Een boek uit de Bieb

knipoogtrans.gif (7302 bytes)

Soms heb ik van die momenten in de bieb waarvan ik helemaal radeloos word. Daar sta ik daar dan en ik voel de druk van al die boeken om me heen die ik zomaar mee naar huis mag nemen om te lezen, maar ik moet beslissen wElke... Het lukt me nooit om "ff snel" wat te halen. Ik ga daar eerst altijd gedecideerd naar de pjoeters om een titel uit te zoeken en om dan regelrecht er op af te gaan (vandaag Bridget Jones's Diary – ik moet hem toch uiteindelijk gewoon een keer lezen om te weten waar het over gaat) maar het komt zelden voor dat dat boek er is... Vandaag dus ook niet. Dan ga ik maar tussen de boeken lopen. En dan ben ik verloren. Ik blader in iets - ik pak enthousiast een ander en zet het dan terug omdat ik het lettertype te groot en lelijk vind. Ik zit met een ander in een van de raam niches die over de Oude Gracht kijken en  dan ga ik kijken naar de mensen die voorbij lopen, die op de trappen van het gemeentehuis zitten... en dan lees ik een stukje, maar dat is Ook niet wat ik vandaag wil.

Terug naar de pjoeters omdat er een andere titel in mijn hoofd opdoemt die ik ineens mOEt zoeken. Nee, die is er ook niet "uitgeleend tot ver voorbij vandaag lieverd, ga maar een andere pakken..." Terug naar de boeken... ach ja, laat me maar kijken of er toch misschien bij de B... yes! yes! a new Iain Banks! Zonder de M ertussen - Zwart Wit omslag - mainstream dus, geen sf. Haha! ik heb hem! Van mIJ is die, van mIJ!! Tralala... Mevrouw de biebmiep, ik hou van jou, I Love your Library, ik... Ff dimmen, dit is een bieb, geen XTC feessie of zo. Heel serieus reken ik de 2 kwartjes af, pak een paar gratis boekenleggers over literary boottochten in Utreg mee en ga heel vrolijk diverse mooie baby sokjes in de Hema kopen voor diverse kleine voetjes voordat ik helemaal tevreden naar huis fiets.

Paar uur later op de bank met Banks, een grote kop koffie, een warme krentebol met brie en tomaat, en een uitgeputte Banquo naast me op de vloer, sla ik Song of Stone open.

oh...... koffie wordt vastgeklemd. Helft van het broodje blijft op het boordje... Ik heb wel één eerder boek van Banks gehad dat ik niet in kon komen (Canal Dreams - snapte ik er niets van - misschien moet ik het nog een keer proberen ) Maar met deze is er iets anders aan de hand.

Van het stukje voorin geplakt van de bieb: "2 oorlogsvluchtelingen uit een niet nader genoemd land worden gedwongen terug te keren naar hun kasteel, waar zich vervolgens gruwelijk geweldadige scènes afspelen."

Boek begint met een omschrijving van een weg vol vluchtelingen. Een strOOm vluchtelingen. Het is onmogelijk om het te lezen zonder dat er Kosovo beelden verschijnen in mijn hoofd. Zonder de realisatie dat wat ik lees, waarschijnlijk, met weinig variatie, zich NU afspeelt niet zo heel ver hier vandaan. Boek is 2 jaar geleden uitgekomen. Jaja, ik weet het - vluchtelingen zijn niets nieuws, maar het doet bijna pijn om deze tijdloze beschrijving van de ellende van die mensen te lezen, terwIJl het allemaal zo actueel is. Met holocaust verhalen kan je jezelf tenminste troosten met de gedachte; het is allemaal geschiedenis. (Ja, mAg ik soms een struisvogel zijn als ik een boek lees of het journaal kijk?)

20 bladzijden heb ik gelezen. Ik wil verder, maar moet even pauze nemen Ik heb er nu al hartkloppingen van gehad - ik dacht eerst dat die schreeuwen van ... "another sobbing scream comes from the small huddle of men ahead of the truck" waren van een vrouw die verkracht werd – Ze waren van een soldaat die een buikwond schot had - hij wordt – op dramatische wijze - uit zijn misery geholpen door de vrouwelijke luitenant. Dit belooft natuurlijk veel "sterke vrouw" dingen, maar is tegelijkertijd zo ... angstwekkend.... sorry, ik weet niet wat ik hiermee moet. ... To misquote het, op één na, meest overquoted Star Trek stukje

"It's life Jim, but not as we know it." : "It's Banks Grrls, but not as I know him..."

Elm@

 

Terug naar top pagina

Laatste keer bijgewerkt: 16/11/06   Eisjen: http://home.wxs.nl/~vdk/