Een onfortuynlijk eind


Nederland: synoniem voor democratie, nuchterheid, overleg en tolerantie. Dit beeld, waar we ons graag aan spiegelen, is op 6 mei 2002 om 18.00 uur aan diggelen geslagen. De man, die deze waarden de afgelopen maanden tartte, is neergeschoten. Gisteren nog keek ik geŽmotioneerd naar de uitslag van de Franse presidentsverkiezingen. Le Pen is waardig buiten spel gezet. Frankrijk heeft ons in alle opzichten democratisch verslagen. Links heeft zich over haar principes heen gezet en stemde rechts om nog rechtser te voorkomen. Wij, al diegenen die het niet eens waren met de ideeŽn van Fortuin, hadden daar een voorbeeld aan moeten nemen. En aan de manier waarop BelgiŽ met De Winter en Oostenrijk met Haider en hun partijen is omgegaan. Naar een pistool grijpen om een politieke tegenstander uit te schakelen? Het is een daad van fanatisme. Het is een geloof in geweld. Het is terreur of waanzin. Het gebeurt in landen ver van ons bed met een cultuur waar wapens gemeengoed zijn of levens ondergeschikt aan ideeŽn. Zo komt Pim Fortuin in de geschiedenisboekjes op een lijn te staan met John F. Kennedy, Martin Luther King en Yitzhak Rabin. Pim Fortuin is dood, maar ideeŽn zijn tegen kogels bestand. Er is nog tijd voor een democratisch antwoord. De toon is gezet. We moeten ons schamen.


Laten we niet op de zaken vooruit lopen. Ik was verre van een fan van Pim Fortuijn maar ik gun mijn ergste vijanden geen einde als dit. Doch, en ik
herhaal: DOCH, wij weten nog niet of hij is vermoord door een politiek tegenstander. Remember het Auschwitz-monument van Jan Wolkers in het Wertheim-park alhier te Amsterdam? De vernietiging daarvan bleek geen anti-semitische daad maar een eenmansactie van iemand van het glasconstructiebedrijf. Met andere woorden: wij weten nog niet zeker of een ex een opgebroken verkering niet heeft kunnen verkroppen - ik noem maar een zijstraat. Nogmaals: het is afschuwelijk wat hier is gebeurd, maar laten we er alsjeblieft vooralsnog geen maatschappelijke of politieke consequenties aan verbinden. Die tijd krijgen we heus nog wel.

Mijn opluchting was wel enorm toen ik hoorde dat de verdachte een blanke Nederlandse man is. Voor wat het waard is.

Had ik ook, zoals ik ook in eerste instantie (ik viel midden in de eerste radioberichten en het duurde eeuwig voordat ze een naam noemden) hoopte dat het alsjeblieft niet Fortuin zou zijn, juist omdat 'ie zo omstreden is en al vůůr deze moord door steeds meer en steeds hysterischer wordende aanhangers als martelaar van het vrije woord (alleen Pim zei 'wat iedereen dacht') werd gezien. Ik werd helemaal akelig van die aanslag, maar net zo akelig wordt ik van dat vertoon van geweld op het Binnenhof vanavond. Ik hoop maar dat de verkiezingen worden uitgesteld en Kok de kans krijgt om boel weer een beetje tot bedaren te krijgen.

Dat signalement kan ook nog alle kanten op. Intussen volg ik met angst en beven via tv de excessen die volgen op het toch al gruwelijke gegeven van een moord. Waarbij ik overigens ook moet denken aan de diverse mensen die de afgelopen paar maanden in Nederland zijn vermoord zonder dat er iemand - buiten de directe nabestaanden - heeft geroepen dat het zo niet langer kon met onze democratie.

Nog maar net de bevrijdingsfeesten achter de rug of wij "vreedzame burgers"komen er met een schok achter dat er nog helemaal niets veranderd is en er waarschijn- lijk wel nooit iets zal veranderen! Nog nauwelijks een dag na allerlei herdenkingsplechtigheden voor alle doden en gevallenen, gaat het gruwelijke moorden gewoon door in ons "vredige"( dachten wij) landje. "That's life! ". Hoe vrij kun je zijn om je mening te verkondigen? Juist deze man, die, hoe krakkemikkig ook, zijn meningen durfde te geven over noodzakelijke veranderingen, heeft deze pogingen met de dood moeten bekopen! SHAME,SHAME, SHAME.

