Tips voor het onderwoorden brengen van een gelezen boek


 

Eerste indruk

Wat was je eerste indruk van het boek toen je het uit had? Was het plezierig om te lezen, moeilijk, deprimerend, hoopgevend, uitzichtloos,.? Zou je het anderen aanraden? Zou je meer boeken van dezelfde schrijver willen lezen?

Het verhaal

PERSONAGES: Wat vond je van de personages? Wie sprak je het meeste aan, aan wie had je een hekel en waarom? Wat drijft de personages? Wat willen ze bereiken? Hoe ontwikkelen ze zich in de loop van het verhaal?

SITUERING: waar speelt het verhaal zich af ? Waarom juist daar? Wat voor een invloed heeft de keuze van de situering op het verhaal? 

TIJDSVERLOOP: wordt het verhaal chronologisch verteld? Worden er flash backs gebruikt? Wat is het effect? Waarom zou de auteur voor deze vorm hebben gekozen?

PERSPECTIEF: wie vertelt het verhaal? Is het boek in de ik-vorm geschreven of in de hij-vorm? Door wiens ogen kijken we, door die van een van de personages of misschien door die van de auteur? 

VORM: In welke vorm is het boek geschreven? (Brievenroman, dagboekvorm, historische roman etc.)

SPANNING: hoe wordt de spanning opgebouwd in het boek? Slaagt de auteur hierin? 

SLOT: was het einde bevredigend? 

TAAL &STRUCTUUR: hoe beïnvloeden de taal, woordkeuze, structuur van de scènes en de zinsconstructies het verhaal?

Thema's en symboliek

Wat is de bedoeling van het verhaal? Wat wil de auteur zeggen? Waarom heeft hij/zij het geschreven? 

THEMA: waar gaat het verhaal over, wat zijn de thema 's? Welke universele, culturele of andere symbolen worden gebruikt in het verhaal? Is dit boek te vergelijken met andere boeken die we gezamenlijk gelezen hebben?

ACHTERGROND

Hoe beïnvloeden de achtergrond van de auteur en je eigen ervaringen de manier waarop je op het boek reageert? Welk gevoel had je bij bepaalde (belangrijke) scènes in het boek? Op welke manier hebben je persoonlijke ervaringen bijgedragen aan het begrip en/of de belangrijkheid van het boek voor jou? Is hier sprake van literatuur?

Nog even dit. Dit zijn algemene vragen en ze zijn waarschijnlijk niet op elk boek van toepassing. Gebruik de vragen waar jij wat aan hebt.."

Ik vraag de lezers ook vaak een cijfer te geven, zodat later een soort gemiddeld cijfer van het boek is te berekenen.

 

Jos
Webgroep Literatuur Leeskring

 

 

     

Boekgrrls

Bijgewerkt: 16/11/06  Eisjen

Terug naar top pagina