Boeken met Muziek 

 

Boeken met Muziek


______________________________________________________________________

relevante links:

Links naar kunst met als onderwerp vrouwen en muziek:


Van de prachtige site 
Women of Gustav Klimt

The Music Lesson
By Frederic Leighton 

Girls at the Piano
Pierre-August Renoir

Woman Playin the Violincello
Robert Berény

Woman playing the Cello II
Robert Berény

Woman Playing the Lute
János Donát

Woman with Violin
János Donát

 

International Alliance of Women in Music a resource on women composers and women in music topics 

 

(Meer relevante links toe te voegen, of commentaar? Laat me het even weten: eisjen@boekgrrls.nl)

 

Thomas van Aalten, Coyote
Van Aalten's laatste roman Coyote – is een ‘underground – novel’ in de geest van William S. Burrough’s Naked Lunch. Woelig, onbegrijpelijk maar desondanks meeslepend en onweerlegbaar goed. (meer)
 

Espedair Street - Iain Banks
Over moderne pop muziek
 

Alessandro Baricco - Novecento en zijdelings (er wordt een dirigent vermoord): Donna Leon - Death at La  Fenice 
 

Bernlef: Hoe van de trap te vallen
In 12 verhalen en verhaaltjes laat hij ons nog wat met hem mee mijmeren. Het zijn stukjes waarbij jazzliefhebbers, en ik dus ook, af en toe herkennend knikken. Ja, zo was het, of, ja, was ik er maar bij geweest. Want in de tijd die Bernlef beschrijft was de jazz nog fris en oorspronkelijk.
(meer)

Lucette ter Borg: Een cadeau uit Berlijn
Een aanrader voor de Boekgrrls leeslijst. "Om al die verhoudingen en relaties eens lekker uit te diepen en ondertussen te genieten van alle verwijzingen naar muziek (muziekgrrls let op!).  Maar ook om de woeste en prachtig beschreven schoonheid van het landschap in je luie stoel op je in te laten dringen." (meer)

Willem Brakman: De blauw-zilveren koning
Deze historische feiten gebruikt Brakman, maar hij heeft er verzonnen waarheden aan toegevoegd 'zo had het kunnen zijn'. En zo beschrijft hij 'scènes uit het leven van Ludwig II', het zijn geen verhalen met kop en staart. Brakman benadrukt vooral Wagner en de homoseksualiteit in dit boek. (meer)
 

Jan Brokken 'De provincie' In de fraaie verfilming speelt de hoofdpersoon de Kreuzersonate van Beethoven. Toeval(??) Of deze sonate in het boek ook wordt genoemd kan ik me niet meer herinneren. Tevens van de hand van deze schrijver een verzameling interviews met musici onder de titel: "Met musici"

In Geheime kamers van Jeroen Brouwers speelt de muziek ook een rol maar geen prominente.
 

Boudewijn Büch: Het geheim van Eberwein
Boudewijns vader was helemaal geobsedeerd door de componist Eberwein en in het bijzonder in zijn muzikale bewerking van Goethes toneelstuk Das Jahrmarktfest zu Plundersweilern: ‘Een titel die mij is bijgebleven. Op de vleugel thuis stond jarenlang een dikke partituur met die titel. Van die partituur, heb ik later kunnen reconstrueren, probeerde mijn vader een pianotranscriptie te maken.’ (38) Uiteindelijk vindt Boudewijn het antwoord kilometers ver van huis het geheim, in de streek van zijn vader Helgoland: ‘Eindelijk werd mij duidelijk waarom mijn vader zich zo lang en zo intensief met die tekst en zijn muziek heeft beziggehouden. […] Ik was verbijsterd over mijn eigen domheid; al die lange jaren op zoek in een tekst van nauwelijks vijftien bladzijden en er almaar, dag in dag uit, overheen lezen.’ (meer door Hendrik-Jan de Wit voor LitNet)

A Clockwork Orange - Anthony Burgess
veel over de kracht van muziek
 

Nicholas Cage: Greek Fire
"A dual biography of Maria Callas and Aristotle Onassis, tracing their relationship from their first meeting at a 1957 masked ball in Venice to the end of their lives."

