BiografieŽn


knipoogtrans.gif (7302 bytes)

Nieuwe Mail "Gertrude & Alice" van Diana Souhami (London : Phoenix Press, dus nog niet vertaald). Over het 'huwelijk van Gertrude Stein en Alice B.Toklas. Even een stukje uit de bespreking in de krant "de Morgen":

"Diana Souhami, die eerder lof oogstte met haar biografieŽn over de Engelse dichteres en romanciŤre Radclyffe Hall, Fotograaf Cecil Beaton en actrice Greta Garbo, raakte naar eigen zeggen gefascineerd door het bijna veertigjarig huwelijk van Gertrude en Alice, een 'toegewijd, vrolijk, huiselijk, ordelijk, innig en gelukkig huwelijk, van het soort waar de meeste helden en heldinnen aan ontsnappen'. Een verrassend nieuw licht op Stein en Toklas heeft deze biografie van Souhami met het'huwelijk' als uitgangspunt niet opgeleverd, maar het is wel een aanvulling op de bestaande literatuur door de vele petites histoires van vele kleine en grote dingen, maar veelal triviale gebeurtenissen."

Nieuwe MailNet een interview op de radio gehoord met de auteur Stan Lauryssens (ken niet de juiste schrijfwijze) over zijn boek "Mijn heerlijk nieuwe wereld, leven en liefdes van Marie Nys-Huxley" - Uitgeverij: Van Halewijck  Deze dame is geboren in Kortrijk (dat is hier vlak in de buurt) in een welgesteld gezin rond de eeuwwisseling.

Zij en haar 3 zusters hadden elk een eigen gouvernante. Tijdens WOI trekt dit gezin naar Engeland waar Maria, ong.16 jaar kindermeisje wordt bij Lady Ottoline (Schrijfwijze?), die grote sponsor was van de Bloomsburry group. Dus kwam ze in kontakt met al deze groten uit de literair-intellectuele-artistieke wereld in Engeland, o.a. Huxley (die blind was). Van een relatie was toen nog geen sprake, Maria was ook lesbisch of bi.

Na de oorlog keert het gezin terug naar Vlaanderen, St.Truiden, waar op een bepaald ogenblik Huxley haar komt opzoeken om een deal te sluiten : een huwelijk. Interessant voor hem, blind zijnde heeft hij iemand nodig en zij als lesbo heeft anders ook weinig kansen.(Dit volgens de auteur).

Dit werd een haastig en beredeneerd huwelijk dat later wel liefdevol wordt omdat het voor hen beiden alle megelijkheden schept die ze elk nodig hebben. Zij kon haar eigen liefdesleven invullen, hij kon o.a. zijn 'Brave New World' schrijven, in feite schreef zij zijn woorden neer, want hij was blind. Hij kon ook niet zijn eigen teksten redigeren dus inhoeverre haar inbreng een rol speelde kan men niet echt nagaan. Ze kregen samen 1 zoon die opgroeide in Vlaanderen, terwijl zijzelf verbleven onder de groten der aarde, onder meer in Hollywood waar Garbo en Chaplin tot hun vriendenkring behoorden. Over Garbo schreef Maria in een brief naar ťťn van haar zussen : "Wat een stomme trut, ze weet niet wie Lenin is"

Ik probeer hier wat samen te vatten wat ik gehoord heb tussen het koken door, maar het intrigeert mij mateloos en zal zeker dit boek proberen te krijgen, misschien is dit reeds bekend materiaal voor jullie, maar voor mij is het nieuw.

transwurmli.GIF (2800 bytes)  

Beide enthousiaste aanbevelingen kwamen      van
Karien Deforce

relevante links:

(Meer relevante links toe te voegen, of meer titels van interessante biografieeŽn? Laat me het even weten: eisjen@boekgrrls.nl)

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 16/11/06  Eisjen

Boekgrrls wordt gesponserd door:

Terug naar top pagina