Gustave Courbet, National Gallery of Art, Washington D.C.

Boekgrrls combineren Kunst en Lezen
Met hieronder boeken waarin kunst een rol speelt, in het zoeken op het internet naar schilderijen met lezende vrouwen en door het verzamelen van gedichten over schilderijen.


Inhoudsopgave:

Kunst in het Algemeen
Boeken waarin kunst op de één of andere manier een rol speelt.

Kunstenaars als onderwerp:

Diversen:

Kunstenaars in een hoofd- of bijrol

 

 

 

'Het nieuwe testament'
Uitgeverij Ludion onder redactie van Stefano Zuffi
Een schitterend cadeau de Kunstbibliotheek van uitgeverij Ludion. (...) Wat mij meteen opviel was de lezende Maria en wat ik nog nooit gezien had, een zwangere lezende Maria. Pontificaal met haar geweldige, dikke buik zit ze op een schilderij uit het einde van de 14e eeuw met die bekende blik van zwangere vrouwen vlak voor een geboorte.
(meer)

 

 

 

Kunst in het Algemeen:

W. Brakman: 'Vincent'
"Het gaat echter in laatste instantie niet zozeer over Vincent, maar over het kunstenaarschap en alles wat daar aan vast zit, de bronnen ervan, de verhouding tot de wereld, het lijden dat ermee gepaard gaat of zou moeten gaan. De titel van de roman is daarom wel goed, want heel dit complex wordt volmaakt vertegenwoordigd door een voornaam: Vincent." 
(Trouw 23.9.93)

Erik Beenker: De collectie
Ik moet toch nodig weer eens een bezoek brengen aan Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam! Dat is wel het voornaamste gevoel waarmee ik 'De collectie' van Erik Beenker dichtsla. En daarmee lijkt de opzet van het boek geslaagd. Het is namelijk een catalogus met hoogtepunten uit de
collectie van het museum. (meer)
 

Dan Brown: "Da Vinci Code". 
Een curator wordt vermoord, een profesoor verdacht...

Hugo Claus: "Een zachte vernieling". 
Het kunstenaarsleven in Parijs in de jaren 50 van de 20ste eeuw.

Leen Huet; 'De kunstkamer'. 
Verhalen waaruit blijkt dat kunst onmisbaar is in de levens van minnaars en verzamelaars.

Judi Hendricks: "Isabel's Dochter"
Een dochter opzoek naar haar moeder aan de hand van een schilderij waarin ze zichzelf herkent.

Nino Filasto: Nachtmerrie met Dame
Brute moorden in de kunstwereld van Florence en de sporen leiden naar een grootschalige handel in vervalste schilderijen.

John Fowles: De verzamelaar
De verzamelaar (The Collector) trok me vanwege de titel, die aansluit bij mijn museumtic. Het gaat over de eenvoudige klerk en vlinderverzamelaar Fred ('Ferdinand') Clegg, die niet meer hoeft te werken als hij de voetbalpool heeft gewonnen. Hij trekt zich dan terug in een afgezonderd landhuis en ontvoert zijn geheime liefde en tegenpool, Miranda Grey. (meer)

Antoni Libera: Madame
In Polen, tijdens de grauwe communistische jaren zestig van de twintigste eeuw, probeert een intelligente, gevoelige en van kunst bezeten zeventienjarige jongen zich op het gymnasium te onttrekken aan de middelmatigheid die er de dienst uitmaakt, maar zijn pogingen mislukken. Zijn leven verandert als de school een nieuwe directeur krijgt, een jonge vrouw, die ook docent Frans is.

Louis Ferron: Tinpest
'(...)Een belangrijk motief in het boek is het verband dat Ferron legt tussen het modernisme in de kunst, het breken met het verleden, het zoeken naar nieuwe vormen én uiteindelijk het fascisme, of liever gezegd het nationaal-socialisme, dat volgens hem in Oostenrijk meer zijn voedingsbodem had dan in Duitsland.
 Interview in de Volkskrant 24.12.97

Rudy Fuchs: Tussen Kunstenaars
Een 'kloeke' bundel essays over de kunstenaars en hun werken die Museumdirecteur Fuchs in zijn leven tegen kwam.
"(...) dit boek is Fuchs eigen atelier, waarin hij zijn blik op de kunst ontwikkelt, vol probeersels en voorstudies, snelle bedenksels en voltooide werken, meesterwerken en minder geslaagde werken." (NRC: 24.05.02)

Christina Garcia: Dreaming in Cuban
Pilar, een kunstenares, wordt door haar moeder gevraagd een muurschildering te maken ter gelegenheid van de opening van haar tweede filiaal in de banketbakkerijbusiness. Leuke bijkomstigheid. Pilar denkt in de tijd van het boek veel aan de Nederlandse expressionistische schilderes Jacoba van Heemskerck (1876-1923) Ik had nog nooit van haar gehoord. Googlen leverde mooie plaatjes op. 