Anne Cuneo: De loop van een rivier
Van een dorp in Cornwall tot in het leger van Henry IV in Normandië, van het Rome van de anti-reformatie naar Amsterdam en het begin van de gouden eeuw, van het hof van de Koningin van Engeland naar het seminarie in Reims, van muziekonderwijs door Thomas Morley in London naar de madrigalen van Monteverdi in Mantua, van Rubens in Antwerpen - die aan het begin van zijn loopbaan staat - naar Shakespeare die bezig is Hamlet te scrhijven. Een roman die door een continent en een periode leidt. Francis Tregian is deel van de veranderingen van zijn tijd, waarin religie en nationalisme een grote rol spelen en waaruit het huidige Europa is ontstaan.

Minke Douwesz: Strikt
Het verhaal van de lesbische liefde tussen de psychiater Idske en de celliste Judith. "Het is zo'n lekker ouderwets _verhaal_ met solide karakters, een best mooie afgeronde vorm en, ondanks alle getobber tussendoor een soort positieve boodschap." (meer)

The book of David" van Beverley Eley (ISBN-nummer is 0-207-19105-0), een biografie over David Helfgott, een (hoogbegaafde) pianist voor wie een bijzondere gave ook destructief kan zijn. Dit boek heeft mij, mede door mijn eigen muzikale achtergrond, zeer geraakt.

'Het geheim' van Anna Enquist en 'Tussen boven- en onderstem'. Gedichten met preludes van Chopin door Ivo Janssen op de piano.

Contrapunt

Niet toevallig koos ze voor de Goldbergvariaties van Bach, een cyclus voor piano die hij componeerde na de voortijdige dood van zijn zoon Bernhard. Voor de componist een recept tegen krankzinnigheid, schrijft Enquist in haar roman: 'Anderhalf jaar lang sloot Bach zich op met de muziek die een voertuig werd voor zijn wanhoop. (...)

Laura Esquivel: "The Law of Love" is a plot-driven novel designed to allow the reader short breaks between chapters to look at illustrations by Miguelanxo Prado and listen to Mexican love songs and popular opera arias, all incorporated by Esquivel into the plot. The music is provided on a CD tucked into the back of the book.

Elizabeth George: Verrader van het verleden 
(A Traitor To Memory)
Klassieke muziek, cybersex, moord en een violist die niet meer in staat is te spelen. Engelse recensie

Jane Glover: Mozart's vrouwen
De uitgebreide kennis van Mozart en zijn tijdgenoten van Jane Glover, een van Engelands meest geliefde dirigenten en o.a. artistiek Directeur van de London Mozart Players, heeft het haar mogelijk gemaakt een fantastsich boek te schrijven voor de amateur en de kenner. Voor de amateur, zoals ik, is het een enorme verdieping en ik ben er zeker van dat het voor de kenner een lust om te lezen moet zijn. (meer)

In Mr Sandman, van Barbara Gowdy, speelt een van de hoofdfiguren al op haar derde -vanuit het niets- geniaal piano, terwijl zij niet kan praten. Een compositie die ze maakt speelt een cruciale rol in het verhaal. En haar 'moeder' heeft bij alle belangrijke en onbelangrijke dagelijkse gebeurtenissen meteen een toepasselijke hit in haar hoofd. Ach ja, alleen de titel al hè?

Jens Christian Grøndahl 
(...) In eerdere boeken, zoals Stilte in oktober, Lucca en Virginia, speelden de kunsten als muziek en toneel een belangrijke rol. De hoofdpersoon in Lucca luistert urenlang naar Mahler en Sibelius, en zijn geliefde is verbonden aan het theater.
NRC 19.04.2002

Hella Haasse: Fenrir
Een jonge journalist, Matthias Crone, heeft als hobby het bestuderen van wolven. Als hij een interview leest met de pianiste Edith Waldschade, waarin ter sprake komt dat zij wolven houdt op haar landoed in de Ardennen, is hij dan ook op slag geïntrigeerd. (meer)

Kees van Hage:  Enkel Zingen en Verstreken Jaren

 

Natuurlijk bijna alles van Maarten 't Hart wemelt van de muziek - ik bedoel, hij heeft mij aan Bach geholpen...  De hoofdkarakter van Onder de Korenmaat is een composer - heel veel over muziek (behalve alle klassieke stukken die er in voorkomen ook een hilarische stuk over the Red Hot Chilli Pepers).