(...) er worden wel meer mensen vermoord zonder dat we dat onmiddellijk aan een aanslag op 'onze' democratie denken. We kennen het motief toch nog niet?

Dames dames dames! Alsjeblieft! We weten de toedracht nog niet. Nog maar eens een keer: het is afschuwelijk wat er is gebeurd, maar het is nog niet bewezen dat het een daad tegen een politicus is geweest. Op het moment dat dat wel zo blijkt te zijn sluit ik me geheel bij jullie aan, maar We Weten Het Nog Niet! Laten we ons nu niet verliezen in emoties anders dan degene die passen bij de afschuw dat een mens onvrijwillig het leven heeft gelaten. En laten we ons vooral niet laten opzwepen door de verslaggeving op radio en tv.

(...) Een martelaar kunnen we altijd nog van 'm maken. En hekjes gooien op het Binnenhof lucht misschien wel lekker op, maar wie doen we daar dan recht mee? Ik erger me echt aan deze speculaties.

Laten we met zijn allen hopen dat alle mensen op aarde hier iets van leren, alhoewel ik er een hard hoofd in heb........ !!!! Hebben we iets geleerd van 11 september 2001? Of van de recente gewelddadigheden in Istrael/Palestina? Of van de aanslag in Duitsland op de school ... en ga zo maar door. Bid mensen, tot wie dan ook, Jezus, de Totumpaal, Boedha, het maakt niet uit ......, de huidige mensenheid kan wel wat "wondertjes en begrip" gebruiken.

Ik schaam mij -als Nederlander- wel voor bv Screbrenica. Maar een idioot met een wapen kan bijna altijd wel zijn kans grijpen. Daar kun je als land weinig aan doen. Maar tragisch is het wel, voor hemzelf en voor ons. Ik ben bang dat dit een enorme ruk naar rechts gaat geven. Zodra er van extreem rechts ook maar iemand qua charisma een beetje in het gat kan springen kon dit wel eens behoorlijk uit de hand gaan lopen. Wat me meteen brengt bij degenen die het meeste baat zouden hebben bij deze aanslag. Ben benieuwd....

Ik denk trouwens dat elke politicus die de charisma kaart kan spelen nu grote kansen heeft. Als de VVD Wiegel op de markt gooit, kon hij bij gebrek aan beter ook nog wel eens scoren. Tja. Pim Fortuyn als martelaar, tis wel even wennen. Maar volgens mij had hij dat wel aardig gevonden. Jammer dat martelaren in de Christelijke traditie geen twaalf maagden toegewezen krijgen. Had hij toch nog op zijn neus gekeken.

Ook wel ironisch dat nummer twee van de lijst iemand van moslim-oorsprong is. Overigens heb ik die nog nergens gezien op tv. Ben ook heel erg benieuwd of hij nu lijsttrekker wordt. Zou me heel erg verbazen.

Even voortbordurend op jouw 'nog maar net'... nog maar net de 2e WO achter de rug besloot het zo geplaagde Nederland tot 'politionele acties'. Zo komen die daden nog steeds voor in de geschiedenisboekjes, terwijl wij zo onderhand wel de lef zouden moeten hebben om toe te geven dat het pure oorlog was. Wij houden elk jaar op vier mei twee minuten onze mond (ook wel leuk voor mijn verjarende schoonmoeder, zo'n zwijgend feestje) om nooit meer te vergeten en te bedenken dat het nooit meer mag voorkomen.

Afgezien dan van Liberia en Ruanda en Kashmir en Tibet en JoegoslaviŽ en IsraŽl en iedereen die ik vergeten ben. (Oh ja, Estland, Letland, Litouwen en TsjetsjeniŽ.) (Oh ja, en daar beneden, hoe heet het, in mijn Bos-atlas van 1976 staat het niet eens... links onder Rusland.) En nog een 'nog maar net'. Vorig jaar werd een jongen opgepakt die 'voor de gein' een ander behoorlijk afdoende in elkaar had gerost. (Ik weiger de term zinloos geweld te gebruiken want ik kan me alleen zinvol geweld voor de geest halen als er een betere term voor bestaat: noodweer.) Hij had het weekeinde ervoor meegelopen in een Stille Tocht tegen zinloos geweld...