Frances Hegarty: Half Light
"Elizabeth Young is a picture restorer with modest needs - complete privacy & the beauty of the painting she painstakingly brings back to life. But as she works alone in her basement flat, she becomes haunted by the echo of mysterious footsteps & a silent figure in the shadows. When a wealthy recluse invites her to restore his remarkable collection at his luxurious residence, it sees to be the refuge she seeks. Too late, she realizes her error, as privacy becomes her nemesis"

Stefan Hertmans: Als op de eerste dag 
'Misschien had de man, in al die inmiddels talloze uren dat hij had zitten schrijven en denken, niets anders tot stand gebracht dan de noodzakelijke arbeid van het ontcijferen van dit ene schilderij, dit landschap waarin de vormen ervaringen waren geworden - terwijl hij zich domweg steeds had ingespannen om van zijn ervaringen vormen te maken'. Met deze woorden eindigt het eerste hoofdstuk van  Het 'ene schilderij' betreft een kopie van een hoenderhoftafereel van de 17de-eeuwse dierenschilder Melchior de Hondecoeter.
De beleving van het schilderij verweven met de gebeurtenissen in de roman

Ross King: Domino
Tijdens een gemaskerd bal in 1770 in Londen leert de jonge schilder
George Cautley de mooie Lady Beauclair kennen. Hij schildert haar portret, terwijl zij hem allerlei schandalen vertelt uit het 18e eeuwse dagelijkse leven in Londen en Venetië, zoals dat van het leven van een kastraat in de Opera.

Audry Niffenegger: De vrouw van de tijdreiziger 
Het is in wezen een liefdesverhaal, over Henry (een bibliothecaris) en Clare (studente kunstgeschiedenis) die  veelvuldig van elkaar gescheiden worden zonder dat ze er iets aan kunnen doen. De manier waarop is wel erg apart: de man in kwestie is een tijdreiziger:  te pas en te onpas verdwijnt hij uit zijn huidige leven met achterlating van  een stapeltje kleren en verschijnt in zijn nakie op een ander plaats. Een grappig en ontroerend verhaal. Zo'n 400 pagina's leesplezier (meer)

Willem Jan Otten: Specht en zoon
Van de achterflap: "Een jonge schilder, in de mode vanwege zijn rake portretten, krijgt een opdracht die anders is dan alle voorgaande: schilder een gestorven jongen. ‘Je redt er een leven mee,’ zegt de steenrijke vader [Specht] van de jongen. De schilder weet dat hij zichzelf zal moeten overtreffen. Wie was de jongen? Waarom is hij dood? Waarom komt de vader het schilderij niet afhalen? (meer)

Marcel Proust/Stephane Heuet: 
Op zoek naar de verloren tijd; Combray
"Het echte leven is de kunst", schrijft Marcel Proust. En misschien is de strip die Stephane Heuet aan het ontwikkelen is n.a.v. de 7 delen van de "Recherche" ook kunst te noemen. Kunst over kunst dan, want: 
"(...) in het album staan tal van 'citaten' uit andere schilderijen, bijvoorbeeld uit het werk van Monet of de Nederlandse schilder Jongkind (...).  
(NRC: 24.05.02)

Bernard Schlink: De liefdesval
Verhalenbundel
(...)
In het eerste verhaal, ”Het meisje met de hagedis”, speelt een geheimzinnig schilderij de hoofdrol: „Op het schilderij stond een meisje met een hagedis. Ze keken elkaar aan en keken elkaar niet aan, het meisje de hagedis met een dromerige blik, de hagedis het meisje met een uitdrukkingsloos, glanzend oog.” De moeder van de jongen die het schilderij als een kostbaar erfstuk met zich door de wereld draagt, noemt het meisje ”Jodenmeisje”.

Dit schilderij is niet alleen de sleutel tot het verleden van zijn ouders en tot de vervreemding en onmin tussen hen beiden, het vormt ook het middelpunt van zijn eigen gevoelsleven en is de oorzaak van zijn onvermogen om zijn hart voor zijn vriendin volledig open te stellen. Het schilderij stulpt een doem over het leven van deze student. (...) 
(meer over deze verhalenbundel door Dr. Hans Ester in het Reformatorisch Dagblad)

Chiara Tissen: De Valduik 
Chiara schrijft prachtige beeldende zinnen en het boek zit bijzonder goed in elkaar. Door de creatieve beroepen die ze de hoofdpersonen toebedeelt en de typische manier van schrijven over seks en dood deed ze me aan Jan Wolkers denken.
(meer)

John Updike: Just Looking
Essays van de bekende schrijver over uiteenlopende kunstwerken. De lezer wordt volkomen in de schilderijen getrokken en gedwongen ze van alle kanten en van binnen en van buiten te bekijken. 

 

Niall Williams: Four Letters of Love
"When an Irish civil servant abandons his wife and twelve-year-old son for two summers to pursue his dream of becoming a painter, the stage is set for dramatic changes in the household. Despondent from the lack of income, the mother commits suicide, leaving Nicholas and his father to eke out a meager living. Years later, after a series of mishaps, Nicholass father burns his paintings, their house, and himself. Nicholas, now himself a civil servant, is a man with a mission. He casts aside his current life to try to regain the only surviving painting of his fathers work. His quest takes him to Galway (Ireland) where he finds much more than he ever anticipated." 

Niall Williams Website
Reading Group Guide met aanwijzingen voor het lezen en bespreken van dit boek.

