Aanbevelingen voor de leeslijst van de eerste helft van 2000


knipoogtrans.gif (7302 bytes)

Allison, Dorothy; The Cavedweller (Holbewoonster - Atlas uitgeverij)
Rock en roll en sterke vrouwen in Carolina USA.Jan Donkers in het NRC van 29 mei 1998 over dit boek:"Maar wat een schrijfster, deze Dorothy Allison. Ze beschrijft dit matrifocale milieu van white trash met zoveel subtiliteit en vanzelfsprekendheid, met zo'n aangenaam gebrek aan ironie en superioriteit dat ze al na twee romans haar naam heeft gevestigd als een van de nieuwe zuidelijke storytellers (...). Dit verhaal zou zichoveral in de VS kunnen afspelen maar toch is het onmiskenbaar het zuiden, met zijn onderklasse-cultuur van minderwaardigheidsgevoel, richtingloosheid (...) en een sterke neiging tot bonding als overlevingsstrategie, vooral onder vrouwen."

Bayley, John; Iris
Een biografie, een liefdes verhaal, en ook veel uitspraken over kunst, schrijven, en dat Alzheimers verhaal ook  natuurlijk.

Coetzee, J.M.: Disgrace
David Lurie, middle-aged and twice divorced, is a scholar fallen into disgrace. He has an impulsive love-affair with a student but  when the affair sours, he is denounced and summoned before a committee of inquiry. As a result David resigns his job and   retreats to an isolated smallholdding owned by his daughter  Lucy. For a time his discordant life seems to harmonise. But the balance of power in the country is shifting. In this novel the South African writer Coetzee shows great psychological insight nd he conveys it with a brilliant writer's mastery of tension and elegance.

Constant, Paule; 'In vertrouwen' (Confidence pour confidence)
'In vertrouwen' is in 1998 geschreven en in november 1999 in vertaling door Jeanne Holierhoek in Nederland uitgegeven. Over het boek :'Na afloop van een congres brengen vier vrouwen de uren voor het vertrek door ten huize van de organisatrice. Achter gesloten deuren maken ze de balans op van een leven dat ze naar hun hand wilden zetten, maar dat hen toch ontglipte. Er is verbondenheid, er is verbittering, er zijn aanvallen in de rug en onder de gordel, er wordt gelachen en pijn gedaan en er is de gemeenschappelijke teleurstelling in de liefde.

In deze briljant gecomponeerde, eigentijdse satire vertelt Paule Constant over de soms onbegaanbare wegen die de geemancipeerde vrouw moet gaan.

Cunningham Michael; De Uren (The Hours)
Een verbeeldingsvolle variatie op plot en stijl van Mrs Dalloway Woolf schreef Mrs. Dalloway in 1923 toen ze van een inzinking herstelde. In 'The Hours' - ooit de werktitel van Mrs. Dalloway - beschrijft Cunningham hoe Woolf vecht tegen de waanzin en hoe zij het verhaal van Clarissa Dalloway telkens aanpast.

Cunningham introduceert ook Mrs. Brown een 'groene weduwe' die in het Los Angeles van 1949 op de rand van waanzin verkeert. En een lesbienne op leeftijd, Clarissa, in New York. Cunningham beschrijft de vrouwen met al hun kleine en grote gedachten op een ontroerende manier.

Destremau, Yolaine; Vallende Engel (Jours de souffrance)
Een magisch realistisch suspense verhaal met engelen in de hoofdrol. Een vrouw neemt zich voor een studie over engelen te schrijven. Op de 7e etage van haar flatgebouw ontruimt de vrouw een ongebruikt rommelkamertje, installeert er een tafel en een stoel en koopt papier. Op een dag schuiven er, voor de ogen van de vertelster, van buitenaf, zoekende handen tussen de luiken door, tastend naar een envelop. En dan......

Dichter, Wilhelm; Paard van God (Querido)
Over de gruwelen van WO II. Zegt de schrijver zelf: "Ik wilde een nieuwe taal ontdekken, ik wil de lezer hoop geven." Wilhelm Dichter is een amerikaans-poolse schrijver die op latere leeftijd met dit boek debuteerde. Dichter beschrijft in een sobere en tegelijk verrassende stijl over het leven van joden, polen, oekrainers naast elkaar. Totdat WOII uitbreekt. In 1939 annexeerden de Russen de provincie en twee jaar later vielen de Duitsers binnen. We beleven de gebeurtenissen via de jongen Wilek.

Glastra van Loon; Passievrucht
Armin Minderhout heeft een zoon van 13 en hoort in het ziekenhuis dat hij al zijn hele leven onvruchtbaar is. Dus is zijn zoon niet zijn zoon. Er volgt een verbeten zoektocht naar de vader/dader. De moeder kan hij het niet vragen, die is tien jaar eerder gestorven. Glastra van Loon won in oktober de Generale Bank literatuurprijs en is een oud klasgenoot van een van de boekgrrls.

