Boekgrrls binden boeken.         knipoog.gif (18403 bytes)


Op een gegeven moment is er op de lijst spontaan een discussie begonnen over het onderwerp boekbinden. Het begon met iemand die zei dat ze plakband gebruikt om de ruggen van paperbacks te verstevigen. (ja ja, niet echt literair, ik weet het, maar als je het over boeken hebt dan komt soms ook te buitenkant ter spraken...)

-------------------

Op de langere duur vergaat sellotape, wordt het brokkelig en bruin. Als een pocket je dierbaar is kun je het beter inbinden. Is niet moeilijk te leren. Een boekbindersboek geeft info genoeg en het is snel gebeurd.

Alle oude pockets waarvan de lijm was vergaan heb ik zo behandeld. Ze zien er prachtig uit. Alleen lijkt nu (ze staan er na het binden alweer een jaar of tien) het papier zelf te vergaan. Maar ja, niets is voor eeuwig...

-----------------

Ik val midden in deze discussie, maar een opmerking moet me van het hart. Willen jullie nooooiiit plakband gebruiken om boeken te repareren? Uiteindelijk gaat de lijm reageren met het papier waar het opgeplakt is, het plakband valt eraf en je houdt een lelijke bruine plek over op je boek. Vooral boeken die op papier zijn gedrukt dat nu aan het verzuren is, zullen er bijzonder onsmakelijk uit gaan zien, en je krijgt het er met geen mogelijkheid meer af.

Ik werk op de Afdeling Bijzondere Collecties van een ub en daar hebben we nog wel eens te maken met de dramatische gevolgen van boeken die in vroeger tijden gerepareerd zijn door welwillende gebruikers. 't Is werkelijk heel triest als je zo'n boek openslaat na een aantal jaren en de resultaten ziet.

Als je /toch/ iets wilt plakken, gebruik dan speciaal plakband voor boeken (merknaam ben ik even vergeten, 't zit in oranje vierkante doosjes). Dat is op de lange lange duur ook niet helemaal stabiel, maar in ieder geval beduidend beter dan plakband. Het glimt het niet zoals plakband en bovendien is het te verkrijgen in een doorschijnende variant, zodat je bijna niets ziet van de reparatie. Het is te verkrijgen in hobbyzaken die boekbindartikelen verkopen en kost ca 20,00 voor een hele grote rol. 't Lijkt veel, maar je doet er jaren mee en het is beter voor je boeken.

----------------

> Als een pocket je dierbaar is kun je het beter inbinden. Is niet moeilijk te leren. Een boekbindersboek geeft info genoeg en het is snel gebeurd.

wat een idéé!!! O dit ga ik een keer uitzoeken - ik kan me helemaal niet voorstellen hoe dat moet, kun je wat hints geven - of een goed instructie-boek titel aanbevelen??

----------------

>Kan je een goed boekbindersboek aanraden ?

>(Cursus wil /moet ik ooit nog gaan volgen.)

>De omslagen van mijn dikke, zware Van Dales vallen er haast af.

>Of ken je misschien een soort wonderlijm voor dit zware klusje ?

Zolang je niet aan het fijnere werk gaat als bewerken van leer, innaaien van katernen e.d. is elk boekbindersboekje goed. Elk boek behandelt hoe je van karton en linnen een nieuwe omslag moet voorbereiden, en hoe je die omslag met behulp van (verband)gaas en schutbladen om een boekblok bevestigt. Experimenteer met een pocket, en als dit lukt kun je aan de Van Dales beginnen! Oude omslag eraf, nieuwe schutbladen er in lijmen en dan de oude omslag er weer omheen doen.Altijd boekbinderslijm gebruiken. Heb je die niet dan is houtlijm het beste. Andere lijmsoorten tasten papier en karton aan.

------------------

>'t Lijkt veel, maar je doet er jaren mee en het is beter voor je boeken.

Dank je wel voor de tip. Ik wist niet dat het bestond. Een alternatief is om een sigarettenvloeitje te nemen (clubvloei - rijstpapier), het op de gewenste maat te scheuren (niet knippen, want de randen moeten rafelig zijn) en dit met een beetje houtlijm op de scheur te plakken. Deze methode kan alleen, als er geen lettertjes onder zitten. Voor scheuren in de marge en zo.

