Aanbevelingen voor de
Leeslijst van september 2007 t/m februari 2008


 

Abdolah, Kader: Het huis van de moskee
Allan, C: Poppy Shakespeare
Chatwin, Bruce:
In Patagonia
Eggers, Dave:
Wat is de Wat
Enquist, Anna
: De Thuiskomst
Fresco, Louise:
De kosmopolieten
Faulkner, William: Sound and Fury
Green, John
: Het grote misschien
Luyendijk, Joris
: Het zijn net mensen
McEwan, Ian
: Aan Chesil Beach
Mercier, Pascal: Nachttrein naar Lissabon
Ondaatje, Michael: Divisadero
Shriver, Lionel: Waar is het fout gegaan
Arie Storm
: Gevoel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


                        


C. Allan.
Poppy Shakespeare
Het is voor het grootste deel een autobiografisch verhaal. Ben van plan het in de komende weken te gaan lezen.

N is al dertien jaar patiënt in Dorothy Fish, een inrichting in
Noord-Londen. Dag na dag zit ze te roken in de gemeenschappelijke ruimte  en net als alle andere patiënten hoopt zij nooit uit de inrichting ontslagen te worden.
Dan wandelt Poppy Shakespeare binnen met haar minirok en stilettohakken. Ze weet zeker dat ze hier niet thuishoort en is vastbesloten terug te keren naar haar gewone leven. N is verbijsterd door Poppy's houding, maar besluit haar toch te helpen. Samen verzinnen ze een manier om Poppy uit de inrichting te krijgen. Maar zijn ze gek genoeg om het systeem te
beduvelen in een wereld waar gekte de normaalste zaak van de wereld is? Op een geestige, sprankelende en ontroerende manier beschrijft Clare Allan waanzin van binnenuit en trekt de grenzen tussen gezond en geestesziek in twijfel.

Hee, hier heb ik over gelezen en het trok inderdaad mijn aandacht. Ik geloof dat de schrijfster het (begrijpelijk maar) wel jammer vond dat ze altijd in eerste plaats als patiënt wordt benaderd ipv als serieus schrijfster wanneer het over haar boek gaat.

Stond een prachtig stuk over in de VPRO-gids. De schrijfster heeft jaren in een psychiatrische inrichting gezeten. Schreef daar boeken en niemand  wilde die lezen (want toch gek). Voor ze ontslagen kon worden moest ze eerst "beter" zijn maar om "beter" te worden moest ze de artsen eerst overtuigen van het feit dat ze iets mankeerde. Ze haalde heel interessante onderzoeken aan van een Universiteit die een stuk of wat studenten liet opnemen in een inrichting zonder dat ze daar wisten dat het om "gezonde" mensen ging. Bij vrijwel allemaal werd voldoende reden gevonden om ze te houden als patient. Daarna ging de inrichting een uitdaging aan van de Universiteit. Die laatste zei dat ze in een half jaar tijd een zooi studenten zouden sturen en daagden de inrichting uit om de verlakkers te herkennen. Na een half jaar zei de inrichting dat ze 20 neppers hadden herkend en niet hadden opgenomen. Vervolgens maakte de Universiteit melding van het
feit dat ze niemand hadden gestuurd.


 

Terug naar top pagina

 

 



Bruce Chatwin: In Patagonia (1977)

Ik schreef dit stukje een tijdje geleden en Eisjen zette hem
op de site. Vorige week tijdens 'het laatste Doornsche Boekenuitje' hadden een aantal grrls het idee om het boek te nomineren voor de leeslijst - voor November misschien - kan ik nog een keer samen met jullie lezen voordat ik daar naar toe ga. Ik ga verder geen verkooppraatje maken, niet iedereen houdt van reisboeken, maar dit is geen gewone reisverhaal, het is een belEving...