Gowdy, Barbara; Vallende Engelen
Ik nomineer hierbij Falling Angels van Barbara Gowdy. Net uit, en ik sta te popelen om weer opnieuw te beginnen... Terwijl ik nog nooit een boek 2x heb gelezen zonder dat er zo'n 10 jaar tussen zat! Gowdy is een jonge Canadese schrijfster die absurde situaties weet te brengen alsof ze alledaags zijn, die gruwelijke gebeurtenissen laat plaatsvinden *bijna* zonder dat je d'r erg in hebt (maar natuurlijk dringen ze net nog in volle ernst tot je door) en die je tot in je hart weet te raken. Nou ja, mij wel dus.

Falling Angels gaat over drie puberzussen in een gezin... - zoekend naar de juiste omschrijving zie ik op de achterflap dat The Observer het perfect heeft verwoord: "the family that goes mad together stays together". Sprak me op voorhand niet direct aan: pubers (blij dat dat al weer geruime tijd achter mij ligt), maar niet een seconde voelde ik de desinteresse waar ik bang voor was. En natuurlijk is er *ook* nog het mysterie van de baby & Niagara Falls...

You wanna read this!

Grass, Gunter; Mijn Eeuw.
Mijn eerste nominatie is Mijn eeuw van Gunter Grass. De tekst op de achterflap moet de aanbeveling zijn, want ik heb het boek nog niet gelezen.

"Mijn eeuw is een boek vol verhalen, negenennegentig om precies te zijn: negenennegentig verhalen over de negenennegentig afgelopen jaren van de ten einde lopende eeuw. Door de ogen van telkens weer andere mensen vertelt Gunter Grass over grote gebeurtenissen ogenschijnlijke onbenulligheden, over technische uitvindingen en wetenschappelijke ontdekkingen, sportieve en culturele prestaties, grootheidswaan, vervolging en moord, oorlog en catastrofen, en over telkens weer een nieuw begin. Met elkaar leveren deze verhalen een levendig en verrassend afgerond beeld op van deze gruwelijke, fantastische eeuw." En dit alles in 250 pagina's. Jullie begrijpen dat mijn verwachtingen hoog gespannen zijn. Ik ben benieuwd naar het beeld dat Gunter Grass van deze eeuw heeft. Dat hij een prima en kritische verteller is heb ik gemerkt bij het lezen van de Transigeer Trilogie.

Houellebecq,Michel; "Elementaire deeltjes"
Oorspr. titel "Les particules élémentaires" (1998), vert. Martin de Haan (Arbeiderspers, 1999) Deze "politiek incorrecte" roman, de tweede van de Franse auteur Michel Houellebecq (1958), heeft in Frankrijk veel stof doen opwaaien. Door een dubbelportret van twee halbroers, Bruno, een aan seks verslaafde hedonist, en Michel, een gevierd moleculair bioloog die onderzoekt hoe de mens zich door kloning kan bevrijden van het verlangen, beschrijft Houellebecq even genadeloos als humorvol het morele bankroet van de westerse beschaving van na mei 1968.

Kay, Jackie; Trumpet
is wel fictie, maar op een ware leven gebaseerd. Schijnt ook al een Nederlands vertaling van te zijn.

"De debuutroman Trumpet van de Schotse schrijfster Jackie Kay, die eerder twee dichtbundels publiceerde, gaat over een beroemde jazztrompettist, Joss Moody, van wie na zijn dood blijkt dat hij een vrouw was. (...)

Jacky Kay toont in haar debuut een imposant inlevingsvermogen in haar personages en het talent om gemakkelijk van schrijfstijl tee wisselen. Bovendien roept ze met weinig woorden roerende beelden op, aldus Sietse Meijer in de Volkskrant."

Mak, Geert; De eeuw van mijn vader

jee wat kan die man schrijven.... okee het zal wel journalistiek wezen, maar toch...

Minco, Marga
Bv. met Marga Minco aan wie de Annie Romeijnprijs is toegekend.
Aan deze aanbeveling was geen titel aan toegevoegd, dus waarom niet een klassieker herlezen? Het bittere kruid...

of:

Mooi en onthutsend staat er op de banner van 'Nagelaten Dagen'  - een schitterend kleinood over een zoektocht naar het verleden.

Of:

De Val
De 84 jarige Frieda Borgstein bewoont een klein appartement in een modern bejaardentehuis. In haar levenheeft zich een calamiteit voorgedaan waarvan zij nooit meer is losgekomen. veertig jaar later zal deze onontkoombaar een even bizar als noodlottig vervolg krijgen.

Wust, Lillie; Aimée & Jaguar
Terwijl geallieerde vliegtuigen de Duitse hoofdstad bombarderen, beleven de Berlijnse huisvrouw Lilly en de lesbische Felice hun finest hour in de liefde. Dat Lilly met een nazi-soldaat is getrouwd en Felice joods is, maakt hun liefde tot de ultieme vorm van dansen op de vulkaan. Aimée & Jaguar is gebaseerd op het gelijknamige boek van Erica Fischer over de nu 85-jarige Berlijnse Lilly Wust, die in de oorlog een liefdesrelatie had met de joodse Felice Schragenheim..... 

transwurmli.GIF (2800 bytes)

Boekgrrls

 

Laatste keer bijgewerkt: 08/01/01  Eisjen

Terug naar top pagina