(...) Zolang niet wordt bewezen dat de dader iets anders dan een politieke daad wilde stellen blijft in Neerlands gedachten Pim Fortuyn als martelaar en dus zal hij (zijn partij) misschien nog wel gemakkelijker het aantal zetels uit de opiniepeilingen halen dan wanneer hij zou zijn blijven leven. 

(een boekgrrl) ... die zich erg opgewonden heeft over de meningen van Fortuyn. Bijvoorbeeld over het onderbelichte feit dat Fortuyn openlijk een vrouwenhater kon zijn. En/Maar hem graag met woorden had bestreden (sorry, cynisch, beetje murw van vijf uur buizen)

Wat de motieven ook zijn geweest, zelfs al zou een ex-lover de moed hebben gehad in hoofd, hals en hart te schieten, het is door de positie van Fortuyn (en zijn naam kan ik maar niet goed spellen) altijd een daad tegen democratie.

Thuis hebben we alleen maar tv gekeken en met elkaar gepraat over de mogelijke gevolgen van deze daad - maar ook over de rol van de media, de ietwat voorbarige gevolgtrekkingen en de 'we weten nog niks maar dat willen we u toch laten weten's. Plus de mensen die werden opgetrommeld en tot onze stomme verbazing opeens lijnrecht tegenover hun eerdere mening over P.F. stonden. Neutraliserend voelden wij ons slechts in onze gevolgtrekkingen zoals ik die al eerder hier heb verwoord - en ik waag te voorspellen dat meerdere mensen die vanavond van welke zijde dan ook niet alleen moord maar ook brand schreeuwden daar morgen of misschien overmorgen ietwat anders over denken Polderpraat zou ik graag nader uitgelegd zien.

Polderpraat is per definitie neutraliserend. Polderpraat haalt overal de scherpe kantjes van af. Het is de nou-nou-nou, tut-tut-tut, ho-ho-hocultuur. Er moet nog worden onderzocht, diepgravend. Voor we iets kunnen zeggen, moeten we eerst precies weten wat er is gebeurd, maar zullen we dat ooit weten? En als we het dan weten, dan is niemand de echte schuldige, de echte dader, er is nooit een echte reden. Polderpraat ontkent wat er gebeurt en wat tot emoties leidt. 'We moeten tot elke prijs onze kalmte bewaren' zeggen we bezwerend tegen onszelf. Maar waarom? De polderpraat ontkent angsten en vreugden van mensen van elke soort. Zij Nederlander, zij moslim, zij wat dan ook. Polderpraat is niet alleen politieke praat, we leiden er allemaal aan. 't is wat mij betreft puur persoonlijk hoor, maar ik ben die polderpraat al een tijdje zat. Gooi je eerste beste gedachte maar lekker ongenuanceerd in de groep die dan het scherp of het onscherp er wel weer vanaf haalt. Maar laten we in vredesnaam - en dat bedoel ik hartstikke letterlijk - nu eens gaan zeggen wat we bedoelen. En dat snapte ik nu prima van Fortuyn.

Gooi je eerste beste gedachte maar lekker ongenuanceerd in de groep die dan het scherp of het onscherp er wel weer vanaf haalt. HŤ nee hŤ! Ik zou juist willen pleiten voor diep nadenken voordat je iets zegt, na je gedachte -en liever niet de eerste de beste- van alle kanten langdurig te hebben bekeken.

