Boekgrrls

 

 

Lezen in de tijd en aan de hand van schilderijen


knipoogtrans.gif (6090 bytes)


Hoe tijdsperiodes en schilderijen een "draad" kunnen vormen.

> Net het boek Tulpenkoorts (vertaling van Tulip fever) van Deborah Moggach gelezen. Kent iemand het? Het is het aloude verhaal van liefde en passie en bedrog, dit keer in het decor van 17e eeuws Amsterdam. Een al wat oudere, rijke koopman die al een vrouw en 2 kinderen heeft verloren en opnieuw is getrouwd met de knappe, jonge Sophia, besluit hun portret te laten schilderen. Sophia en de schilder beginnen een geheime verhouding. De merkwaardige periode van de tulpenbollen speculatie in de 17e eeuw speelt daarbij een grote rol. Ik vond het een heel leuk boek, goed geschreven, fraai tijdsbeeld, een aanrader. Je hebt het gevoel of je doordringt in die prachtige 17e eeuwse schilderijen met alledaagse taferelen uit die tijd. Het is niet een boek waar je nog mee rond loopt als je het uit hebt, of waar je nog lang over kunt praten, maar gewoon een lekker boek, vond ik.

Toevallig zijn er de laatste tijd meer boeken over deze periode geschreven door niet-Nederlandse schrijvers. Ik las ook onlangs Ik, Hendrickje Stoffels, van Sylvie Matton, vertaling van Moi, la putain de Rembrandt. (grappig die zo andere title in vertaling), wat minder luchtig en weer heel anders dan Tulip fever. En ik heb nu nog liggen Girl with a pearl earring van de Amerikaanse Tracy Chevalier, gebaseerd op het schilderij van Vermeer.

Nu ik toch met die periode bezig ben, ben ik ook maar begonnen met The embarrasment of riches : an interpretation of Dutch culture in the golden age, het 700 pagina's tellende standaardwerk van de Amerikaan Simon Schama. Voorlopig ben ik er nog wel even mee bezig.

Ik lees vaak zo, begin met een boek en als het dan boeit, wordt het een 'thread'. Bv meer van dezelfde schrijver of over hetzelfde onderwerp over dezelfde periode. Maar dat is wel herkenbaar denk ik voor veel van jullie.

> weet er iemand toevallig andere boeken waar de verhalen gebaseerd zijn op bekende schilderijen??

  • Julian Barnes, A history of the world in 10 1/2 chapters,
  • A.S. Byatt:  Still Life - veel Van Gogh
  • Proust: Gezicht op Delft van Vermeer en Botticelli
  • Heel mooi vind ik het dagboek van Julie Manet, dochter van Berthe Morisot en Eugène Manet en nicht van Edouard Manet. Een aantal jaren geleden was In het Singer Museum een tentoonstelling van haar werk: De impressionistische wereld van Julie Manet
  • Juliet Wilson-Bareau : Manet, Monet and the Gare Saint-Lazare
  • In de boeken van Anita Brookner komen ook schilderijen voor,
  • Elizabeth George: Missing Joseph natuurlijk
  • Carl Frederik Engelstad: Maar de grootste daarvan is de liefde -  -Een zoektocht die begint en eindigt bij Jeroen Bosch

Over deze laatste nog iets meer:

Lezen; reizen door de tijd.

transwurmli.GIF (2800 bytes)Eisjen.

 

          

Laatste keer bijgewerkt: 16/11/06  Eisjen

gotop.gif (1246 bytes)