------------------

Ik ben inmiddels ook weer op de naam gekomen. Het heet Filmoplast. De gewone Filmoplast is doorzichtig, de Filmoplast P90 niet, maar wel veel sterker. Er is ook nog een gekleurde variant, voor het antieke spul. ;-)

Wist je dat rijstpapier ook door restaurateurs gebruikt wordt? En houtlijm is prima, evenals 'gewone' kinderlijm, Pritt enzo. Is nl. allebei zuurvrij.

-----------------

Dun boekje: Boekbinden thuis door K. Ribberholt en A. Drastrup,

Strengholt's Handenarbeid reeks no. 68.

ISBN 90 6010 4730 UGI 643

Erg goed boek: Het Boekbindboek door Jan Kiel/Ruud Löbler, Cantecleer handboeken XIII, ISBN 90 213 0737 5

Beide boeken dateren uit 1982, maar misschien nog antiquarisch te vinden of in de bibliotheek?

-------------------

Houtlijm is duurder dan wanneer je boekbinderslijm in een emmertje koopt, waarmee je nog meer fraaie dingen kunt doen, zoals plastificeren. Als je twee of drie lagen verdunde boekbinderslijm (tussentijds laten drogen) over papier heen smeert, dan ontstaat er een harde toplaag en wordt het papier stevig en vuilafstotend. Je kunt het dan gebruiken voor de omslag van een boek: rug en hoekjes van linnen, en (zelf)gemarmerd papier op de voor en achterkant. Staat heel mooi. En als je gaat fietsen of zeilen en je neemt een routekaartje mee dat aan beide kanten is ingesmeerd met twee laagjes verdunde boekbinderslijm, dan regent het niet nat. Wel goed laten drogen want anders kun je hem niet meer openvouwen... ;-)

------------------

>een geschikt boek vind om het boekbinden op te gaan oefenen,

Slik, wat als het nu meteen de eerste keer al goed gaat :-)

gemeen!! (;-o) maar ik snap ook wel wat je bedoelt. Ik heb gisteren ook een controlerende oog over de inhoud van mijn boekenkast laten gaan - genoeg boeken die schreeuwden - "Mij, mij - IK wil gebonden worden - alstublieft, ik wil een facelift, ik wil weer trots naast die jonge honden staan, ik wil niet dat iedereen meteen ziet dat ik zo oud ben en/of zoveel geleefd heb (ook al weet ik dat het betekent dat er wel veel van me gehouden is). Ik wil een nieuw jasje - een mooie lettertype die liefelijk over mijn ruggegraat streelt, speciaal gekozen voor MIJ."

Dit wordt een nieuw tijdverdrijf voor mij - hier ben ik van overtuigd. Ik krijg steeds meer ideeën hierover. Mijn Golden Notebook voorzien van een goud gekleurd jasje en alle losse hapjes paginas weer stevig verankeren. De bijna evenveel uitgeleefde Even Cowgirls get the Blues chique in het donker blauw steken. Zou ik ook de titels machinaal kunnen borduren op stof en daarvan een harde kaft maken? En dan de mogelijkheden om mooie persoonlijke kado's te maken.....................eh, sorry dames - ik wijd uit geloof ik, maar ik wilde even laten weten dat ik heel blij ben met ... Elisa(?)'s eerste tip over de mogelijkheden om zelf boeken te binden. Wie had ooit gedacht dat bij de Boekgrrls je zelfs anders kunt gaan denken over de BUItenkant van je boeken...

----------------

Boekbinden is Erg leuk om te doen, vind ik. Maar kapotte paperbacks repareren,.. lijm je die ruggen dan op linnen? en blijft dat zitten? Ik heb alleen maar ingenaaide boekjes gemaakt. (heel eenvoudig hoor) Ik kreeg laatst van mijn vader zijn boekbindspullen die hij zelf had gemaakt, o.a. een "naai-bank" en een pers. Hij dacht niet dat hij het nog weer ging doen en het mocht niet in ongeďnteresseerde handen komen. Door de mails over boekbinden krijg ik weer jeuk in mijn handen. Wie weet..

---------------

ik heb ook net een hele gesprek gehad met mijn locale antiquair (heet dat zo? - 2e hands boekwinkel eigenaar) over boekbinden, nadat ik hem gevraagd had of hij boeken hierover had. Niet dus, ze zijn heel erg gewild en zodra hij een heeft heeft hij een lijst van mensen die het willen hebben. Maar hij vertelde wel dat hij een paar jaar geleden een cursus deed bij de Uitwijk en gaf mij een telefoonnummer.(ik schrijf het hier meteen bij, want dat stukje papier raak ik gehaaid kwijt - 2533420). Hij had het ook meer over het innaaien van bladzijden en wist dus niets van oude paperbacks omtoveren. Ik heb wel een paar boeken van de bieb kunnen lenen, maar of ze echt de goede zijn weet ik nog niet.