 

Kunstenaars als onderwerp in boeken:

Jeroen Bosch

John Vermeulen: De tuin der lusten
In een tijd die in het teken staat van angst voor heksen en duivels, en in een tijd waarin de kerk iedereen die verdacht is op de brandstapel brengt, leefde de schilder Jeroen Bosch (Hieronymus Bosch), 1453 tot 1516. Ondanks dat er weinig over deze schilder bekend is, heeft John Vermeulen een roman geschreven waarin de eigenzinnige kunstenaar opnieuw tot leven komt. Al van jongs af aan doet Jeroen van Aken niets liever dan schilderen. Zijn zus Herberta, een natuurtalent in tekenen, leert hem in het geheim het schildersvak. Herberta mag, omdat zij vrouw is, het vak niet uitoefenen. Eenmaal volwassen verandert de jonge schilder zijn naam in Jeroen Bosch. Zijn talent wordt erkend en al snel is hij een van de rijkste burgers van de stad 's Hertogenbosch. Toch heeft Jeroen Bosch het gevoel dat hij een buitenbeentje blijft, nooit voelt hij zich echt thuis bij zijn tijdgenoten. Hij sluit vriendschap met alchemisten, filosofen en vrijdenkers. Zijn eigenzinnige opvattingen vinden via zijn penselen een weg naar buiten: ze krijgen vorm in monsters, maagden, duivels en droomwezens op zijn schilderijen. Zijn verborgen spotterij is veel mensen een doorn in het oog en hij maakt daardoor hooggeplaatste vijanden, waaronder de machtige inquisitie. (van de website van de Bibliotheken Flevoland)

Peter Dempf: "Het geheim van Jeroen Bosch". 
In de diepere verflagen van ''De Tuin de Lusten" worden tijdens een restauratie geheime tekens ontdekt. Opzoek naar de bedoelingen van de schilder verneemt de lezer alles van de inquisitie, die jacht maakte op elke ketter. Een boek dat ons langzaam, als een middeleeuwse ossekar, langs allerlei details en achtergronden van het schilderij voert. 
In het Prado in Madrid gooit een priester een zuur op de wereldberoemde triptiek om redenen die gebaseerd zijn op documenten uit de inquisitie. Door zijn hypnotiserende krachten schiet de conservator tijdens gesprekken met hem heen en weer tussen heden en verleden. Daarnaast vraagt hij zich af waarom de politie-psychologe, op wie hij verliefd wordt, eigenlijk zo geïnteresseerd is. Is zij een afstammelinge van de "heksen" uit de Middeleeuwen?

Carl Frederik Engelstad;  "Maar de grootste daarvan is de liefde": 
Een zoektocht die begint en eindigt bij Jeroen Bosch. "Een goed verhaal, maar deprimerend. Het mooiste in dit boek vond ik het gedicht voorin van Robert Frost:  

'Something we were withholding made us weak
Until we found it was ourselves
We were withholding from our land of living,
And forthwith found salvation in surrender,
Such as we were we gave ourselves outright...'

De kunsthistoricus Peter Havig zondert zich na het mislukken van zijn 2e huwelijk van de buitenwereld af om een studie te maken van het werk van de Middeleeuwse schilder Jeroen Bosch. Het is een sterk filosofische roman waarin de Kunst als sleutel tot zelfkennis een opvallende rol speelt (staat op de kaft).

Terry Tempest Williams schrijft in "Leap" over het triptiek "de tuin der lusten" van Jeroen Bosch. 

(...)"Leap" is a seven-year quest on belief, said Williams, who is a fifth generation Mormon. Her quest is a journey through the intricate painting "The Garden of Delights" created by Flemish painter Hieronymus Bosch in the 15th century. She traveled to Spain several times, where the art hangs in a museum, to study the painting. The three panels of the triptych depicts Heaven, Hell and Earth.
(Van de Zephir website)

 

 

`Pieter Breughel de Oudere 


(Van de website Historische Ambassadeurs van Vlaanderen)

Michael Frayn's 'Pretmakers in een berglandschap" (Engelse Titel: Headlong). Dit boek gaat over iemand die een onbekend schilderij van Breughel meent te ontdekken. De schrijver heeft met dit boek op de nominatie gestaan voor de Bookerprijs. Niet uitgebreid besproken bij de Grrls, maar wel aanbevolen. 

John Vermeulen: 'De ekster op de galg'
Een historische roman. De executie door de inquisitie waarvan de jonge schilder getuige is zal hem zijn hele leven bijblijven. Zijn knieval voor de machtige kardinaal Granvelle is zijn tweede trauma. Een fataal eindigende liefde vormt het derde element in deze spannende roman. 

 

Paul Cézanne


 

 

 

 

 

 


'
De kaartspelers' van Cezanne (Allposters.com)

Voor "Het Meesterwerk" van Emil Zola (verschenen in 1886; 'L'Oeuvre') heeft Cézanne en de impressionistische beweging model gestaan. Het beschrijft de strijd van een schilder om zijn "meesterwerk" te maken, een strijd die eindigt met zelfmoord als het schilderij af is. Er kwam een einde aan de vriendschap tussen Cézanne en Zola door dit boek. Cézanne was ervan overtuigd dat iedereen hem zou herkennen als de hoofdpersoon in dit boek en was daar niet blij mee.  Zelf zei Zola dat het hier ging om het drama van de artiest die nooit tevreden is, die uitgeput raakt door niet te kunnen "bevallen" van zijn meesterwerk en die zich uiteindelijk voor dit werk om het leven brengt.