De misdaad roman van 't Hart "Het woeden der Gehele Wereld" is gebaseerd op de Cantate 80 van J.S. Bach
 

High Fidelity - Nick Hornsby (ook een film)
Rob is 35 en de eigenaar van een miezerige tweedehands platenzaak. Hij werkt daar met zijn al even miezerige collega's Barry en Dick. Als het boek start heeft zijn vriendin Laura Rob net verlaten. De rest van het boek staat in het teken van Laura en zijn eerdere vriendinnen. Zeg maar de mannelijke equivalent van Bridget Jones, ladlit dus als tegenhanger van de chicklit.

Peter Høeg: De stilte en het meisje
Misschien is dit _het_ boek voor musici. Begrijpen die meteen om welke gevoelens het geluid op muzikaal gebied ook nog eens oproept. In bovenstaand voorbeeld wordt het nog omschreven, maar vaak is het alleen maar een verwijzing naar een stuk van beroemde componisten, maar het meest naar die van Bach.

Morag Joss: in de geest van Puccini\
Een coming-of-age roman. De 15-jarige Lila heeft een niet alledaags leven. Waarom haar ouders bij elkaar zijn en blijven, ze snapt het niet. Haar moeder is een gewezen operazangeres, nogal over het paard getild, en dat botst stevig met haar oerdegelijke en saaie vader. Die saaie man heeft intussen wel een verhouding heeft met zijn secretaresse, en als ze achteraf terugkijkt op haar jeugd beseft ze dat haar vader zorgzamer was dan ze dacht. Nu het vakantie is komt oom George logeren, en Lila kijkt er naar uit: ze heeft een zwak voor deze Londenaar.  (meer)

The Trumpet van Jackie Kay
en nog een aanbeveling

 

Natalie Koch: Streken
Het verhaal zou je in het dagelijkse leven “te gek voor woorden” noemen, maar Natalie Koch heeft de juiste woorden gevonden. Woorden vol muziek en het geheel vormt een bloed spannend verhaal. Meeslepend tot het paukende einde. (meer)
 

Melodieën, of aanvullingen op het kwikzilvere :een boek van Helmut Krausser, er zit zelfs een cd bij. 
 

Bart van Lierde: Violist van de duivel
Violist van de duivel vond ik een heel apart boek. Duurde ook wel even voordat ik erdoor was, had niet altijd zin om erin te gaan lezen, wat ik normaal niet echt heb, maar toch vond ik het zeker de moeite waard om te lezen. De titel slaat op een verminkt jongetje, opgesloten door zijn moeder, die heel goed viool kan spelen. Ondanks zijn uiterlijk wordt hij wel door veel mensen uitgenodigd, en wordt hij succesvol. En dan gebeurt er natuurlijk vanalles, wat ik niet ga verklappen ;)
Het is trouwens ook wel grof geschreven, er gebeuren nogal eh...vreemde dingen eigenlijk. En het is eigenlijk ook niet duidelijk hoe oud het jongetje, die door het boek heen steeds ouder wordt, nou precies is bij gebeurtenissen. Als ik dit zo lees lijkt het wel een heel raar boek volgens mij, maar doordat het zo apart was vond ik het leuk om te lezen.
website auteur

Rob van der Linden: Logboek van Brandaan
"
Op verzoek van componist Gert Jan Sterk schreef Van der Linden het libretto voor de kameropera The Brendan Notes, dat hij baseerde op Het logboek van Brandaan. Roman en opera groeiden zij aan zij: de muziek inspireerde tot nieuwe verhaallijnen, en nieuwe verhalen leidden tot muziek."
Meer bij: Uitgeverij J.M. Meulenhoff

 

