mogelijk laten weten wanneer wij eventueel gebruik kunnen maken van Uw genereus aanbod. Er is een link naar Uw site op de site van onze leesgroep en verder is het ook uitgebreider besproken op de mailing lijst.

------

Karin en ik zijn dus afgelopen maandag richting Doldersum vertrokken. Eerst tijdens een Banquo-uitlaat pauze een aantal hunnenbedden gadegeslaan en dan doorgereden naar het hotel. De eigenaar heeft ons vriendelijk ontvangen en naar de kamer gebracht die ik snel omgebouwd heb om wat meer ruimte te maken voor Karin's rolstoel. (Kwestie van de 2 rieten stoelen op de tafel in de hoek zetten; ach, voor één nacht hoef je niet een hele huishouding te hebben ;-) Balkon deuren opengezet om even terug naar de auto te lopen te kijken of de hond goed lag en dan terug om de boekenkast in de kamer te bekijken. 

Mooie indeling - onderaan lagen de kinderboeken (heb ik ook thuis voor de bezoekende kleintjes - logische plek), daarboven wat 'lichtere werk' - detectives en zovoort. Dan kwam er een plank met non-fictie, daarboven wat 'semi-verantwoord' leesvoer en op de bovenste plank de echte 'hoog' literatuur. Mooi bedacht toch!?

Op weg naar het restaurant passeerden wij diverse boekenplanken in de hal en ook een leesruimte met tafels en stoelen en nog meer boekenplanken. En ook nog de kleine lounge met uiteraard nOg meer boekenplanken. Tussen het eten en praten door konden wij ook af en toe naar een boek grijpen. Recepten boeken, 'Restaurant Etiquette', dat soort werken lagen er overal in kleine stapels. Voor een maandag avond in Nergens-in-'t-Bos vond ik het redelijk druk - stuk of 10 tafels waren bezet, maar de eigenaar, die alles zelf deed wat de bediening betreft, had alles goed in de hand. Overal een vriendelijk woord - prima relaxte sfeer. 

Tegen de tijd dat we uitgegeten waren (ik kon niet al mijn vis opeten omdat ik 'vol' zat, maar tOch ruimte voor een flink ijsje - raar is dat... ;-) begon het schemerig te worden en omdat ik dit altijd een mooi licht vind om in te wandelen ging ik Banquo halen voor zijn avond-uitje. Karin bleef achter om de leestafel/leeslounge verder te verkennen. Wat is het stIL daar als je wandelt! Als je in de stad woont hoor je eigenlijk de konstant achtergeruis van het verkeer niet meer - totdat het er niet meer is. Terug in het hotel heb ik een Irish Coffee besteld in de lounge. Eigenlijk te moe om te lezen (lange dag, was heel vroeg op om werk op tijd af te maken) maar ook te moe om te slapen. Beetje gepraat in die gedempte tonen die leeszalen uitnodigen (nou ja, niet iederEEn blijkbaar, er wAs een vrouw die best harder praatte, maar ach, een hotel lounge zonder een grappig storende faktor is natuurlijk ook niets! ;-)

Voordat ik in bed viel heb ik net genoeg energie op kunnen brengen om de douche uit te proberen. (Enige ruimte waar er niets te lezen viel ;-) Om 4uur ben ik toch wakker geworden en heb ik 2 lekker griezelige Edgar Allen Poe verhalen uit een boek in de kast gelezen. Nog een uurtje geslapen en dan om 6 uur het bos in met de hond. Ontbijt buffet genuttigd - 'honden gesprek' gehad met mensen met een Leonberger die als een soort enorme vloerkleed naast hun tafel lag. (Banquo liet ik in het busje liggen, hij is helaas niet voorzien van een rustig-vloerkleed karakter.)

> Over de inrichting hebben we het ook gehad. Hier en daar zouden wij de accenten anders gelegd hebben.

ach ja, zo'n plafond zou ik zelf niet zo snel kiezen maar het heeft ongetwijfeld met brand preventie of zo te maken... verder geen echte klachten. Het is nu eenmaal niet de honderden jaar oude bibliotheek met open haard en versleten Chesterfields waar alle ware boekgrrls van dromen (ja toch? of ben ik de enige?). Maar het is wel een modern, schoon, goed functionerend hotel/restaurant in een rustig omgeving waar overal waar je kijkt stapels boeken liggen of staan.

Elm@

 

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 16/11/06  Eisjen