Pozie en Sculptuur 2004
"Een krachtige dag"


knipoogtrans.gif (7302 bytes)

Hoewel ik het wl zou willen, lees ik eigenlijk zelden gedichten. Eens in de zoveel tijd begin ik vol goede moed aan een bundel, maar dan lees ik alsof het om proza gaat; veel te snel. Onder leiding van Edith lukte het wel: rustig luisteren, nog eens lezen en een beetje kauwen op zo'n gedicht. Hoop dat ik in m'n eentje af en toe diezelfde rust kan opbrengen.

Dankzij Eisjen gingen de sculpturen leven. Erg mooi vond ik je uitleg bij de sumo-worstelaars en de zeemeermin met benen: deze twee sculpturen zullen me waarschijnlijk het langste bijblijven. Ik vond 't een hartstikke leuke dag en vond 't vooral erg bijzonder om de stemmen van al die verschillende grrls te horen. Heb er voor mezelf eens bij stil gestaan en op basis van mails vorm ik me eigenlijk geen beeld van het uiterlijk van 'ons', maar wel van al die verschillende stemmen. Via deze weg dus ook nog even een bedankje aan Marieke: door jouw overredingskracht heb ik nu eindelijk eens een IRL meegemaakt en al die stemmen in het echt gehoord.

Wie weet tot weer eens ziens!
Annemarie

Het leven kent veel mogelijkheid tot genieten. Sommige genotterijen zijn leuker in gezelschap. Voor mij hoort het lezen van pozie daarbij. Onder Edith's professionele leiding - ze geeft ons n sturing n veel ruimte - hebben we weer een aantal gedichten onder de loep genomen. Te kort, helaas. Het smaakt naar langer en meer - zoals wel vaker bij genotterijen :-)) Bij beeldende kunst worstel ik altijd met het dilemma 'moet de kunst voor zich kunnen spreken of mag ik het verhaal van de kunstenaar nodig hebben'? Ik ben er nog niet uit. Feit is voor mij dat de bevlogen toelichtingen van Eisjen grote meerwaarde hebben. Na de beelden van vorige jaar, waar ik echt laaiend enthousiast over was, kon het alleen maar tegenvallen. Daar heb ik me dus maar niet druk over gemaakt. Ik vond het met elkaar slenteren, oordelen, vragen stellen, weer even heerlijk. Mijn foto's zijn niet bijzonder. Het was toch wel erg donker, onder de bomen. En de aardse zaken: buffet met de grrls, heerlijk gezellig, met al bijna oude bekenden, leuke weerziens en interessante eerstelingen. Om met Inge de Bruijn te spreken (we hebben 25 seconden de TV nog even aangehad): toppie! Toen met Else naar huis en daar nog wat flink bier gehesen onder toeziend oog van Mart Smeets.

Tot de volgende keer!
Ina

Wat was gisteren een krachtige dag! Ik voel het nog, overspoeld door impressies van mensen en gerechten, gedichten en beelden. Het is net alsof je een boek heel snel hebt gelezen omdat het je boeide, maar toch wil je het herlezen om er dieper in te gaan. In iedere geval heb ik de foto's, de gedichten van Edith, jullie mails en mijn gedachten om aan deze dag terug te denken. Edith en Eisjen wil ik graag bedanken voor hun hartelijke inzet. Ik heb de voorgedragen gedichten opnieuw gelezen en waarbij de prikkels/impressies van het eerste moment -- tijdens het voorlezen vielen de gedichten als druppels water over mij heen -- veranderden in meer bezonken gedachten. Mooie gedichten, veelzeggend en heel duidelijk beschrijvend. Herman de Coninck blijft mij het meest aanspreken - misschien door zijn raadselachtige ontboezemingen en door zijn woordenspel. Nogmaals dank aan Eisjen die mij overgehaald heeft om bij jullie aanwezig te zijn. Ook de ontspannen vrouwelijke ambiance is te danken aan alle girrls die iets van zichzelf aan dit moment en daarmee ook aan mijn individu hebben bijgedragen.

Ik heb iets meer dan zeventig foto's gemaakt - foto's waarvan soms het licht gecorrigeerd moest worden of die een beetje rechtgezet moesten worden. Zij zijn bijna klaar, dus ze komen eraan.