Daniel Mason: De pianostemmer 
Aan het eind van de negentiende eeuw krijgt de Londense pianostemmer Edgar Drake van het Britse leger de opdracht een piano te stemmen. Het probleem is echter dat die ver in de binnenlanden van Birma staat en het bezit is van de excentrieke dokter en militair Anthony Carroll. Drake onderneemt de lange reis en komt na de nodige tegenslag op de plaats van bestemming. Dan zijn we al op de helft van de roman. Daarna Drake komt in de ban van dokter Carroll en zijn onorthodoxe manier van vredehandhaving: Bach spelen. Ook Drake weet met een stuk uit 'Das Wohltemperierte Klavier' bij te dragen aan de onderhandelingen met de plaatselijke vorsten. (meer: Recensie Leeuwarder Courant). Engelse recensie bij FreshAngels:
The piano tuner

Mason, Daniel - De Pianostemmer
Edgar Drake is pianostemmer en al jaren gelukkig getrouwd met Katherine. Ze hebben geen kinderen. Drake is Erard-specialist, een bijzonder pianomerk, ooit in Parijs begonnen. (Boekgrrlsbespreking)

 

Ook in Gloed van Sándor Márai speelt muziek een heel belangrijke rol - ook al kom je daar pas tegen het einde achter. 

 

Christopher Miller: Simon Silber; werken voor piano solo.
"Na een wat gezwollen inleiding begint een in alle opzichten bijzonder boek: een combinatie van biografie, roman en muziekbeschrijving. Tijdens het lezen van het boek betrap je jezelf erop dat je zou willen dat het echt gebeurd was en dat je de muziek van Silber zou kunnen horen." 
Meer bij:  8weekly, de jongste cultuurhaard van Nederland

 

David Mitchel: Wolkenatlas
'R.F.' is een fatterige jongen van adel in de jaren dertig van de twintigste eeuw, die door zijn familie is uitgestoten, omdat hij geldschulden lijkt aan te trekken als een financieel zwart gat, en die zichzelf voorhoudt dat hij elk moment de belangrijkste componist van zijn tijd kan worden. Tot het zo ver is, reist hij eerst af naar het Belgische château Zedelghem, waar de muzikale grootheid en halfblinde kluizenaar Vyvyan Ayrs woont. Om als veredelde amanuensis bij hem in de leer te gaan, zijn vrouw en dochter te verleiden én zijn voordeel te doen met de kist onvoltooide composities die Ayers ergens in zijn kasteeltje moet verbergen. Intussen leest hij de helft van een uit de band losgekomen boek dat hij gevonden heeft: The Pacific journal of Adam Ewing... (meer)


Montefiore, Santa - De Vergeet mij niet-sonate
Onderstaande is van de achterflap Audrey Garnet, haar zusje Isla en hun drie jongere broers groeien op in de Engelse wijk Hurlingham in Buenos Aires. Ze hebben een beschermde, zonnige jeugd en brengen vele dagen door op de countryclub.

Als de twee vrijgezelle Engelse broers Cecil en Louis Forrester naar Argentinië komen met de bedoeling carrière te maken, raakt de kleine gemeenschap in rep en roer. Vooral de charmante Cecil is een gewilde partij. Louis daarentegen is mysterieus en lijkt gekweld te worden door zijn verleden. Urenlang speelt hij weemoedige melodieën op de piano.

Cecil voelt zich meteen aangetrokken tot de lieve Audrey. Terwijl het voor de buitenwereld lijkt alsof zij zijn liefde beantwoordt en een verloving nabij is, heeft zij in werkelijkheid haar hart verloren aan Louis.

Met behulp van Isla weten Louis en Audrey elkaar in het geheim te ontmoeten. Hun band wordt alsmaar sterker maar net als Audrey besluit dat ze hun liefde niet meer wil verbergen en met Louis verder wil, slaat het noodlot toe.

Audrey’s hart is gebroken en op dat moment vindt ze vastigheid en liefde bij Cecil en ze besluit met hem te trouwen.

Audrey kan Louis echter niet vergeten. De vergeet mij niet-sonate die Louis voor haar componeerde, zal voor haar een blijvende herinnering zijn aan alles wat zij heeft moeten opgeven.