"Avec Claude Lantier, je veux peindre la lutte de l'artiste contre la nature, l'effort de la création dans l'œuvre d'art, effort de sang et de larmes pour donner sa chair, faire de la vie : toujours en bataille avec le vrai et toujours vaincu, la lutte contre l'ange. En un mot, j'y raconterai ma vie intime de production, ce perpétuel accouchement si douloureux ; mais je grandirai le sujet par le drame, par Claude, qui ne se contente jamais, qui s'exaspère de ne pouvoir accoucher de son génie, et qui se tue à la fin devant son œuvre irréalisée."

 

Camille Claudel

(Website R.P. Loui)

Anne Delbée: Camille Claudel 
De Boekgrrls hebben het er uitgebreid over: "Als je dit soort boeken leest over deze vrouwen die zo veel moeten overwinnen om te kunnen doen wat ze willen, verbaast het me altijd weer dat er uberhaupt nog vrouwen waren vroeger die iets anders presteerden dan met iemand te trouwen en kinderen te krijgen. Wat een tegenwerking. In het Rodin museum in Parijs staat ook wat werk van haar, toen ik dat zag een aantal jaren geleden, had ik het boek nog niet gelezen en heb er minder aandacht aan besteed dan ik nu zou doen." (meer)

De Cobra-beweging


Pierre Alechinsky: Mundial (allposters.com)

Hugo Claus: Een zachte vernieling
Voor al diegenen die geïntereseerd zijn in de Cobra beweging is dit een interessant boek. (Meer bij een boekgrrls aanbeveling)

Entartete Kunst

Siegfried Lenz - Deutschstunde

Hitler verbood het maken van kunst die niet aan de Nationaal Socialistische ideologie voldeet. Alles wat hier niet aan voldeed werd als "onnatuurlijk" verboden. Kunst van o.a. Beckmann, werd Entartete Kunst genoemd. Lenz schreef een roman met dit gegeven als onderwerp. Een beschrijving van een boekgrrl.

 

Max Beckmann (allposters.com)


Willem Brakman: Het groen van Delvaux

Zijn nieuwste roman verwijst tot in de titel naar de Belgische schilder Paul Delvaux, meer in het bijzonder naar het schilderij 'Acropolis' uit 1966, dat ook meteen al op de eerste bladzijde ter sprake komt en in het vervolg niet wordt losgelaten. Terecht laat het omslag het detail zien, waarop een naakte vrouw als een Danaë ligt uitgestrekt op de sofa: 

deze 'witte vrouw' vertegenwoordigt een specimen in Brakmans werk. De dode Koningin Astrid, ``de zo archetypisch in mij opgebaarde'', waart door het hele oeuvre en zij belichaamt zowel liefde als dood, in een onlosmakelijk verband. De kerntekst dienaangaande is te vinden in de roman 'Het zwart uit de mond van Madame Bovary'. (Meer: Trouw 13.12.1996)

El Greco

sanJose.jpg Simon Vestdijk: Het vijfde zegel

Vestdijk probeert zijn gedachtegangen over mystiek en esthetiek aan te scherpen in gesprekken die de schilder El Greco voert met een Franciscaner monnik die hij als model heeft uitgekozen (meer over dit boek door Odile Heynders in Univers Online)
El Greco: San José en het kind


 

Sir John Pope-Hennessy: The Piero della Francesca Trail

Een 'trail' langs Piero della Francesca's leven en werken, met daarin ook opgenomen een essay van Aldous Huxley die in Borgo San Sepolcro `het allermooiste schilderij ter wereld' ging bekijken.


Madonna della Misericordia Christux Rex Art Gallery

(...) Terwijl Pope-Hennessy je chirurgisch leert kijken en encyclopedisch laat weten, neemt Huxley je minzaam bij de hand. Hij vangt in woorden wat hortend en stotend via het oog het hart bereikt. Daarom mag Piero's Christus best vleselijk vergeleken worden met een oud-Griekse atleet en daarom smelt Huxley bij de Madonna della Misericordia, temeer omdat ze de nederige gelovigen zo soeverein haar geplooide mantel als schuilplaats aanbiedt. (...)
NRC 26.07.02

Meer informatie over Piero della Francesca

James Lord: "Giacometti Een portret" 
Lord heeft voor Giacometti geposeerd voor een portret, en in die tijd een dagboek bijgehouden. Tevens heeft hij elke dag een foto van de nieuwe staat van het portret gemaakt. Dagboek en foto's vormen samen een schitterend geheel. Het is in 1987 verschenen in de Drempelreeks van uitgeverij Vrij Geestesleven te Zeist en vertaald door Sonja Pos. 

Vincent van Gogh


Barewalls.com

Irving Stone:
"Het leven van Vincent van Gogh"
(oorspronkelijke titel: Lust for Life)
Een compleet lezen en beleven. Elm@ bracht zelfs een nachtelijk bezoek aan zijn graf. 