Groet,
Daniela

wat kan ik er nog aan toevoegen......!? Heb vandaag weer net zo'n fijne dag meegemaakt, met vriendinnen geroeid op de Nieuwkoopse Plassen, met picknick en onverwacht prachtig weer, net als zaterdag : een perfecte dag met een mooi programma met goede vrouwen! Allemaal bedankt!

Karin, nasudderende grrl

Ik kom als spuit elf achter jullie aan, ben pas een uurtje thuis en heb tijdens de autoritten tijd gehad om indrukken te verwerken. Jullie impressies stonden in tweevoud op het scherm, want laptop heeft bij zoon gelogeerd die mijn jopzadres weer naar boven heeft kunnen halen. Dat er inmiddels 246 boekgrrlsmailtjes zijn gearriveerd kan ik dus ook door twee delen, toch wel een beetje een opluchting, want ik heb niet dat soepele deleten over me. Ik mis een verwacht mailtje van Mart waardoor we nog steeds niet weten of ze verdwaald is onderweg. Mart, stel mammie even gerust!! Ja, wat een dag was het weer. Ik vond Daniela's typering de treffendste: een krachtige dag. Hoe een ongebruikelijke typering veelzeggender kan zijn dan de gangbare. Aan mij is conceptuele kunst niet besteed, voor ideen zie ik liever woorden, maar er was ook spekkie voor mijn bekkie, het zeemeerminnetje-met-de-beentjes zweeft me nog steeds voor ogen. Die kleur !! Ze lag er z mooi bij in haar glazen kistje. Dat ze van die bedachte zuurstofflesjes als vlechten aan haar hoofdje droeg, nou ja.. Op Maaikes foto's viel me op dat Eisjen bijna danst terwijl ze praat. En Edith had weer een mooie verzameling gedichten, ik ga de laatsten waar we niet meer aan toegekomen zijn hier thuis nog lezen. Zoveel indrukken en dan....heerlijk eten, wat deed dat goed! Tot een volgende keer!

Jop

Zonder stroom begin je niet veel... Eenmaal thuis trof ik man-en zoonlief achter het gas;-) De kaarsjes brandden gezellig, maar om te kunnen lezen was de kampeerlamp van zolder gehaald. Heel de wijk was donker. Het gekke was dat ik dat in de bus terug niets gemerkt had, zo zat ik nog steeds na te dromen over ons dagje cultuur. Pas toen ik uitstapte en het paadje op wilde lopen richting huis, ontekte ik dat het daar aardedonker was! Om ca. 10.30 was er weer licht in de duisternis en ben ik meteen achter de computer gaan zitten om mijn foto's te bekijken. Ze vallen me helaas een beetje tegen, was er al bang voor. Te hoog gespannen verwachtingen maakten me een beetje nerveus en ik wilde dit keer ook het verhaal van Eisjen beter volgen. Ik ben iemand die niet kan breien en praten tegelijk, dus dat is dit keer ook niet helemaal gelukt. De grrls staan er overigens wel goed op, ik zal proberen de foto's vandaag nog op het www te zetten.

Het was een heerlijke dag. Eisjen en Edith ontvingen ons weer in het mooie appartement-in-het-bos van Eisjen, met thee, koffie en voldoende stoelen. Leuk om de bekende gezichten weer terug te zien en nieuwe grrls te ontmoeten. De poezie met Edith vond ik interessant en konden we helaas niet helemaal voltooien omdat de rest van het programma anders in gevaar kwam. De beeldenroute was ook weer een succes, al had ik er een iets ander gevoel bij dan vorig jaar, ik kan er niet helemaal de vinger opleggen waarom. Misschien dat de beelden in totaal me afgelopen jaar toch iets meer aanspraken, misschien omdat het vorig jaar de eerste keer was en alles nog zo nieuw. De sfeer was prima, de zon scheen volop en ik heb wel erg genoten van alles. Ook van het weer fantastische UCBB daarna.