(...) natuurlijk is emotie toegestaan, maar 1 vraagje: heb jij ook zo gereageerd op [ehm... Jons?] Kloppenburg? Meindert Tjoelker? Het meisje van Nulde dat Rowena Rikkers heet? Bij mijn weten niet en zo wel dan neem ik mijn volgende woorden terug. Je bent - ik heb je eerdere mails nog even nagelezen - volgens mij vooral zo emotioneel omdat je het gevoel hebt dat niet alleen Pim Fortuyn is omgebracht maar met hem de gehele Nederlandse democratie. (Om even heel cru te zijn: misschien wel juist door onze democratie (iedereen heeft het recht overal te lopen en te zijn) heeft dit kunnen gebeuren.) Maar, en daar komt dan de 'neutraliserende polderpraat' boven, DAT WEET JE NIET ZEKER. Er hoeft niet diepgravend onderzocht te worden. Er hoeft maar 1 persoon door te slaan en het is bekend. Er hoeft geen commissie te worden ingesteld, er hoeft geen rapport te worden geschreven, er hoeft geen sub (lees: lunch) commissie onderzoeksresultaten te toetsen. Er hoeft alleen maar 1 iemand te bekennen. En zolang dat nog niet is gebeurd is er nog niets zeker.

Er is een groot verschil tussen de bureaucratie die wij kennen - die waar ik ook een bloedhekel aan heb en precies die waar jij vaker dan ik deel van hebt uitgemaakt - en het voortijds beschuldigen van een persoon, een stroming, een tijdsgewricht of een partij van een daad. Laten we dat verschil vooral blijven zien, polder of niet. Jij kent mij beter dan de andere dames van deze lijst, en jij weet dat mijn voors of tegens altijd fel worden verwoord. Uitgerekend jij kunt mij niet beschuldigen van nou-nou-nou, tut-tut-tut, ho-ho-ho. De reden waarom ik nu waarschijnlijk op jou zo overkom is dat ik mij niet laat meeslepen door wat de media ons geven: halve verdachtmakingen, insinuaties en scenario-denken. Ik zou toch hopen dat wij hier boven staan. JUIST omwille van onze democratie. JUIST omdat wij de vrijheid hebben 'eerst zien dan geloven' te denken. JUIST omdat wij zo oprecht moeten zijn niet direct mee te gaan in de informatie die ons wordt geboden.

Overigens vind ik dat het woord polder per definitie niet van toepassing is op een geboren Zuid-Limburgse. ;-)

Toch ben ik huiverig voor grote woorden als ' het einde van de democratie' . Das lariekoek volgens mij. Dat er 1 man een moord pleegt zegt niks over de democratie. Dat is nog altijd de stem van de meerderheid en die meerderheid zie ik daar niet toe in staat.

Te veel in de wereld gezien om te denken dat Nederlanders als enige ter wereld niet tot dit soort daden in staat zouden kunnen zijn. Ook te veel geschiedenis geleerd. Ik heb wel honderd keer horen zeggen vandaag: Toch niet in Nederland? En dan denk ik als altijd: hoe zo dan niet? Onder het plaveisel het moeras, om die mooie uitdrukking maar eens te lenen. Beschaving is maar een dun laagje en alleen in grote overvloed kunnen we ons dat permiteren. En dat blijft nooit eeuwig. Het enige dat gestorven is vandaag, behalve Pim Fortuyn natuurlijk, is je eigen naiviteit. En het verlies van onschuld is wel een traantje waard. En Pim ook wel wat mij betreft. Al is het maar omdat ik altijd de pest in had dat de enige politicus met een mij aansprekend gevoel voor humor helaas onprettige ideeen had. Maar toch moet je uitkijken met te melodramische en allesomvattende woorden. Dat is de makkelijke weg, die vaak tot nare dingen leidt.

Maar iemand doden is toch ALTIJD een daad tegen de democratie?! Democratie houdt namelijk in dat je elkaar - of je nu politicus bent, of zelfstandig ondernemer, of lijstenmaker, of voetballer, of ingenieur, of putjesschepper-zo-het-beroep-nog-bestaat - bestrijdt met argumenten en niet met geweld. Andermans mening zo verwerpen dat je het reden vindt om hem/haar te doden is totalitair. En dat past hoe dan ook (mogen wij hopen) niet in onze samenleving, wie het ook overkomt.

het sensatiebeluste optreden van de media in het hele verhaal Fortuyn, het gretig overbelichten van de politieke vuren die overal oplaaiden als Fortuyn in de buurt kwam, de moord In het mediapark..... waarom doet me dat toch denken aan de tragische dood van prinses Diana, ook opgejaagd door de "Media".....

overbelichten? sensatiebelust? kom op nou, dat was allemaal zorgvuldig geregisseerd door pim zelf! zijn hele leven heeft hij gespeeld met de media. en nu is het ineens de schuld van de media?