--------------

En als je toch gaat shoppen, koop dan meteen wat zijden leeslint. Niets zo heerlijk dan leeslintjes in gebonden kookboeken! Leg het boek open zodat de rug rond staat in zijn omslag en plak met een beetje houtlijm de lintjes vast tegen de rug. Even aandrukken en goed laten drogen.

>Boekbinden is Erg leuk om te doen, vind ik. Maar kapotte paperbacks repareren,.. lijm je die ruggen dan op linnen? En blijft dat zitten?

Nee, je lijmt de rug op verbandgaas. Je haalt eerst de kaft van het boekblok af. Voorflap, achterflap en het ruggetje. Dan zet je het boekje in een bankschroef en krabt voorzichtig de vergane lijmresten van de rug. Nu smeer je de rug in met boekbinderslijm en legt er in de lengte verbandgaas (of boekbindersgaas) overheen, zodanig dat aan beide kanten anderhalve centimeter oversteekt en vrij blijft hangen. Sop het verbandgaas nog even goed vast met lijm en zet de rug dan tussen twee plankjes in lijmklemmen of bankschroef.

Om de rug niet aan de plankjes te laten plakken gebruik ik van dat ingevette bakpapier waaraan niets blijft kleven, of papier waarop etiketjes hebben gezeten (met zo'n gladde ondergrond) Verder hier uitleggen wordt wat ingewikkeld want het is makkelijker met tekeningetjes erbij. Het is namelijk helemaal niet moeilijk. Zal ik een hoekje op mijn website maken?

---------------------

Een hele tijd geleden heb ik een boekbinderscursus gevolgd en dat was heel erg leuk! Je hoort dan ook dat er niet veel mensen meer zijn die dat kunnen.De leraar die de cursus gaf, gaf het met hart en ziel. Liet ons ook die mooie gevlamde voor en achterkanten maken.

Ik proef uit alle email zo'n ontzettende hartstocht, het voelen van een boek in je handen, de geur die uit een boek opstijgt, het verdwaasd op straat kunnen lopen met alles nog in je vezels.

Juist wij zouden in staat moeten zijn om zoiets in stand te houden. ik heb het niet in de vingers, maar bezit een volledige kist met allerlei gereedschappen (niet heel uitgebreid) en een eenvoudig boekje erbij. Het staat in mijn kast en ik zou dit met liefde willen overdragen

----------------

Twee aardige links gevonden over boekbinden

http://holly.colostate.edu/~sheilas/

http://www.cs.uiowa.edu/~jones/book/

----------------

>wat een tips allemaal - wij hebben eigenlijk geen boek meer nodig als je zo doorgaat - en ja, website boekbinding hoek - graaaaag. (maar wat is je websiteadres dan?)

Heb een eerste poging gewaagd. Morgen verder

http://www.xs4all.nl/~elisa/hoofdindex.html

Prachtig, prachtig. Heb je meteen bij mijn favorieten gezet. Ga alles op mijn gemak bekijken als ik tijd heb.

----------------

en inderdaad - op de bovengenoemde site is er een prachtig geďllustreerd soort beginners cursus voor boekbinden te vinden. Misschien als er straks grrls zijn met hun eerst praktische ervaringen achter de (boek)rug dan kan er wat meer verhalen hierop volgen.

>Als Mattheuspassion verslaafde liep ik gisteren door Naarden en zag daar een winkel waarboven een grote bord hing met "Handboekbinderij" er op. De winkel heet Faust, Marktstraat 36, 1411 EA Naarden, tel. 035-6943076. Ze verkopen alles wat je voor boekbinden nodig hebt. Ik heb een vel gemarmerd papier gekocht voor ƒ 6,95.

> > En wat wil het toeval, zag ik afgelopen weekend niet een aankondiging van een workshop van 1 dag bij de Volksuniversiteit Utrecht voor het raam hangen?!. Ik geloof eind mei, maar zeker weten doe ik het niet.

> kun je het navragen?

Kijk hier even:

http://www.volksuniversiteit.nl/utrecht/9V304.html

Zo moet je direct bij het boekbinden uitkomen, er zijn workshops en lang lopende cursussen!

Elm@

april '99

                    Terug naar top pagina