A.S. Byatt  schreef in  "Still Life" ook over Vincent. 

 

Michelangelo


"
De schepping van Adam" (Allposters.com)

Ross King
: "De hemel van de Paus" vertelt het verhaal van de vier jaar, 1508-1512, dat Michelangelo bezig was met het beschilderen van het plafond van de pas gerestaureerde Sixtijnse Kapel. In  dit fantastische boek laat Ross zien hoe het dagelijks leven verloopt op de stijgers in de kapel en in het roerige leven buiten op straat van het 16e eeuwse Rome.

Irving Stone: Michelangelo

Een biografische roman oorspronkelijk verschenen in 1960, titel: The Agony and the Ecstasy. Verfilmd onder dezelfde titel in 1965 met Charlton Heston in de rol van Michelangelo en Rex Harrison als Paus Julius II. In Nederlandse vertaling door Clara Eggink e.a. verschenen in 1970 onder de titel Michelangelo, bij Hollandia, Baarn. Dezelfde roman later
als driedelige paperback nogmaals is uitgebracht. Wanneer is onbekend.

 

Oskar Kokoschka

Het boek van Hilde Berger: 
"Ob es Hass ist, solche Liebe? is een Duitse historische roman en gaat over de liefde tussen Kokoschka en Alma Mahler". 

De boekgrrls hebben het ook over Alma.

 

 

The Bride of the Wind
CGFA

 

Amadeo Modigliani

Ken Follet: The Modigliani Scandal

"Three people learn of an undiscovered Modigliani: an ambitious young art historian in Paris, a distinguished London dealer and a gallery owner with a financial crisis and a discontented wife. 
(Van de officiële Ken Follet website)
 
(...) een lekker ordinair detective ding - puur
om de titel ;-) 'Het Modigliani Schandaal' - gelezen. HEErlijk is het, zo plat geschreven dat je het plot de cardboard  karakters zowat letterlijk voort ziet trekken maar wel  tussendoor best veel feiten over de kunstwereld en ik smul natuurlijk van de roddelachtige stukjes over het  leven van 'Dedo' (koosnaampie voor Amedeo)  Dat plot is totaal belachelijk ook nog, al die mensen in een soort Keystone Cops race door Italië achter die verloren Modigliani aan, en meanwhile back in London en Paris waren de brave idealistische vervalsers aan het werk terwijl de geldhaaien in de kunstgallerieën hun tanden vijlden in afwachting op de vangst...
Maar goed, ik heb er toch ontzEttend van genoten! ;-)
(een boekgrrl)


Young redhead in evening dress
Webmuseum
Kijk ook eens op de website van Mystudio.com

 

 

Mondriaan

(Allposters.com) Untitled 1932 (composition with blue)

Max Dendermonde; Mondriaan, de man die de charleston danste.
De schilder, minnaar en danser Piet Mondriaan kwam na 1918 in Parijs tot mondiale roem. Dikwijls worden Rembrandt, van Gogh en Mondriaan de belangrijkste Nederlands schilders genoemd. Tussen beide wereldoorlogen was de laatste echter alleen in betrekkelijk kleine kring geliefd. Achteraf bleek hij meer dan een modernist: Mondriaan was de nieuwe eeuw.

In deze roman - waarin de fictie het vaak van de feiten overneemt, maar niet van de wezenlijke feiten - is Piet Mondriaan allesbehalve de enige speler. Centraal staat de angst voor de komende wereldoorlog in het Frankrijk van 1935. Een hoofdfiguur, Paul Begleiter, een Berlijnse student die op weg is naar het vrije Amerika, wordt tegen zijn zin in Parijs opgehouden. Begleiter is een schijnhuwelijk aangegaan en komt door zijn papieren bruid in aanraking met Mondriaan. De jonge Begleiter haat de schilder. Langzaam slaan zijn gevoelens om in bewondering. De lezer volgt Begleiters evolutie en begint Mondriaan op zijn beurt te begrijpen en wordt intens betrokken bij het roezige en gevaarlijke Parijs van die tijd. Het boek leest als een speurdersroman, waarin antisetisme en fascisme belangrijke elementen zijn.

Een must voor een ieder die wil genieten van het beeld van de tijd en natuurlijk van Mondriaan.

Jackson Pollock


"No. 7" National Gallery of Art, Washington DC

Evelyn Toynton schreef de roman "Modern Art" gebaseerd op het leven van Amerikaanse schilder Jackson Pollock en zijn vrouw. 