De Virtuoos van Margriet de Moor  en 'Kreutzersonate' Zonder het lidwoord. Naar aanleiding van het eerste strijkkwartet 'Kreutzersonate' van Leos Janacek. (Hors concours: Leos Janacek Kreutzersonate Dit strijkkwartet laat zich lezen als een boek...). n de verhalen van Margriet de Moor komt veel muziek voor. ( Ze is zelf van huis uit musicus). Met name het verhaal "Verkozen landschap" , gebaseerd op een lied van Gabriel Fauré : Clair de lune. Dit begint met de tekst : "Votre ame est un paysage choisi " het verhaal gaat over een zangeres die haar carrière weer oppakt en haar huis en gezin sluipend overgenomen ziet worden door een indringster. Erg mooi. ( Verhaal staat in de bundel 'Dubbelportret' en in 'Verzamelde verhalen') Een ander verhaal uit de laatste bundel is 'Variations pathetiques' over een pianolerares. Nog een is 'Matthaus-passion'

Toni Morrison: Jazz. "Jazz de taal van de beweging"

 

Elisabeth Nobel: Het talent 
Het boek gaat over een viooldocent aan het conservatorium in Amsterdam, Alec Sommer die door iedereen gewaardeerd is. Zijn tweede vrouw Vicky, een gevierd ballerina, besluit na een ongelukkige val een punt te zetten achter haar carrière. Hun kalme gezinsleven met Alecs twee opgroeiende dochters komt in een stroomversnelling terecht wanneer Alec de weerbarstige maar talentvolle jonge violist Raimond onder zijn hoede neemt.
(meer)
   

Helen Nolthenius: Buiten Blijven en Duecento. Over het verband tussen muziek en schilderkunst in de italiaanse renaissance.

Hélène Nolthenius: Renaissance in mei
Rond de persoon van de blinde musicus/componist Francesco Landini laat de Nolthenius het Florentijnse leven van de veertiende eeuw , de vroege renaissance, tot leven komen. Het ontwaken uit de middeleeuwen, ontluikend humanisme, het voor het eerst naar zichzelf kijken van de mensen ipv God kerk en geloof centraal te stellen.
   

Alicia Dujovne Ortiz; 'De kleur van de tango' 
Een gepassioneerde roman over muziek, kunst en (betaalde) liefde, over beroemde mannen en over de tango als lotsbestemming.

Erick Overveen: Maansverduistering
'Maansverduistering' (subtitel 'Scenes uit het leven van de laatste deejay') is het debuut van deejay/ producer Erick Overveen (30). Het boek heeft veel vaart, het deed met denken aan Giphart, van Duijn en hier en daar aan Douglas Coupland. (meer
 

Ann Patchett: Bel Canto
Kidnappers proberen tijdens een privé feestje de President te gijzelen. Deze is echter niet opkomen dagen ivm een spannende aflevering van zijn favoriete tv-serie. De gijzelaars moeten het doen met de 40 anderen. Onder de gegijzelden bevindt zich een zangeres die met haar dagelijkse oefeningen bij iedereen de moed erin weet te houden.

Deze Engelse website van Patchett geeft bij dit boek ook een overzicht van alle operamuziek die ze bij het schrijven beluisterde en heeft heel veel links naar opera sites.

Hillary en Pierce Du Pré; A genious in the family
het levensverhaal van de beroemde en jong aan ms gestorven cellogrrl Jacqueline du Pré, verteld door haar zus en broer.

Davita's harp van Chaim Potok

 

Accordian Crimes - Annie Proulx
'hoofdkarakter' is een muziek instrument


"A coté de Swann' of  'De kant van Swann' van Proust.

 

Julian Rathbone: Intimacy  David Querubin is the world's last great castrato singer, a peerless interpreter of baroque and rococo music, who has retired as a professional musician because of ill-health and failing eyesight. To his beautiful Andalucian villa comes Petra Von Sturm, a young singer whose talent persuades Querubin to take her on as his pupil, teaching her the castrato roles which have made him famous.

Rim Sartori: Valse Tongen
Het verhaal is schrijnend en ontroerend en in een mooie stijl geschreven. Realistisch en lichtvoetig staat op de achterflap en dat is precies wat het is. Het leest vlot, je vindt er alles in, humor, liefde, passie, verdriet en spanning. Geen vals sentiment maar het laten zien zoals het is. (meer)

Vikram Seth "An equal Music" gaat geheel en al over klassieke muziek, muzikanten en de liefde. 