Terug naar top pagina
 

 


 
Dave Eggers: Wat is de wat

Ik wil graag nog een aanbeveling doen . Het boek 'wat is de wat' van Dave Eggers lijkt me echt een boek om samen te bespreken, en ik wil het zelf natuurlijk ook graag lezen. Ik zag dat Jop al een verslag gemaakt had, en ik mag het van haar gebruiken om te laten zien wat voor boek het is. Dat vinden jullie hier.
Marjo

 

Terug naar top pagina
 

 


 
John Green: Het grote misschien


Lijkt me een geweldig boek met vele aparte personages. Het gaat over liefde en vriendschap, maar er wordt ook gefilosofeerd over religie en Het Leven. Een korte samenvatting:

Miles Halter is gefascineerd door 'Famous Last Words' én hij is zijn saaie leventje thuis meer dan zat. Hij schrijft zich in voor een kostschool in Alabama en gaat op zoek naar 'Het Grote Misschien', zoals ook de dichter Rabelais op zijn sterfbed deed. Eenmaal aangekomen op Culver Creek maakt Miles kennis met zijn kamergenoot Chip Martin - de Kolonel - en met Alaska Young. Slimme, grappige, mooie, onvoorspelbare, sexy Alaska, voor wie Miles als een blok valt en die hem Het Grote Misschien in katapulteert - Miles ontredderd achterlatend. Het Grote Misschien is een meesterlijk debuut over vriendschap, grenzeloze verliefdheid en volwassen worden. Het laat zien welke onuitwisbare invloed de ene mens op de andere kan hebben en roept reminiscenties op aan die andere sensitieve, maffe en onvergetelijke jongvolwassenen uit The Catcher
in the Rye en Dead Poets Society. (Bron:
http://www.vanstockum.nl/product.php?id=1700188 )

Het is uitgegeven als een 15+ boek, maar op diverse websites
( bv. http://www.bookslut.com/fiction/2005_05_005662.php ) wordt er over gediscussieerd of het nu young adult fiction is of 'gewone' adult fiction. Daarom denk ik dat dit boek prima mee kan doen voor de bookgrrls nominaties, ook zonder KJB lijst.

Voor een interview met de schrijver over dit boek zie:
http://us.penguingroup.com/static/rguides/us/looking_for_alaska.html

Website van de schrijver: http://www.sparksflyup.com

 

Terug naar top pagina

 

 


 

Srhiver, Lionel
Waar is het fout gegaan
We need tot talk about Kevin

Ik ben net bij de boekgrrls gekomen en wilde een boek nomineren voor de leeslijst. Ik was verbaasd dat het boek 'We need to talk about Kevin' van Lionel Shriver niet is besproken. Het is een van
de beste boeken die ik in de afgelopen jaren heb gelezen. Het raakt vrouwen erg, het gaat over een moeder, haar ambigue gevoelens ten opzichte van haar familie en ze vraagt zich af in hoeverre ze heeft bijgedragen aan het monster dat haar zoon is geworden... Erg aangrijpend en realistisch.

In Engeland werd Waar is het fout gegaan uitgeroepen
tot Booksellers Book of the Week en won het de
literaire Orange Prize.

 

Terug naar top pagina

 

 


 
Arie Storm: Gevoel

Ik wil graag een boek van Arie Storm nomineren, omdat 'de bruid en de kogel' me goed bevallen is. Maar die is van erg recente datum, dat is misschien een probleem. En ik lees liever een boek dat ik nog niet gelezen heb, dus kies ik voor deze:

Uitgever Prometheus
ISBN 904460368X
Plaats Amsterdam
Jaar 2004

flaptekst:
De hoofdpersoon van Gevoel, een man van bijna veertig, had altijd gedacht dat hij onverschillig zou staan tegenover het overlijden van zijn vader Wanneer zijn vader plotseling sterft, blijkt deze gebeurtenis hem toch niet onberoerd te laten. Integendeel. In een adembenemende stijl brengt de hoofdpersoon verslag uit van de gekte waarin hij wordt ondergedompeld. Of is hij normaal en is de wereld om hem heen op een onverklaarbare wijze op hol geslagen? In een ontroerend verhaal wordt de lezer meegevoerd van een woning in Amsterdam naar een huis in Haarlem, waar de hoofdpersoon uiteindelijk wordt geconfronteerd met zichzelf.

 

Terug naar top pagina

 

 


 


 

 

Vorige leeslijsten

Huidige leeslijst

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 23/07/07  Eisjen

Terug naar top pagina