Nu moet ik echt stoppen, mijn mannen zitten te wachten tot we aan ons eigen brunchgebeuren kunnen beginnen, wel wat simpeler dan gisteren maar ook lekker (zeker als je weet dat morgen het grote lijnplan ingaat;-)

Ri@

 

Maar fantastisch was het zeker. De weergoden zijn de boekgrrls goed gezind. Geen druppel regen maar zonneschijn bij de fantastische rondleiding langs de sculptuur. Zo'n tentoonstelling gaat zo anders leven als je de verhalen erbij krijgt. Een cadeautje vind ik het! Ook de technische informatie die 'andere Ron' wist te geven, is erg boeiend. De aan de rondleiding voorafgaande bespreking van de gedichten onder leiding van Edith was heel stimulerend en geanimeerd. We hadden er nog uren mee door kunnen gaan was mijn indruk. En het is altijd weer leuk om boekkies irl mee te maken. Het buffet was net als vorig jaar weer geweldig! Edith en Eisjen bedankt voor de heerlijke dag en voor jullie inspanningen en alle grrls bedankt voor de gezelligheid en de kookkunsten!

Irene, die nog even met de foto's aan het prutsen is, ze zijn helaas niet allemaal geslaagd

Irene

 

't Was weer een prachtige middag (mt zon, zonder regen), maar ook vermoeiend: 1 uur pozie en toen waren we nog lang niet klaar, twee uur beelden en een buffet dat als dat mogelijk zou zijn dat van vorig jaar nog overtrof. 20 grrls aanwezig, we misten alleen Mart. En Monique, maar op haar hadden we ook niet echt gerekend, omdat ze gisterochtend uit China zou terugkomen.. Foto's zijn er volop gemaakt, die zullen nog wel komen. .

Edith

 

wij (andere ron) en ik genoten van een heerlijke dag! een prachtig gezelschap vrouwen dat elkaar wel een en ander te vertellen had! mooie gedichten (edith ik liet ze liggen) mooie beelden en mooie verhalen erachter. en een UCBB zoal je je voor stelt hoe dat zal zijn! ongedwongen, onbevangen,mensen die van boeken weten... omdat ik me nu wel ''kwetsbaar" op kan stellen" geef ik jullie het adres van mijn broddellogje, daar heb ik wat foto's opgezet.als je ze nog niet ziet op de voorkant, ga dan naar view profile; daaronder staan als je naar beneden scrolt de laatsts postings. kwa plaatjes verwacht ik alles van ria, irene en danielle groet van ron, nu op weg naar het zondagse ontbijt en vandaag veel "loe" hoop ik.

 

Dag poezie/sculptuurgrrls,

Ik vond het echt bijzonder om mensen te ontmoeten die je alleen van mail en schrijfstijl kent. Gezellig is dat en voor herhaling vatbaar want nu ken ik er nog maar een paar. Mijn conditie hield niet over: extreem vroeg op, in de haast een enorme smak gemaakt op station Rotterdam; dat was genoeg om rust en zelfvertrouwen te storen. Nu ben ik wel erg blij dat het met de schaafwonden erg meevalt en doe ik vandaag lekker niets meer behalve voor de tweede keer in "De Pest" lezen. Ik heb hem de vorige week uitgelezen en was er erg van onder de indruk; er staat zo veel in dat ik nog een keer wil lezen. Dank jullie wel allemaal. Zonder uitleg maakte ik niets van die sculptuur. Liesbeth.

 

Hoi grrls!