Paulus Potter


Paulus Potter - De jonge stier
Paulus Potter: De Stier (Mauritshuis)


Boudewijn Büch: Het geheim van Eberwein.
Dit verhaal wordt verteld binnen het raam van Paulus Potter's De stier. Dit schilderij vormt het decor in de proloog en keert terug in de toegift aan het einde van de roman. Beide keren zien kinderen het schilderij: in de proloog is het de jonge Boudewijn die met zijn vader het schilderij in het Mauritshuis ziet; in de toegift is Boudewijn er met Lotte en Ottilie, twee meisjes die hij bij toeval leerde kennen. De twee meisjes zonder verleden, verbannen de herinnering voor Boudewijn aan de stier. De roman eindigt dan ook met de woorden: ‘De middag was volmaakt geworden; de stier gedood.’ (meer door Hendrik-Jan de Wit voor LitNet)

Rembrandt

"Hendrickje Stoffels" door  Sylvie Matton
Een vertaling van "Moi, la putain de Rembrandt". 
"Waarom het boek niet de letterlijke vertaling van de titel 'De hoer van Rembrandt' mee kreeg is me niet duidelijk, want daar draait het wel allemaal om. Hendrikje komt als hulp in de huishouding bij Huize Rembrandt terecht en wordt daar al gauw zijn minnares. Geertje Dircxs die sinds de dood van Saskia (Rembrandt's vrouw) zoon Titus opvoedt en blijkbaar ook af en toe zijn bed deelt voelt zich van haar troon gestoten, vertrekt uit de woning en klaagt Rembrandt aan vanwege het niet nakomen van een huwelijksbelofte. Hendrikje is dus de hoer, in de ogen van Geertje, maar ook in die van haar zelf. Het is geen prettig boek en ik ben bang dat ik er niet door heen kom. Het ligt naast bed en het blijkt prima in-slaap-val-literatuur alhoewel ik me 's ochtends dan weer verbaas hoe dat lukt met al die beschrijvingen van de stinkende stad Amsterdam waar een rat op elke vierkante meter te vinden lijkt en er weinig vreugde te beleven valt, zelfs niet in het schilderen......"
(een boekgrrl)

 

 

 

 

 

 

 

 

Hendrickje
(Webmuseum)

Bezoek ook de website Rembrandt Myself met veel afbeeldingen en informatie.

 

Henry Toulouse-Lautrec


'Au salon de la Rue des Moulins'

Alicia Dujovne Ortiz: De kleur van de tango 
Een roman over bet roodharige meisje Mireille dat model stond voor Toulouse-Lautrec's beroemde schilderij 'Au salon de la Rue des Moulins' Uitgaande van een tekst van Julio Cortázar over dit schilderij, schreef Ortiz deze boeiende roman over een meisje van vlees en bloed. Als jong meisje komt Mireille vanuit dezelfde geboorteplaats als de grote schilder naar Parijs, om aldaar in een bordeel te gaan werken. Hoewel genereus in haar liefde voor de schilderende dwerg, grijpt ze haar kans wanneer een Argentijnse vleeshandelaar haar een glorieuze toekomst in Buenos Aires voorspelt. (>meer over dit boek bij uitgeverij Amerigo)

 

 

Johannes Vermeer

Meisje met de parel
Het Mauritshuis
Tracy Chevalier,  
Meisje met de parel

Susan Vreeland
Meisje in Hyacinth Blauw

Marcel Proust:  Het schilderij "Gezicht op Delft" kennen Fransen vaak door Proust's boek "Op zoek naar de verloren tijd". In dit boek laat Proust de schrijver Bergotte sterven, terwijl hij het schilderij bewondert in een museum in Parijs. Ook schilderijen van Giotto di Bondone, Sandro Botticelli, en Gentile Bellini komen er in voor. De website "A la recherche du Temps Perdu" behandelt dit uitgebreid.

Een schilderij van Vermeer speelt de hoofdrol in: 
Katharine Weber
: The Music Lesson.
"The Music Lesson is told in the form of a diary written by Patricia Dolan while she is alone in a primitive cottage in a small Irish village, "babysitting" a stolen Vermeer. The fictitious painting, also titled The Music Lesson, is both metaphor and catalyst in the story."

Van de website
Muziek voor het oog

 

Girl with a Red Hat  1665-66
Het meisje met de Rode Hoed
van de prachtige website, met heel veel informatie over Vermeer van Mystudio.com

John Bayley: The Red Hat
Prachtig kaft met het schilderij van Vermeer 'Girl in a Red Hat'. Het verhaal gaat over een meisje dat best veel op dit meisje lijkt. Eerst helft van het boek is ook geschreven in de eerste persoon, vanuit het oogpunt van het meisje - maar helaas kon ik de stutterende oude mannenstem van John Bayley niet uit mijn hoofd krijgen... niet erg geloofwaardig dussss... Desalniettemin, er zit toch op een of ander manier een behoorlijke spanning in het verhaal en ik moest wel doorlezen. Tweede helft van het boek is geschreven vanuit een andere hoek. Zonder te veel weg te geven wil ik zeggen dat het verhaal lijkt best wel op die van Enduring Love in vele opzichten... Ik vond het geheel best leesbaar maar uiteindelijk toch een beetje teleurstellend. Maar ach, misschien is het niet eerlijk om vergelijkingen te maken met zijn vrouw... want haar nivo haalt hij LAng niet natuurlijk. (Een Boekgrrl)

 

 

 


Frieda van Voorst

De in Italië woonachtige schilderes, die zich laat inspireren door foto's van rond 1900 houdt op de Boekgrrls website haar dagboek bij.