En was dat ook niet een dood die voor velen als geroepen kwam? Ondanks als die mooie praat zullen veel mensen diep in hun hart dit een prachtige oplossing vinden. En net als Diana over een jaar volledig vergeten. 

ik was zeer geschokt te lezen dat jij PF op ťťn rij plaatst met de groten ter aarde. Hoogmoedig om te denken dat dit gebeuren een eind zou maken aan onze democratie, dat die dit niet zou overleven. Bovendien vind ik niet dat WE ons moeten schamen als een of andere gek een machteloze actie uitvoert.

Maar dat bedoelde ik niet. Ik bedoelde dat het eenzelfde soort gebeurtenis was die eerder anderen (en groteren, zoals je terecht stelt) in heel andere settings was overkomen. En dat daardoor, onbedoeld door de dader vermoedelijk, een connectie is gelegd. Niet met de persoon, maar met de gebeurtenis.

Onze democratie zal het wel overleven, maar ik denk dat we wel moeten nadenken met ons allen. Ik zei al dat het misschien mijn leeftijd was, maar ik vind af en toe dat de wereld waarin ik leef een gekkenhuis is geworden, waar iedereen maar denkt dattie het recht heeft te doen wat hij of zij wil. En dat varieert dan van het doodschieten van een lerarenkorps, tot het toch op het Leidseplein een voetbalteam huldigen dat op een parkeerterrein staat, tot inderdaad het doodschieten van een politicus. 

En nog even op alle andere reacties: ja, natuurlijk heeft de schok ook - na de gedachte dat geen enkel mens zoiets verdient - vooral te maken met het verlies van je eigen naiviteit. En dat vind ik niet zo'n slechte zaak, want nu weet ik dat ik nog niet verbitterd ben en nog geloof heb in een zekere orde der zaken. Ik vond het ook prettig om even grote woorden te gebruiken, omdat die in Nederland zo vaak ongebruikt in het woordenboek blijven. Alles met mate, ook onze woorden. :-) Verder heb ik hier veel wijze woorden gelezen en andere invalshoeken gezien en dat vind ik van grote waarde. Om maar eens wat grote woorden te gebruiken. :-) 

Ik ben me ook kapot geschrokken. Van de moord, van de rellen in Den Haag, van de schreeuwende mensen in Hilversum die Kok en zijn linkse bende de schuld gaven. En wat de motieven van de dader ook geweest mogen zijn, zelfs als die niets met politiek te maken zouden hebben, dan nog is deze kans op democratische verkiezingen voor Nederland op dit moment verkeken. En ook dat is heel triest.

ik heb ook wat moeite ermee dat pf op 1 rij gezet wordt met ťcht dubieuze types als de winter, haider, janmaat en le pen. en zelfs met hitler. ik was het niet met alles eens wat pf meldde. ik vond die demonisering overdreven. een zwaktebod van o.a. de pvda. de debaters onder de politici hadden dat ook niet zo nodig. pf had wel zijn idealen, hij was gedreven. wat ik eigenlijk niet wist is dat hij lector marxistische sociologie is geweest. daar is hij niet in blijven hangen. hij had heus wel wat te melden, denk ik. hij heeft wel gezorgd dat de politiek weer ging leven.

Op dit moment zit Pim met een sigaar op een roze wolk hevig te discussiŽren met Den Uyl. Af en toe kijkt-ie eens naar beneden en lacht een beetje ironisch om alle opwinding. Hť, daar vliegt Kennedy!

ik wil  jullie graag nogmaals attenderen op het boek 'dood van een kroonprins'. Deze misdaadroman door tien Nederlandse misdaadschrijvers is deze week angstig actueel geworden Vooral over de rol van de BVD, hoewel vooral door de schrijvers ingevuld, werd ik niet vrolijker. 


Samenvatting
Eisjen

 

Naar aanleiding van de zogeheten invloed van de media in de zaak Pim Fortuyn kwam ook nog het boek "The Truth" van Terry Pratchett ter sprake. Alles wat in de krant verschijnt wordt in dit boek  voor waar aangenomen. Een fantasy verhaal.

 

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 16/11/06  Eisjen

Terug naar top pagina