Bestaat spuit twaalf? Nu wel, want dat ben ik, na Jop. Na mij geinstalleerd te hebben op de camping, voor een week dichtbij m'n kinderen, zit ik heerlijk in m'n caravan achter de computer. Heb via bluetooth de mail opgehaald en alle reacties van de aanwezige meiden, gisteren in den Haag, gelezen. Dat is echt nagenieten! Ik ben het met iedereen roerend eens, dus wat valt er toe te voegen? Ook ik vond het erg leuk de gezichten achter de mails te leren kennen en met sommige de kennismaking te hernieuwen. Jammer dat ik niet bij Het Buffet kon zijn, dat was d gelegenheid om in de contacten wat dieper te gaan. Met een grote groep en zo'n mooi en vol programma overdag is dat haast niet mogelijk. En ik las nu dat Liesbeth gevallen is en andere hindernissen op haar pad had, waardoor ze zo verlaat was! Totaal niet meegekregen. Ik hoop dat je er weer overheen bent, Liesbeth! En dan Mart met haar Grote Pech! Wat sneu! Van de kunstwerken die ik gezien heb, en dat waren ze dus niet allemaal, hebben de meermin (Rusalka?), de balancerende man, en de stoere "hollandse" jongens de meeste indruk gemaakt. De meermin vond ik bepaald ontroerend, de balancerende man heel grappig en verrassend, en de jongens ontzagwekkend. Ik moet zeggen dat de uitleg van Eisjen voor mij absoluut een meerwaarde gaf (iemand anders zei dat ook al); door kennis van achtergrond, idee en betekenis van de beelden, zeiden ze mij vl meer! En dat Edith zich door sommige kunstwerken had laten inspireren tot het maken van poezie vond ik ook een extra kunstzinnige dimensie geven. Ik hoop dat alle gedichten bij de bijbehorende foto's op de site komen. Jullie allebei, Eisjen en Edith, heel veel dank voor deze gevarieerde en inspirerende middag! De foto's heb ik nog niet gezien; het duurde krankzinnig lang om ze binnen te halen en ik was bang dat m'n computer zou crashen. Het schijnt ook erg duur te zijn om te internetten via de mobiele, dus na 6 minuten nog niets gezien te hebben heb ik maar afgebroken. Ik zal tot thuis moeten wachten, maar wat ben ik nieuwsgierig geworden na al jullie mails erover!

Groeten,
Bernique

BOEKGRRLS!!!!

wat een heerlijke dag zaterdag! 
Om te beginnen werd ik heel luxe van huis opgehaald door JOp en Maaike (anders had ik niet kunnen komen); de reis was hl leuk, al een uitje op zich. Zo verbazend, we kenden elkaar niet IRL maar het leek alsof dat wl zo was. Waar een gedeelde boekenliefde al niet toe kan leiden.

Binnenkomen in den Haag vond ik ook een speciale ervaring: zoveel opvallende nieuwe architectuur; daar hou ik erg van, vooral als ze opvallend aanwezig is. Toch wel bepalend voor de entree van de stad. Maar ook de oude(re) gebouwen zie ik graag.

En dan het GEBEUREN bij Eisjen: zoveel boekenwurmen bij elkaar, namen die gezichten kregen, gezichten die me vertrouwd voorkwamen alsof ik jullie al lang kende.. Een soort thuiskomen voelde het.( Ik heb hl wat gemist doordat ik op de HBS zat en niet naar de MMS mocht.) Een soort warm bad, al die genteresseerde vrouwen met elk haar eigen uitstraling en invalshoek. Ik hoef vast niet toe te voegen dat ik me hl erg thuis voelde :-)

Het bespreken van gedichten onder aanvoering van Edith was voor mij een heel nieuwe wereld, op deze manier nog nooit gedaan. Wel graag gedichten gelezen, altijd al; maar met een analyse en bespreking zoals hier komt elk gedicht meer tot leven. En leer ik zelf ook anders kijken/lezen. Zoveel persoonlijke invalshoeken om n kort gedicht samen te doorgronden. Tot nu toe las ik een gedicht graag en vaak als het mij ontroerde, nu leer ik ook te proberen die ontroering te doorgronden; n erover te denken wat de dichter bedoelt over te brengen. Hoewel ik nog steeds het liefst datgene lees wat mij raakt en waarin ik iets herken. Is een gedicht wat hl veel uitleg nodig heeft wel een goed gedicht? Kan een gedicht ook geen snaar doen raken znder kennis en analyse? Dat zijn vragen die zo zijn opgekomen.