 

 

 

Kunst op diverse manieren in boeken

De 17e eeuwse schilderkunst

Tulpenkoorts (vertaling van Tulip fever) van Deborah Moggach gelezen. Kent iemand het? Het is het aloude verhaal van liefde en passie en bedrog, dit keer in het decor van 17e eeuws Amsterdam. Een al wat oudere, rijke koopman die al een vrouw en 2 kinderen heeft verloren en opnieuw is getrouwd met de knappe, jonge Sophia, besluit hun portret te laten schilderen. Sophia en de schilder beginnen een geheime verhouding. De merkwaardige periode van de tulpenbollen speculatie in de 17e eeuw speelt daarbij een grote rol. Ik vond het een heel leuk boek, goed geschreven, fraai tijdsbeeld, een aanrader. Je hebt het gevoel of je doordringt in die prachtige 17e eeuwse schilderijen met alledaagse taferelen uit die tijd. Het is niet een boek waar je nog mee rond loopt als je het uit hebt, of waar je nog lang over kunt praten, maar gewoon een lekker boek, vond ik.  (een boekgrrl)

 

Hypnerotomachia Poliphili

"The Hypnerotomachia Poliphili, with its unpronounceable title, indecipherable text, and unidentifiable author, is one of the most puzzling, enigmatic and fascinating books ever conceived. Since its publication (1499), it has surprised its readers with its vast knowledge of architecture and landscape and garden design, but also engineering, painting and sculpture. Part fictional narrative, and part scholarly treatise, the book is, in addition, an extreme expression of erotic furore, aimed at everything, especially architecture"

Een Venetiaans Geheim  (vertaling van The Rule of Four) van Ian Caldwell en Dustin Thomasson.
Een student aan de Universiteit van Princeton doet onderzoek naar bovenstaand boek. Terwijl zijn leven in gevaar komt leidt het hem naar de tijd van de Reformatie in Italië. 

 

 

Italië en de kunstenaars in de tijd van De Medici

Tanja Kinkel: de poppenspeler.
De hoofdpersoon komt in aanraking met
diverse kunstenaars die onder de bescherming van Lorenzo de Medici staan. Hij raakt gefascineerd door de opbloeiende kunsten in Florence en de daarmee gepaard gaande handel.

 

Beeldentuin Bomarzo Italië

Beeld van Bomarzo
Foto Michiel Koolbergen

"(...) Manuel Mujica Lainez liet zich door de beroemde beeldentuin van Bomarzo inspireren tot een literaire schepping. In zijn historische roman Bomarzo staat de 16de-eeuwse hertog Vicino Orsini centraal. Deze edelman ontwierp het wonderlijke park als een allegorie van zijn gekwelde bestaan dat zich afspeelde in kringen van condottieri, prelaten, hofjonkers, courtisanen en befaamde kunstenaars. Dankzij een sprankelende combinatie van fantasie en werkelijkheid, van historische gedegenheid en moderne psychologie, is Mujica Lainez erin geslaagd een fascinerend fresco te schilderen van de late renaissance in het turbulente Italië." (...)

Voor (heel veel meer informatie) kijk op de website van 
Menken, Kasander & Wigman Uitgevers.
Meer over de tuin van Bomarzo: 
Michiel Koolbergen: Het laatste geheim van Bomarzo
 

Hella Haasse: De tuinen van Bomarzo

 

Kunsthistorie en de Verdrijving uit het Paradijs

Michelangelo en de Verdrijving uit het Paradijs (www.christus.rex)

Rob Schouten: Lusthof
De hoofdpersoon, Han Termeer, in dit boek is een Kunsthistoricus die een proefschrift aan het schrijven is over de verdrijving uit het Paradijs. Van de achterflap:
Han Termeer stelt verwoede pogingen in het werk om zo spontaan, heidens en vanzelfsprekend mogelijk te worden en zet daartoe zijn religieuze afkomst en zijn vriendin op het spel. Terwijl hij zich met een zeker weelgevallen ziet ontaarden in een aards, zelfs bacchantisch wezen, blijven verstand en hypersensor onvermoeibaar en hinderlijk intact. En dat zijn functies die zich slecht verdragen met de toegang tot het paradijs.

Een boek dat de indruk geeft dat Han alles "overkomt". Zijn vriendin hoeft hem niet meer zonodig in bed, maar bepaalt wel dat ze een kind van hem wil (maar nog niet direkt). Hij wordt verleid en als alles hem te heet onder de voeten dreigt te worden, krijgt hij een baan in de Verenigde Staten aangeboden. Hilarisch hier en daar, maar je hebt de neiging hem af en toe een schop onder zijn kont te verkopen zo van: "doe zelf eens wat, beslis eens iets". 