"Ik was niet weg van het boek en kan me eigenlijk ook nauwelijks meer herinneren waar het precies over ging.... Over de Nederlandse versie "Verwante stemmen'' schreef iemand: "het is een prachtige liefdesgeschiedenis tussen twee musici die zich afspeelt in Wenen, Londen en Venetie." Van de zelfde schrijver is er ook nog: The Inextinguishable Symphony: A True Story of Music and Love in Nazi Germany."

"k Heb 't boek met rooie oortjes gelezen. Af en toe Schubert -Forellenkwintet - opgezet. Want ja, muziek! Mijn liefde. Toch vroeg ik me, al lezend, af waar 't verhaal heen moest. Veel zijwegen. De bruikleen-viool, het onbekende kwartet, de spanningen binnen het ensemble. Uiteindelijk bleek 't een liefdesverhaal tussen een violist en een pianiste.Wat ik maar wil zeggen - een nogal wijdlopig verhaal . Fascinerend voor wie van muziek houdt, lijkt me."

Verdere boekgrrls correspondentie over dit boek.

 

Josef Skvorecký - De Bassaxofoon (twee novelles) en The Tenor Saxofonist's Story. Beide spelen zich af in de Praagse jazzscene. De eerste in de tweede wereldoorlog, de tweede erna.

Patrick Suskind: De contrabas
Het is de monoloog van een contrabassist, die aanvankelijk spelenderwijs uitweidt over zijn instrument en over muziek, maar gaandeweg tot steeds persoonlijker beschouwingen komt. Dan blijkt hoezeer hij geïsoleerd is, wat nog versterkt wordt door een niet beantwoorde verliefdheid op een jonge zangeres. 

Sanne Terlouw: Het strijkkwartet 
Een tijdge geleden las ik 'An Equal Music' van Vikram Seth, een prachtig boek dat vooral over de relaties tussen de mensen in een strijkkwartet gaat. Dit boek is... een soort Nederlandstalige versie hiervan (maar dan natuurlijk anders). Echt iets voor de muziekgrrls dus, maar ook veel over... machtsposities, moeder-dochter relaties, man-vrouw verhoudingen. Het is heel strak geschreven (ik bedoel hier dat er een duidelijk struktuur is, je krijgt 4 beknopte levensverhalen + 4 versies van hetzelfde periode waarin ze samen speelde) leest makkelijk weg en is vrij kort (190 pagina's). 

De vormgeving is ook leuk, steeds het teken  voor een kwart rust om pauzen in het verhaal aan te duiden, en verschillende sleutels om de 4 verhalen van de 'key-figures' in te  leiden. Ik kocht het vorige week bij de Boekencentraal Beurs in Utrecht - die gaat nog verder door het land dus het is nog eventueel voor weinig te koop in andere plaatsen. Altijd leuk om kado te doen aan muzikale lezers in de vriendenkring. 

Citaat: 'Cello's pasten beter bij vrouwen.'

Tolstoy "De Kreutzersonate"
Hoofdpersoon speelt samen met haar minnaar de Kreutzersonate van Ludwig
van Beethoven wanneer zij door haar jaloerse echtgenoot wordt vermoord

Tristanakkoord van Hans-Ulrich Treichel  
"In "Tristanakkord" geht es um die Musik und darum, wie ein junger Mann in die Fänge eines Komponisten gerät. Er folgt diesem nach Schottland, New York und Sizilien, wo er, von dem Klangkünstler angeheuert, um an der Niederschrift von dessen Memoiren mitzufeilen, von einer seltsamen Erfahrung in die andere taumelt. Georg Zimmer, der schüchterne Doktorand aus Berlin, muß am Ende eines andante furioso erkennen, dass Meistern, die vom Himmel fallen, zutiefst zu misstrauen ist. Suhrkamp Frankfurt a.M. 2000 ISBN 3-518-41127-6." 

In de Nederlandse vertaling bij Ambo/Anthos uitgeverij.

Simon Vestdijk: De Anton Wachter boeken  en De Koperen Tuin, plus "De symfonie van Victor Slingeland"
(Slingeland is dirigent).

Boekgrrls

______________________________________________________________________

Laatste keer bijgewerkt: 10/03/09  Eisjen

Terug naar top pagina