De rondleiding langs de expositie was ook een bijzondere gebeurtenis. De bezielende uitleg van Eisjen had ik soms wel hard nodig om 'iets' in een sculptuur te zien. En dan nog bleef het soms alleen een mooi ding om naar te kijken, of een mooie gedachte die belangrijker was dan het kunstwerk. Ik heb dus niet veel affiniteit met conceptuele kunst, dat blijkt. Net als bij een gedicht: als een beeld mij ontroert vind ik het mooi, ook al begrijp ik niet altijd waarom. Ontroert het mij niet, dan kan ik het wel heel knap vinden en technisch perfect, maar daar houdt het mee op. OPvallend vind ik dat sommige van julllie foto's, bijvoorbeelddetailopnames van Ria en de sculpturen in hun (groene) context van Daniela mij meer zeggen dan het kunstwerk waar de details van zijn. Dat zegt toch iets over jullie eigen kunstzinnige invalshoek lijkt mij zo.

Alle foto's heb ik kort bekeken, vanavond neem ik uitgebreider de tijd om ervan te genieten. Stuk voor stuk geven ze de vrolijke en ontspannen sfeer goed weer, bij sommige buitenfoto's vind ik het heel leuk dat er heel expressieve gelaatsuitdrukkingen op staan: ...wat moet ik dr nou weer van vinden....:-)

Kortom: ik heb een geweldige dag gehad waar ik nog lang op kan teren, en ik hoop een volgende keer weer van de partij te zijn (en dan heb ik nog niet eens de loftrompet gestoken over het heerlijke buffet)

groet, Elli 
die het gisteren tch gelukt is om voor het eerst met de hippe kar te kantelen (ik moest meteen aan jullie denken: had ik maar niet zo moeten opscheppen:-) ) op een bospad waar de waterstromen van de laatste weken wel een heel steile bedding hadden uitgesleten. Verder niets aan de hand, maar een rare ervaring. Een streepje op mijn stoerheidsmeter ?

nix parapluutjes! Ondanks stortbuien hiero in Doorn toen ik wegreed werd het alsmaar lichter en droger hoe westelijker ik kwam. Het was natuurlijk weer, zoals alle andere grrls al voor me hebben verteld, 'een krachtige dag'. Eisjen en Edith, bedankt voor het regelen van deze mooie grrlsdag. En iedereen - bedankt voor de heerlijke UCBB ;-) Ik heb geloof ik van alles een hapje geproefd en genoten, van brokken zalm, door verschillende maaltijd salades tot en met de 'toetjes' van cake, aardbeien en heerlijk rijpe brie. Van de foto's heb ik alles gezien behalve (helaas!) die van Ria - de combinatie van mijn Netscape brouwser en mijn langzaam antiek-aan-het-worden pjoeter wil het gewoon niet. Ach ja, een grrl kan soms niet _alles_ hebben. Oja, de skulptuur - mijn favoriet was zonder twijfel de 'kathedraal-caterpillar' - ik ben nou eenmaal gek van die 'diggertractor' dingen, dat iemand zo'n kunstwerk van gemaakt heeft vond ik prachtig. En de gedichten? Ik geloof dat er nog een stukje op de deur van het toilet gekrabbeld moet worden, van Herman De Coninck: ------ Ik ben te lang wees om nog van ouders te zijn. Ik ben van tussen mijn eigen opgehaalde schouders. ------ poezie en nuchterheid, misschien niet een voor de hand liggende combinatie, maar dit stukje vind ik een mooie voorbeeld van.

elma 
die zaterdag met Max en de laatste daglicht een korte strandwandeling gemaakt heeft in de haven van Scheveningen - altijd weer leuk om de zee te zien/reuken/horen

 

 

 

 

         relevante links:

Irene's foto's

Daniela's foto's

Ria's foto's

Maaike's foto's

 

 

 

   
    Vooraan links in de hippe gele kar Elli, naast haar zitten Ina, Else, Henritte, Ron en hurkt Elma met Max
Op de tweede rij zien we van links naar rechts Eisjen, Maaike, voor een bruddha zit Bernique, onder de arm
van de bruddha piept Marieke uit, naast haar staan Angeline, Ria en Irene. Daarachter van links naar rechts
staan Jop, naast haar Edith arm in arm met de bruddha, aan de andere kant Karin, Daniela en Annemarie.
Ik mis Liesbeth. Die had zich daar toch al aangesloten?
Boekgrrls  

 

Laatste keer bijgewerkt: 28/11/04  Eisjen

Terug naar top pagina