Miniatuurschilders in het Osmaanse Rijk

Orhan Pamuk:  "Ik heet Karmozijn"

Het boek speelt zich af in het milieu van de Osmaanse boekverluchters en miniatuurschilders tegen het jaar duizend van de islamitische kalender.
'Als we door een Europees schilderij hadden gelopen liepen we nu via de lijst de afbeelding uit. Als we in een miniatuur in de stijl van de Heratse meesters hadden gelopen waren we nu op weg naar een plek waar God ons zag. En als we in een Chinese miniatuur hadden gelopen, hadden we de tekening in het geheel niet verlaten, want de Chinese miniaturen strekken zich tot in het oneindige uit.' (Recensie NRC)

 

Architectuur

Ken Follett: The Pillars of the Earth
De bouw van een kathedraal in middeleeuws Engeland. 
"However, those of my friends who are writers saw immediately how the building of the church would be the spine of the story and the focus for the lives of all the characters. I knew it had to be a long book. It took at least thirty years to build a cathedral and most took longer because they would run out of money, or be attacked or invaded. So the story covers the entire lives of the main characters." 
(Ken Follett op zijn eigen website)

All in all, this was a deep and beautiful work. I will probably never look at medieval architecture the same again, that's for certain! 
(Commentaar op de website The Rodent's bookshelf

 

William Golding: The Spire
A story about the construction of a cathedral spire. Jocelyn, dean of a cathedral, has decided to erect a 400-foot spire before his death. But its construction causes sacrifice of others, treachery, and murder.

Ross King: De Koepel van Brunelleschi 
De historische roman over de bouw van de kathedraal in Florence.
"Boven alles verhaalt 'De koepel van Brunelleschi' echter over de architectonische en technische vondsten van de kunstenaar. Hij is de eerste die een wiskundig bepaald perspectief op het platte vlak neerzette, hij verzon listige metselverbanden om de bakstenen koepel zo op te kunnen metselen dat deze niet in zou storten halverwege de bouw."
(Trouw Boekrecensies)

"Ik vond het een indrukwekkend verhaal . Na het boek heb ik Florence nietmeer bezocht maar van de zomer gaan we weer die kant op. Behalve de mooie schilderwerken in de Dom zal ik deze keer zeker ook aandacht besteden aan de Dom als bouwwerk. Het boek is een aanrader als je van details en sfeerbeschrijvingen houdt." (een boekgrrl)

Ayn Rand: De eeuwige bron
Deze enorme pil heb ik, af en toe tot m'n eigen verbazing, met veel plezier gelezen. En m'n voornaamste indruk is: wat een merkwaardig boek. Ben benieuwd of anderen dit boek ook kennen, en wat zij ervan vonden? En of het vergelijkbaar is met Atlas shrugged, dat ik nog heb liggen?
De eeuwgie bron vertelt het verhaal van Howard Roark, een talentvol maar eigenzinnig architekt, die zich afzet tegen de kennelijk in de VS tussen de Wereldoorlogen heersende architektonische mode om terug te grijpen op klassieke stijlen en gebouwen met allerlei klassieke frutsels en versiersels te ontwerpen. (meer)

Beeldhouwen

Pat Barker: Double Vision
Kate, een bevlogen beeldhouwster, is herstellende van een auto-ongeluk. Deze in zichzelf gekeerde, in eenzaamheid levende vrouw is door haar handicap gedwongen een assistent in dienst te nemen om haar te helpen bij het voltooien van een groot jezus-beeld. De plaatselijke predikant raadt haar aan Peter Wingrave in dienst te nemen, een knappe jongeman die bijklust als tuinman. Peter blijkt inderdaad een betrouwbare hulp maar zijn gebrek aan mededeelzaamheid en zijn onopvallende aanwezigheid nemen geleidelijk onheilspellende vormen aan. (meer)

 

Donna Leon: Alta Aqua

De Amerikaanse archeologe Brett Lynch was verantwoordelijk voor de  expositie in Venetië over de terrakotta soldaten van Xi'an en de Chinese begrafeniscultuur, waarbij de prachtigste vazen en beelden met de doden werden mee begraven. Als de kunst weer in China is ontdekt ze dat er stukken vervalst zijn en keert terug naar Italië om uit te vinden wat er met de originelen gebeurd is. In haar Venetiaanse apartement wordt ze in elkaar geslagen en krijgt het advies van haar aanvallers de zaak te laten rusten. Een spannende thriller waarbij de lezer heel wat 
Groter beeld op de website"the Mausoleum of the First Emperor of the Chin Dynasty and the Terra-cotta Warriors and Horses
meer te weten krijgt over de Chinese keramische kunst en er op de achtergrond ook operamuziek valt te beluisteren (de archeologe heeft namelijk een relatie met de operazangeres Flavia). Inspecteur Brunetti manoevreert weer op zijn Italiaans en wordt in dit verhaal nogal eens geconfronteerd met de Italiaanse machocultuur die niets van Lesbiennes moet hebben.

Interessante website met betrekking tot dit onderwerp: Chinaknowledge

      

Howard Norman: De Suppoost 
De vriendin van een jonge suppost in een museum in Halifax, Nova Scotia, vat in 1938 een obsessie voor een nieuw Nederlands schilderij van een joodse vrouw met wie ze zxich steeds meer identificeert. 
ISBN 0 330 37009 X

 

 

Elizabeth George: Zand over Elena
(
For the Sake of Elina)

Een spannende thriller waarin wordt geschetst waartoe een kunstenares in staat is als haar inspiratie, haar scheppingskracht verdwijnt. Als ze haar creativiteit gedood ziet door verraad. 
In het boek is James Whistler één van haar grote voorbeelden.
Allposters.com


 


Eisjen

 

Boekgrrls  

Laatste keer bijgewerkt: 16/11/06  Eisjen      

Terug naar top pagina